SUVEREN: Astrid Uhrenholdt Jacobsens knusende andre etappe bidro til at Heming vant sitt fjerde NM-gull på Lillehammer. Her sammen med lagvenninnene Ragnhild Haga og Tuva Toftdahl Staver. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SUVEREN: Astrid Uhrenholdt Jacobsens knusende andre etappe bidro til at Heming vant sitt fjerde NM-gull på Lillehammer. Her sammen med lagvenninnene Ragnhild Haga og Tuva Toftdahl Staver. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Lettet Jacobsen har funnet tilbake til Tour de Ski-formen

Ledet Heming til suveren seier på NM-stafetten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

LILLEHAMMER (TV 2): Hemings førstelag var suverene på 3x5 kilometer stafett i NM søndag. Anført av Astrid Uhrenholdt Jacobsen sikret de seg NM-gull med en knusende seier.

Før stafetten fikk Jacobsen beskjed fra trener Egil Kristansen om å vurdere hvor lurt det var å gå stafetten. Nå er Jacobsen glad for at hun valgte å være med.

- Nå har jeg tatt gull i hvert NM siden 2006. Jeg skjønner godt at mange i landslagsledelsen ville at jeg skulle ta denne dagen hjemme siden jeg reiser på pre-camp i morgen tidlig. Men jeg angrer ikke ett sekund. Makan til energiboost har jeg ikke vært med på på lenge, sier Jacobsen.  

26-åringen fikk alle svarene hun hadde håpet å få.

- Nå kan jeg reise på pre-camp med trygghet om at formen er veldig bra, sier Jacobsen.

- Føler du at du er tilbake i Tour de Ski-modus?

- Ja. Jeg skulle jo ønske at jeg hadde gått rått i hele NM, men man kan ikke få i pose og sekk, sier Jacobsen.

Avgjorde stafetten på 2. etappe
Fra start dannet det seg raskt en ledergruppe på fem lag, blant andre vinnerlaget fra de to siste årene, Varden 1. 

Med i den gruppen var også favorittene Heming 1. Tuva Toftdahl Staver gikk første etappe og ga Jacobsen et godt utgangspunkt da hun veklset bare fem sekunder bak de beste.

Da Astrid Uhrenholdt Jacobsen gikk ut i løypa for Heming begynte det å danne seg et klart bilde av hvem som skulle stikke av med seieren.

Ved passering av 2,1 kilometer på etappe to hadde hun fikset en luke på 35 sekunder ned til Emilie Kristoffersen og Lillehammer Skiklubb. Resten av utfordrerlagene var over minuttet bak. 

Haga kontrollerte
Og Heming gjorde lurt med å bruke sitt sterkeste kort på andre etappe. Jacobsen avgjorde mer eller mindre stafetten før siste veksling. Hun sendte Ragnhild Haga ut i sporet med en luke på ett minutt og 18 sekunder ned til Lillehammer Skiklubb.

Haga økte forspranget ytterligere til to minutter med 1,6 kilometer igjen til mål. Hun hadde derfor ingen problemer med å kontrollere inn til NM-gull.

Spennende avslutning
Da var det langt mer spennende om sølvet, for Hilde Losgård Landheim slet voldsomt for Lillehammer og slapp både Oppdal 1, Strindheim 1 og Heming 2 inn i kampen. 

Etter hvert måtte hun gi slipp. Silje Øyre Slind holdt Heming 2 bak seg, og dermed ble det sølv til Oppdal, mens Heming 2 tok bronsen - begge over to minutter bak Heming 1.