KNALLSTERK: Martin Johnsrud Sundby var knallsterk og vant 30 kilometer fellesstart med skibytte lørdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KNALLSTERK: Martin Johnsrud Sundby var knallsterk og vant 30 kilometer fellesstart med skibytte lørdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sundby innrømmer at han var litt feig

I fjor kalte han Petter Northug feig. I år var rollene snudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

LILLEHAMMER (TV 2): For ett år siden kalte en frustrert Martin Johnsrud Sundby Petter Northug feig da Northug ikke løftet en finger underveis på 30 km skibytte.

–Jeg syns det er dritirritende. Når du går NM kan du godt være med å bidra. Det er litt feigt å ligge bak i tre mil, sa Sundby den gang.

I dag valgte Sundby samme taktikk med hell. Han gikk helt til topps.

– Jeg hadde en ganske klar plan på å gå så billig som mulig. Jeg synes det nesten var litt spennende selv å gå rundt der, for jeg visste at det var mange som kjempet om OL-plasser. Det var artig å se hvordan folk løste sine egne planer. Min plan var å dra til i den siste bakken. Det var en helt annen plan enn den jeg hadde i fjor, sier Sundby.

– Var det litt feigt?

– Ja, jeg hadde min plan med løpet i dag, smiler Sundby.

Petter Northug trekker også på smilebåndet på spørsmål om Sundbys taktikk var feig.

– Jeg synes ikke han var feig. Martin er klar for OL. Han kunne kose seg og se på dem som kjempet om OL-plass med nebb og klør, sier Northug.

Jevnt etter klassisk-delen
På herrenes 30 kilometer fellesstart med skibytte var det få overraskelser på klassiskdelen. I motsetning på kvinnenes 15 kilometer tidligere lørdag, hang langt flere med inn mot skibyttet etter 15 kilometer.

Ikke overraskende var flere av favorittene med blant de beste. Disse var Didrik Tønseth, Martin Johnsrud Sundby, Simen Andreas Sveen, Simen Håkon Østensen, Tord Asle Gjerdalen, Sjur Røthe og ikke minst Petter Northug, samt fredagens seiersherre på sprinten, Andrew Musgrave.

Krogh måtte bryte
Først nå begynte det å danne seg en ledergruppe. Ved passering av 20 kilometer, var det hovedsaklig tolv løpere som lå i front. 

Men bare 800 meter senere gikk Finn Hågen Krogh i bakken. 23-åringen brøt etter hvert løpet fordi han var så sliten.

Tempoet i frontgruppen varierte veldig, noe som gjorde at flere meldte seg på bakfra. Da løperne skulle opp den lengste bakken for aller siste gang, kjørte Sundby på og feltet begynte å slå sprekker. Eliassen, Østensen og Tønseth måtte gi slipp.

Sundby sterkest
Etter hvert var det Sundby og Røthe som skulle gjøre opp om gullet. Det ble en utrolig spennende avslutning, men Sundby ble for sterk i sluttspurten og vant sitt åttende NM-gull.

Petter Northug prøvde å holde følge da Røthe og Sundby rykket, men maktet ikke å gå seg opp på bakskiene til duoen. Han klarte å riste av seg Simen Sveen og sikret bronsen.