Selvmordsangrep ved norsk ambassade i Afghanistan

Minst 16 personer er drept i et selvmordsangrep mot en restaurant i nærheten av Norges ambassade i Kabul.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skal både være afghanere og utlendinger blant de døde, melder nyhetsbyrået AP. FN opplyser sent fredag kveld at fire av deres ansatte er savnet.

Blant de døde er to sikkerhetsvakter og 14 gjester i den pupulære libanesiske restauranten La Taverna du Liban.

Taliban har tatt på seg ansvaret for et selvmordsangrepet ved en restaurant i ambassadestrøket, ikke langt unna den norske ambassaden.

– Vi kan bekrefte at det har vært en eksplosjon i området der den norske ambassaden ligger. Ingen av ambassadens ansatte er kommet til skade og det er ingen skader på bygninger, sier pressekontakt Astrid Sehl i Utenriksdepartementet til TV 2.

– Utenriksdepartementet har tatt de nødvendige forholdsregler. Alle ansatte er nå i trygghet, sier Sehl.

– Svært alvorlig

Utenriksminister Børge Brende (H) fordømmer terroraksjonen. 

– Våre tanker går til de mange berørte og deres pårørende, sier Brende i en pressemelding sent fredag.

– Dette angrepet viser at sikkerhetssituasjonen i Kabul er svært alvorlig. Denne gangen var hensikten å ramme utenlandske statsborgere, men også sivile afghanere er blitt drept og skadet, sier utenriksministeren.

UD jobber med å få kontakt med nordmenn som oppholder seg i byen.

Langvarig skuddveksling

Politiets talsmann Hashmat Stanikzai sier ifølge AP at angrepet fant sted like etter mørkets frembrudd fredag. Målet var en libanesisk restaurant i ambassadestrøket.

Videobilder fra stedet viser blodige mennesker som hjelpes inn i ambulanser. Skyting høres i nattemørket.

– Vi frykter at det er drepte, men vi kan ikke bekrefte noe nå fordi sikkerhetsstyrkene fortsatt er på stedet, sier fungerende innenriksminister Ayoub Salangi til AP. Han sier videre at det er mange skadde. 

– Sjåfører, mennesker som ventet utenfor og mennesker i nabohusene er skadd, sier Salangi.

Skuddsalver pågikk i 30 minutter etter eksplosjonen, og hovedveien ble sperret av, sier talsmann for innenriksministeriet, Najib Danish. Fredag ettermiddag hevder han at situasjonen er under kontroll, men at de ikke har oversikt over alle detaljer. 

– To afghanere som gikk over veien er skadd, men vi vet ikke om det er noen ofre inne i restauranten, sier Danish.

En annen sikkerhetskilde sier en ambassadeansatt kan ha blitt skadd i angrepet. 

Hevder flere er drept

Den libanesiske restauranten er populær blant tjenestemenn, utlendinger og forretningsfolk, skriver AP. BBC melder at ambassadene til Canada og Tajikistan også ligger svært nærme restauranten. I tillegg holder en rekke organisasjoner til i området, og glere afghanske myndighetspersoner bor i strøket.

Talibans talsperson Zabihullah Mujahid har tatt ansvar for angrepet, melder AP. Målet var utenlandske tjenestemenn, sier Talibans mann.

Innenriksminister Ayoub Salangi sier det er skadde eller drepte, men kan ikke opplyse om hvor mange.

Taliban hevder det er snakk om omkomne. Ifølge terrorgruppen skal alle de drepte være tyskere, men oppga ikke noe antall. Det er ingen offisielle tall på omkomne. 

– Først var det et selvmordsangrep i nærheten av en restaurant for utlendinger hvor en mann detonerte en bombe han hadde festet til kroppen, også gikk en eller to opprørssoldater inn i restauranten, sier en sikkerhetskilde til Reuters. 

Utenlandske styrker på vei ut

I april 2012 ble flere ambassader og hoteller i Afghanistans hovedstad Kabul angrepet. Det ble antatt at Taliban sto bak.

Angrepet ble rettet mot to forskjellige områder i byen. Både ambassadeområdet i byen, Nasjonalforsamlingen, andre regjeringsbygg og hoteller i byen er mål ble angrepet.

Tysklands og Russlands ambassade ble direkte rammet.

1. juledag i fjor avfyrte Taliban raketter mot USAs ambassade. Hundrevis av ansatte måtte søke dekning i bomberom, men ingen skal ha blitt skadet.

Utenlandske styrker forbereder seg på å forlate Afghanistan i slutten av 2014, og president Hamid Karzai vurderer om noen amerikanske soldater skal få bli igjen for å hjelpe landet gjenvinne stabilitet etter mange års krigføring.