Slik foregår gigant- svindelen med bruktbiler

900 personer har kjøpt og solgt over 100.000 bruktbiler i Norge.

Titusenvis av biler er omsatt svart i Norge de siste årene. Kriminelle biloppkjøpere har unndratt flere millioner kroner i skatt og avgifter. 

TV 2 har fulgt flere team fra tollvesen, politi- og skattemyndighetene på jakt etter kriminelle aktører i bruktbilmarkedet. 

I vinterkulden oppsøkes en rekke firma og privatadresser. Bruktbiler som står parkert med og uten skilt på ulike tomter sjekkes. Skilter klippes og flere bilforhandler som oppsøkes må svare for seg. 

Oppdaget ved en tilfeldighet

– Dette er en storaksjon hvor vi ønsker å sette fokus på svindel med biler og vi slår til på fire ulike adresser samtidig, sier seksjonsleder Rune Fjell Pedersen i Tollregion Oslo og Akershus, til TV 2.

Kontant betaling benyttes for å unngå skattesystemet. FOTO: TV 2
Kontant betaling benyttes for å unngå skattesystemet. FOTO: TV 2

Svindelen ble rullet opp ved nærmest en tilfeldighet. En årvåken ansatt i Tollvesenet kom på sporet av svindelen ved å studere lister med navn over personer som skylder års- og omregistreringsavgift til staten. 

Etter å ha jobbet i over et år med å sjekke navn, kartlegge bransjen og planlegge aksjonen, sparket myndighetene denne uken i gang en aksjon som skal bidra til å bekjempe omfattende organisert kriminalitet. Gjennomgang av data viser at et antall personer bak ulike firma og på egenhånd står bak et større antall oppkjøp av bruktbiler i Norge. Myndighetene vet at mange ikke har betalt skatt for inntekter, men det jobbes intenst med å kartlegge omfanget.

– Helt siden 2012 har tollvesenet arbeidet inn mot bruktbilmiljøet og det har vi gjort for å redusere restansene på årsavgift og omregistreringsavgift, forklarer tolldirektør Bjørn Røse, 

– Hva viser undersøkelsen dere har foretatt?

I denne bilen fant tollerne tyvegods. Foto: TV 2
I denne bilen fant tollerne tyvegods. Foto: TV 2

Skattemyndighetene jobber nå med kartlegge omfanget, klargjøre hvor mange som har unndratt seg beskatning og hvilke beløp det kan være snakk om. Senere vil man vurdere hvor mange som vil anmeldes for lovbrudd og eventuelt ilegges tilleggsskatt.

Bosatt i Irak

– Vi vet jo at så mye som 900 privatpersoner i Norge i løpet av de siste årene har kjøpt og solgt nesten 100.000 bruktbiler. Noen omsatt i Norge, noen faktisk solgt helt til Afrika, sier Røse til TV 2.

I et tilfelle er en dame bosatt i Irak oppført som eier eller tidligere eier av mer enn 400 biler som omsatt i Norge og flere av disse er eksportert ut av landet. En annen person er registrert med langt over tusen biler omsatt på noen få år.

Svindelen foregår ved at de kjøper opp biler fra privatpersoner fra hele Norge. Svindlere selger bilen videre, enten til ny kjøper i Norge eller så selges den til oppkjøper i utlandet. Det betales hele veien med kontanter, som muliggjør svart omsetning. 

Svindlerne oppgir ikke fortjeneste på salget og betaler heller ikke kjøretøyavgifter til staten. På denne har flere hundre millioner kroner blitt unndratt beskatning. Disse personene vil nå gransket og flere vil med sikkerhet politianmeldes.

Bruker falsk identitet

Svindlerne bruker ofte identiteten til andre personer når salgsmeldingen fylles ut, og dermed unngår de å bli registrert. I et tilfelle står en 83 år gammel kvinne, nå bosatt i Irak, som eier eller tidligere eier av mer enn 400 biler. Andre personer med langt flere biler. 

Selger du din bruktbil, kan du i følge skattemyndighetene bidra til å stoppe svindlerne ved å passe på å ikke godta kontakter, men se til at pengene overføres via bank. Vær også observant når salgsmeldingen fylles ut, sier skattedirektøren

– Svart økonomi ofte er sammensatt og berører ulike former for kriminalitet. Vi trenger et godt samarbeid mellom etatene som i ette tilfellet. Og her skal toll ha skryt som har tatt da har tatt initiativet, det vi synes er prisverdig, sier skattedirektør Hans Christian Holte til TV 2 Nyhetene.

Tollvesen, skattemyndighetene og politiet jobber nå med å spore opp svindlere knyttet til det som defineres omfattende organisert kriminalitet. 

Bleier og tyvegods

Under aksjonen kom kontrollgruppen over biler som var stappfulle av bleier. Andre med ulike bruktgjenstander. I noen tilfeller tyvegods. Dette smugles ut av Norge, sammen med tusenvis av biler som hvert år eksporteres til blant annet Afrika og Midtøsten. En del biler blir utført ulovlig. 

I løpet av et år omsettes det ca. 1,2 millioner bruktbiler i Norge. Aksjonen denne uken er rettet mot både privatpersoner og bruktbilforhandlere over hele landet. Myndighetene mener flere aktører samarbeider om ulovlighetene.