VISTE NORDMENNENE RYGGEN: Skotten Andrew Musgrave satte samtlige norske sprinthåp på plass under NM-sprinten. Foto: Ned Alley / Scanpix
VISTE NORDMENNENE RYGGEN: Skotten Andrew Musgrave satte samtlige norske sprinthåp på plass under NM-sprinten. Foto: Ned Alley / Scanpix

Britiske Musgrave vant NM-sprinten: - Arild Monsen, your boys took a hell of a beating

Andrew Musgrave parkerte de norske OL-håpene på NM-sprinten. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

LILLEHAMMER (TV 2): Skotske Musgrave (23) gikk rett fra de norske sprinterne i siste motbakke under NM-sprinten på Lillehammer. Ingen av de norske OL-håpene var i nærheten av å følge briten, som fikk gå oppløpet i ensom majestet. 

Tok "en Lillelien"
På pressekonferansen etter løpet styrte Musgrave hele showet. Han sendte et stikk i retning sprint-trener Arild Monsen.

- Arild Monsen, your boys took a hell of a beating, sa Musgrave i ren Bjørge Lillelien-stil.

Nå er Musgrave klar til å følge i fotsporene til Eddie "The Eagle" Edwards.

- Jeg tror det er på tide at folk skjønner at folk fra Storbritannia kan stå på ski. Nå er det på tide at de glemmer Eddie The Eagle og heller får høre om Andrew Musgrave og Andrew Young, sier Musgrave.

Musgrave bekrefter at han slett ikke var født med ski på beina. Tilfeldigheter førte ham til skigymnaset på Hovden.

Historien om Musgrave starter i Dorset i England. Han bodde fem år på Shetlandsøyene før han flyttet til Alaska. Der lærte Musgrave seg å gå på ski. Da familien flyttet tilbake til Skottland fortsatte han å gå på rulleski. Etter endt skolegang flyttet Musgrave til Norge.

Nå snakker han flytende norsk og er helt i verdenseliten. De norske OL-håpene hadde i hvert fall ikke noe å stille opp med i NM-sprinten.

Ola Vigen Hattestad ble nummer to. Ettersom Musgrave ikke har norsk pass kan han heller ikke bli norgesmester, så gullet går til Hattestad. 

Finn Hågen Krogh ble nummer tre. 

Pølsa falt
Musgrave gikk strålende hele dagen. Han vant prologen og viste styrke i både kvart- og semfinalen. 

Hattestad hadde store problemer i sin semifinale. Han hektet med en annen løper og havnet langt bak. Men 31-åringen viste at formen er intakt ved å vinne semifinaleheatet. 

I finalen var selv han sjanseløs mot Musgrave, men Hattestad tror han har vist nok til å komme til OL.

- Jeg blir veldig skuffet hvis jeg ikke kommer til OL. Jeg føler at jeg har levert, sier Hattestad.

Han har tidligere blitt vraket fra mesterskapstroppen etter NM-gull, så Hattestad tar ingenting for gitt. I 2007 vant han NM-sprinten, men ble VM-vraket.

- Jeg følte jeg var god nok for å gå VM i Sapporo. Det var litt spesielt det året, for Odd-Bjørn var den moralske vinneren. Men jeg vil ikke spekulere i det. Jeg er fornøyd med å være beste nordmann i dag, sier Hattestad.  

Øystein Pettersen hadde ambisjon om å gå seg inn på det norske OL-laget. Men mannen som vant lagsprinten samme med Petter Northug under OL i Vancouver falt i prologen. Dermed blir han neppe å finne i Sotsji.