Oslo  20131123.
NM-fotball, cupfinale kvinner 2013: Stabæks lag som startet cupfinalen i fotball mot Avaldsnes på Ullevaal stadion lørdag ettermiddag. Bak fra venstre: Cathrine Høegh Dekkerhus, Stabæk-kaptein Ingvild Stensland, Stabæk-keeper Ingrid Hjelmseth, Stine Pettersen Reinås, Ingrid Bakke og Elise Hove Thorsnes. Foran fra venstre: Ida Elise Enget, Toril Hetland Akerhaugen, Siri Merete Nordeide Grønli, Lindy Melissa Wiik og Trine Rønning. Stabæk vant kampen 1-0.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Oslo 20131123. NM-fotball, cupfinale kvinner 2013: Stabæks lag som startet cupfinalen i fotball mot Avaldsnes på Ullevaal stadion lørdag ettermiddag. Bak fra venstre: Cathrine Høegh Dekkerhus, Stabæk-kaptein Ingvild Stensland, Stabæk-keeper Ingrid Hjelmseth, Stine Pettersen Reinås, Ingrid Bakke og Elise Hove Thorsnes. Foran fra venstre: Ida Elise Enget, Toril Hetland Akerhaugen, Siri Merete Nordeide Grønli, Lindy Melissa Wiik og Trine Rønning. Stabæk vant kampen 1-0. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Stabæks spillergruppe stiller seg bak Eide

Klubbledelsen vil ta en avgjørelse i neste uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter Leni Larsen Kaurins påstander om at hun skal ha blitt sex-trakassert av Stabæk-trener Øyvind Eide har resten av Stabæks spillergruppe nå stilt seg bak klubbens trener. Det kommer frem i et brev sendt til VG.

«Først og fremst er dette en vond sak for alle parter.

 Vi i Stabæk fotball kvinner er en ansvarlig og voksen spillergruppe og ville helt klart tatt affære dersom vi hadde opplevd at noen på laget eller andre i klubben hadde blitt utsatt for seksuell trakassering.

Vi er enige i at det var upassende av Øyvind å innlede en uheldig relasjon med en av våre spillere høsten 2012, og han har beklaget dette ovenfor oss. Øyvind er blitt utsatt for mistanker og anklager som er ute av proporsjoner med det han faktisk har gjort.

Han og vår sportslige leder har vår fulle støtte, og vi står bak deres sportslige disponeringer og avgjørelser.

Nå gleder vi oss til å komme skikkelig i gang med sesongen 2014, der utfordringene står i kø.

Spillergruppa /v Ingvild Stensland, Ingrid hjelmseth, Trine Rønning, Cathrine Dekkerhus. (Kapteinsteam)»

Avlyste dagens trening
Klokka 15 fredag ettermiddag skulle de Stabæk-jentene som ikke er med landslaget på La Magna hatt fellestrening på kunstgresset ved Nadderud stadion.

Den treningen ble avlyst og jentene trener isteden alternativt på ulike treningsstudioer. Samtidig holdt klubbledelsen et to timer langt møte der de oppsummerte det de har kommet fram til i sine egne undersøkelser.

Styreleder Espen Moe.
Styreleder Espen Moe.

– Vi har oppsummert sakens faktum, og i neste uke skal vi ta stilling til Eides jobb. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere så mye nå, sier styreleder Espen Moe til TV 2.

– Hva har dere kommet frem til?

– Vi har funnet ut at det som står i bloggen er ikke det som er realiteten i dag. Det vi også har funnet ut er at Leni Larsen Kaurin har opplevd dette som en vanskelig situasjon for henne. Det beklager vi selvfølgelig. Så har vi funnet ut at sportslig leder for damelaget burde gått til oss i styret på det tidspunktet han fikk vite om dette. Så det tar vi selvkritikk på, sier han.

– Hvilke konsekvenser kan dette få for Eide?

– Det skal vi diskutere i neste uke.

– Hvordan har han det nå?

– Han synes dette er tøft og det er en tung belastning for han. Vi synes jo også det han har gjort er upassende. Men vi prøver å ta vare på han oppe i alt sammen. Vi har jo hatt eksempel på tragiske utfall på situasjoner som dette. Derfor har vi vært opptatt av å ta vare på han, sier han.

– Frustrerende ikke å få gitt sin versjon 
Før møtet traff  TV 2 sportssjef Richard Jansen. Han har fått munnkurv av klubben, samtidig som han har fått kritikk fra Leni Larsen Kaurin for ikke å ha tatt trakasseringsbeskyldningene hennes på alvor da hun og Jansen hadde et møte i etterkant av fjorårssesongen.

– Det er frustrerende å ikke få gitt sin versjon når man føler at saken blir feil framstilt i mediene, var det eneste Jansen ville si før møtet.

Det har stormet i norsk kvinnefotball etter at Lisa-Marie Woods (29) publiserte et blogginnlegg der hun hevdet at en Toppserie-trener skulle ha foreslått å ha sex med en av sine spillere

Nå tar Stabæk-trener Øyvind Eide (32) bladet fra munnen og at innrømmer at han har oppført seg upassende over Leni Larsen Kaurin (32).

– Utviste dårlig skjønn

Eide forklarer at han var betatt og hadde en flørtende tone over to-tre måneder høsten 2012.

– Selv om hun faktisk er eldre enn meg, så utviste jeg dårlig skjønn i forhold til den posisjonen jeg var i, og jeg beklager at hun har følt det på den måten hun tydeligvis gjør, sier Eide til VG.

MØTE: Stabæk-ledelsen satt i møte om den pågående saken fredag.
MØTE: Stabæk-ledelsen satt i møte om den pågående saken fredag.

I en epost til TV 2 utdyper Kaurin hva hun mener.

–  Som jeg tidligere har fortalt, ga Øyvind tidlig uttrykk for at han var forelsket i meg. Jeg var meget tydelig på at jeg ikke gjengjeldte følelsene, og at jeg kun ble med på hans middagsinivitasjoner som en venn. Til tross for dette, fortsatte Øyvind å gjøre tilnærmelser som ikke er forenlig med at han var min sjef på fotballarenaen. Han avfeier nå det nevnte gavekortet som en spøk, men når han samtidig fikk en servitør til å overbringe meg 10 røde roser, er ikke dette noe som kan misforstås, skriver hun.

I et intervju med NRK har Kaurin uttalt at hun ikke var interessert i noe mer enn et vennskap, men at treneren fortsatte å være pågående.

– Han fortalte meg at han var forelsket i meg og lurte på om jeg var interessert i et forhold, sa hun til statskanalen.

– Senere ga han meg et gavekort – selv om jeg hadde sagt ifra om at jeg ikke ville ha noen gaver fra ham. På gavekortet sto det at jeg skulle få en erotisk massasje med «happy ending» – utført av ham selv. Du kan jo synes det høres morsomt ut og bare le av det, men det var å gå ganske langt over streken, syntes jeg. Da hadde jeg også sagt ifra ganske klart på et tidligere tidspunkt at jeg ikke var interessert i ham, sa Kaurin.

I VG-intervjuet hevder Eide at det kun var sportslige årsaker til at hun ikke fikk en ny kontrakt, og forklarer gavekortet slik:

– Kortet som Kaurin refererer til ga jeg henne på spøk, og jeg opplevde ikke at hun synes det var noe problem da. Faktisk, da vi forlot pizzarestauranten sammen og var på vei til bilen, ga hun meg en gave da vi skiltes. Det ble også trukket frem noen lettkleddbilder, men de ble tatt av Scanpix som illustrasjonsbilde i 2004, og var noe jeg viste til alle spillerne nettopp fordi jeg mente at det kunne bli en «snakkis» i spillergruppa, sier Stabæk-treneren.

 

– Eides versjon er feil

Til VG sier Kaurin følgende om Eides versjon, uten å ville utdype nærmere:

– Eides versjon er feil, sier hun.

Overfor TV 2 reagerer Kaurin på at Eide prøver å bagatelliesere situasjonen.

– Når jeg leser Øyvinds fremstilling av saken, får jeg inntrykk av at han ønsker å bagatellisere det som har skjedd. Dette er kanskje naturlig ettersom saken har kommet ut og dermed blitt ubehagelig for ham. Likevel hadde jeg forventet at han tok et tydeligere ansvar for det overtrampet han har gjort, skriver hun.

MENER TRENEREN TAR FEIL: Leni Larsen Kaurin. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
MENER TRENEREN TAR FEIL: Leni Larsen Kaurin. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Den siste tiden har hun prøvd å få saken på avstand.

– Det var masse med avis og TV. Jeg har stort sett ligget under dynen og prøvd å la musikk få tankene på noe annet. Jeg har merket at jeg har gode venner og familie. Så gode venner og familie håper jeg alle har, skriver Kaurin til TV 2.

Hun sier hun følte hun måtte ut med sin historie da hun ble kontaktet av media.

– Jeg måtte stå frem, eller gjemme meg. For meg så er denne saken livet mitt, skriver hun.

Nå krever hun at Stabæk tar saken på dypeste alvor.

– Jeg vil at de rette organer i Stabæk, som nå endelig har fått innsyn og forståelse i hva dette er for noe, bruker litt tid og selv vurderer hva som er rett og galt, og til slutt hva som er rett å gjøre. Det er fint at friske øyne ser på dette, skriver Kaurin.