KNEBØY: Tiril Sjåstad Christian trener for fullt og er nesten litt sjokkert over fremgangen. Foto: Pia Rivelsrud
KNEBØY: Tiril Sjåstad Christian trener for fullt og er nesten litt sjokkert over fremgangen. Foto: Pia Rivelsrud

Sjåstad Christiansen tilbake i full trening: – Det er nesten litt sjokkerende

18-åringen trener 27 timer i uka for å rekke OL, og mener hun er nesten like sterk som før ulykken i desember. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo (TV 2):  Det går mye bedre enn jeg hadde forventa. Jeg kan trene alt mulig, og er tilbake igjen for fullt med knebøy og andre styrkeøvelser. Faktisk er jeg nesten på samme nivå som jeg var før jeg skadet meg. Det er nesten litt skjokkerende, men veldig bra, sier en optimistisk Tiril Sjåstad Christiansen til TV 2. 

HAR KASTET KRYKKENE: Slopestylekjøreren Tiril Sjåstad Christiansen var et stort gullhåp for hun ble skadet. Nå kan hun på sensasjonelt vis rekke OL i Sotsji. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HAR KASTET KRYKKENE: Slopestylekjøreren Tiril Sjåstad Christiansen var et stort gullhåp for hun ble skadet. Nå kan hun på sensasjonelt vis rekke OL i Sotsji. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Skjebnehelg

Det har vært noen hektiske uker for freeski-kjøreren etter at hun røk korsbåndet i begynnelsen av desember. 18-åringen fikk beskjed av legene at det var 10 % sjanse for at hun rekke å bli frisk til OL i februar, og har nærmest flytta inn på Olympiatoppen for å prøve på noe som egentlig ikke skulle være mulig. 

– Jeg har trent mer enn aldri før. Nå har jeg fire økter om dagen, og fullt kjør hele dagen med fysioer og alt. Forrige uke trente jeg 27 timer. Så mye har jeg aldri trent før, understreker supertalentet som tok gull i X Games i januar i fjor. 

Da TV 2 snakket med henne satt hun i bilen på vei hjem til leiligheten på Lillehammer. Hun skal ha en rolig helg før hele Norges OL-tropp offentliggjøres mandag, og etter en test får 18-åringen beskjed om blir en billett med hennes navn eller ikke. 

– Det de kommer til å se etter da er om jeg har full strekk, ikke halter eller er hoven. Jeg har troen på at det skal gå, og det har også legen min innerst inne, men plutselig kommer jeg dit også er det ikke bra nok. Vi får se, sier hun. 

– OL betyr alt 

Sjåstad Christiansen var aldri i tvil om hun skulle satse på å prøve å rekke OL eller ikke. 

– Det betyr alt. Jeg hadde ikke jobba så hardt nå hadde jeg ikke visst at jeg hadde en sjanse for at jeg kan klare å komme meg til OL. Det hadde vært utrolig kjedelig om det ikke gikk, men går det er det jo egentlig bare en bonus. Men da vet jeg i alle fall at jeg har gjort alt jeg kunne for å prøve å bli frisk, fastslår hun.  

Om hun skulle klare å trene seg opp på under to måneder er det nesten et mirakel. På idrettsgallaen 4. januar kastet hun krykkene for første gang, og det er ingen tvil om at det har gått på vilja løs den siste måneden. 

– Om jeg ikke tar medalje er ikke det så farlig, men jeg har så lyst til å i alle fall få reise til OL, sier hun. 

Psykisk utfordring

Dersom 18-åringen skulle få klarsignal ligger det fortsatt store utffordringer foran henne, for det blir få treningsdager på snø før OL. Den psykiske utfordringen tror Geilo-jenta kommer til å bli minst like stor. 

– Jeg har jo alle triksene inne, men utfordringen er å tørre å tenke at kneet ikke er skada. Jeg kommer jo ikke til å få hoppa på større hopp enn i Tryvann før OL eventuelt, så jeg tror det å tørre å kjøre på store hopp igjen blir den største utfordringen. Jeg tror jeg komme til å bruke lang tid på å venne meg til løypa, og se på de andre. Det verste som kan skje er at jeg hopper for langt, understreker hun. 

Sjåstad Christiansen var et av våre største gull-håp i OL før ulykken. Hun vant sensasjonelt X Games forrige sesong, men skade og sykdom gjorde at hun ikke klarte å følge opp suksessen under VM på Voss et par måneder senere. 18-åringen åpnet denne sesongen med en seier i verdenscupen.