BEDRE: Tottenham scorer dobbelt så mye mål og tar mer poeng med Tim Sherwood som manager.
BEDRE: Tottenham scorer dobbelt så mye mål og tar mer poeng med Tim Sherwood som manager.

Tottenham bedre under Sherwood

Tallenes tale er klar. Tottenham scorer mer, slipper inn mindre, og sanker mer poeng under den nye manageren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
SKEPTISK: TV 2-ekspert Erik Thorstvedt er fortatt usikker på om ansettelsen av Tim Sherwood var det riktige valget.
SKEPTISK: TV 2-ekspert Erik Thorstvedt er fortatt usikker på om ansettelsen av Tim Sherwood var det riktige valget.

Se Premier League på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no! 

16. desember var det nok for Daniel Levy og styret til Tottenham. Tottenham hadde tapte 0-5 for Liverpool, Andre Villas-Boas fikk sparken, og fikk aldri muligheten til å rette opp feilene sine.

Det syntes tidligere Tottenham-spiller og TV 2’s fotballekspert var feil.

–Jeg ble rett og slett veldig sur og syns det var helt feil. Nå har Tottenham blitt en klubb som sparker trenere, og det viktigste er å være venn med Daniel Levy

Ingen trenererfaring
Inn kom tidligere Blackburn- og Tottenham-spiller Tim Sherwood, med tilnærmet null erfaring fra treneryrket. Han fikk muligheten til å lede laget mot West Ham i ligacupen, mens diskusjonene i fotballmiljøet gikk om hvem som skulle bli permanent manager for London-laget. Sherwoods første kamp endte med tap. Til tross for det, og at mange store managernavn var linket til jobben, gikk jobben til Sherwood.

Det var TV 2-ekspert og tidligere Tottenham-keeper Thorstvedt veldig skeptisk til.

– Jeg håper det går bra med laget, men jeg syns dette er en veldig feil ansettelse. Han kunne fått jobben mens de leter videre. Jeg tror dette ender med nok en sparking, sa Thorstvedt til TV 2 etter ansettelsen var et faktum.

Les alt om Premier League her!

Fortsatt skeptisk
Etter fem kamper i Premier League under den nye manageren kan man begynne å få et inntrykk av hvordan Tottenham har gjort det etter Villas-Boas fikk sparken i midten av desember.

Fasiten er en uavgjort og fire seiere. Blant annet en meget sterk borteseier på Old Trafford mot de regjerende mesterne.

Selv etter den gode starten er Thorstvedt skeptisk til valget Tottenham gjorde. Han er også skeptisk til at hans gamle klubb ansatte en trener uten noe som helst form for erfaring.

– Alle må begynne en plass, men å begynne på A-laget til Tottenham, sier han, før han minner om at alt ikke har gått på skinner siden Sherwoods inntreden.

– De har også gått ut av to cuper etter han kom inn som manager, påpeker eksperten til TV 2, og minner om tapene i Liga- og FA-cupen mot henholdsvis West Ham og Arsenal.

Scorer dobbelt så mye – slipper inn mindre
Under Villas-Boas i sjefsstolen scoret Tottenham 16 mål på 16 kamper i Premier League. Med enkel hoderegning gir det et gjennomsnitt på et mål per kamp. 

Under den nye manageren har de hvitkledde notert seg for 11 mål på 5 kamper. Det er altså bare fem mål mindre enn laget scoret under portugiseren, men på bare en tredjedel av tiden. Det gir et snitt på 2.2 mål per kamp, altså scorer Tottenham foreløpig over dobbelt så mye mål under Tim Sherwood enn de gjorde under Andre Villas-Boas.

– De har uten tvil vært mye mer offensive og det har vært mer gøy å se på, sier fotballeksperten.

Også bakover på banen har det blitt bedre etter engelskmannens inntreden i laget. Fra et snitt som lå på 1,3 innslupne mål i hver kamp, slipper Tottenham nå inn gjennomsnittlig inn 0,8 mål per kamp.

At Tottenham scorer mer og slipper inn mindre, hjelper selvfølgelig også laget med poengfangsten. Med Villas-Boas som trener plukket Spurs i snitt 1.58 poeng i hver Premier League-kamp, mens etter de fem første kampene under Sherwood, tar de gjennomsnittlig 2.16 poeng per kamp.

Det er en markant bedring, men Thorstvedt tror det er for tidlig å snakke om en Sherwood-effekt.

– Foreløpig er det statistiske grunnlaget for tynt. Vi får se hvordan de ligger an om et års tid, sier den gamle keeperkjempen.

Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk 

Bikkjeslagsmål om Champions League
Thorstvedt tror at hans tidligere lag kan kjempe om den siste Champions League-plassen.

– De tre øverste plassene kommer Chelsea, City og Arsenal til å kjempe om, men det kommer til å bli et bikkjeslagsmål om fjerdeplassen. Tottenham, Liverpool, Everton og United kjemper alle om den samme plassen, og jeg mener Tottenham har like stor sjanse for å ta den som de andre lagene. Men klarer de det, blir jeg positivt overrasket, avslutter han.

Tottenham kan fortsette å bedre på statistikken når de drar til Wales for å møte Swansea i Premier League på søndag.