VRAKES? Odd-Bjørn Hjelmeset tror Didrik Tønseth, Petter Elissen, Simen Østensen og Niklas Dyrhaug ikke får OL-billett. Foto: NTB scanpix.
VRAKES? Odd-Bjørn Hjelmeset tror Didrik Tønseth, Petter Elissen, Simen Østensen og Niklas Dyrhaug ikke får OL-billett. Foto: NTB scanpix.

TV 2s langrennsekspert: - Disse blir vraket fra OL-troppen

Simen Andreas Sveen og Ola Vigen Hattestad får plass i Odd-Bjørn Hjelmesets OL-tropp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

LILLEHAMMER (TV 2): Den norske OL-troppen i langrenn presenteres i løpet av de nærmeste dagene. Det er beintøff konkurranse om de 12 ledige plassene på herresiden.

Ola Vigen Hattestad tok et langt steg mot OL-plass med NM-gullet på dagens sprint. Det gjør at han får plass i langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmesets OL-tropp.

Han tror følgende 12 utøvere får OL-klarsignal: Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby, Chris Jespersen, Eldar Rønning, Pål Golberg, Anders Gløersen, Eirik Brandsdal, Ola Vigen Hattestad, Finn Hågen Krogh, Simen Andreas Sveen, Tord Asle Gjerdalen og Sjur Røthe. 

Det betyr at Hjelmeset tror Simen Østensen, Petter Eliassen, Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth blir sittende hjemme under OL. 

- Hattestad kommer nok med nå. Jeg snakket med sprinttrener Arild Monsen, og han er giret på å ha med seg tre rene sprintere. Han stoler ikke helt på at Northug skal gå den sprinten. Sistemann i troppen blir litt spennende. Jeg mener det ville vært friskt av Skiforbundet å ta med Simen Andreas Sveen, sier Hjelmeset.

Han mener de ti andre løperne allerede nå kan føle seg trygge på OL-tur. Bortsett fra Sveen og Hattestad tror Hjelmeset at Didrik Tønseth og Petter Eliassen er nærmest en OL-tropp.

- Tønseth har vært på pallen, og Eliassen er en outsider. Med et veldig godt løp på lørdag er Eliassen hyperaktuell. Jeg blir nesten mest overrasket hvis Simen Østensen får lov til å gå. Det handler ikke om at han ikke er kvalifisert. Østensen og Skiforbundet er ingen supergod match. Da tar de heller med Simen Sveen, sier Hjelmeset.

Anders Aukland var kjapt ute med å støtte Østensen etter at Team Centric-løperen vant torsdagens 15 km klassisk. 

- Håper ikke OL-uttaket blir politisk, skrev Aukland på sin Twitter-konto.

- Jeg vil ikke si at det er politikk som holder Østensen utenfor, men kanskje gammel moro. Eldar Rønning er jo ikke kvalifisert, men han har gjort det bra i mesterskap før. Han har tatt medalje. Simen Østensen har egentlig ikke prestert siden 2007. Det har alltid vært litt trøbbel. Han datt alltid i sprint, han har ikke prestert og han har vært nervøs i mesterskap. Skiforbundet tar ikke med Østensen fordi de vet at han ikke vil prestere. Det er stygt sagt, men det er litt for sant, sier Hjelmeset.  

Arild Monsen vil ikke love Hattestad OL-plass.

- Det er like vanskelig nå som det var før NM. De det sto mellom er jo i dagens finale. Det var små marginer, og ingen av dem kom først i mål. Det var en skotte. For meg var det overraskende at han vant så klart. Jeg er imponert over Musgrave, men jeg hadde håpet at vi kunne slå ham, sier Monsen.

- Det ble litt av en dag for Hattestad. Han falt i semien og gikk seg opp igjen i ren sinne. Det ble en bra dramaturgi. Men jeg kan si at Ola har en fin utvikling, sier Monsen.   

- Er det råflott å dra til OL med tre rene sprintere i tillegg til Northug og Krogh?

- Nei, det må vi ha. Uansett skal de fire beste gå, enten de er fra distanselaget eller sprintlaget, sier Monsen.