Blir din laptop, nettbrett eller mobiltelefon hacket kan utenforstående se hva webkameraet ditt ser, når som helst. Foto: NOS
Blir din laptop, nettbrett eller mobiltelefon hacket kan utenforstående se hva webkameraet ditt ser, når som helst. Foto: NOS

18-åring overvåket 2000 private webkameraer

Politiet i Nederland er skremt over hvor lett tenåringen hacket andres datamaskiner og stjal 42 millioner filer på gøy. Nå anbefaler de alle å tape over webkameraet sitt.

Politiets datakrimenhet i Nederland råder befolkningen til å enten deaktivere sine webkameraer eller å tape over dem for å hindre hackere fra å utnytte dem.

Nylig ble en 18-åring fra Rotterdam siktet for å ha hacket seg inn i 2000 datamaskiner hvor han overtok kontrollen over brukerens webkamera.

– Han var i stand til å fjernovervåke tusenvis av webkameraer. Han kunne med et tastetrykk til enhver tid se hva som skjedde foran disse kameraene. I hjemmene til folk, soverommet, stua, kontoret, overalt, sier Jaap Spigt, 18-åringens advokat, til den nederlanske TV-stasjonen NOS.

Politiet kom på sporet av 18-åringen i forbindelse med at en jente kom over bilder av henne selv på nettet, bilder hun aldri hadde tatt selv, men som hun konkluderte med måtte stamme fra hennes webkamera på laptopen hennes.

Jenta anmeldte forholdet. Via hennes laptop klarte politiet å oppspore hvor hackingen stammet fra. Da 18-åringen ble pågrepet fant politiet over 42 millioner filer han hadde lastet ned fra tusenvis av private datamaskiner.

– Han gjorde dette kun for spenningens skyld. Han ønsket rett og slett å se hvor langt han kunne gå med dette. Man kan si at han hadde det moro med hacking, sier Spigt.

Tapper kameraet uten at du vet det

Politiet er skremt over hvor enkelt det er å finne en oppskrift for slik hacking på nettet, og advarer folk mot å være naive.

Lodewijk van Zwieten fra politiet i Nederland. Foto: NOS
Lodewijk van Zwieten fra politiet i Nederland. Foto: NOS

– Når en hacker tar kontroll over webkameraet ditt, vil han være i stand til å slå lyset av kameraet slik at du er totalt uvitende om at webkameraet er på og at innholdet blir streamet ut på nettet, sier Lodewijk van Zwieten fra datakrimenheten i politiet i Nederland, til NOS.

Han sier at omfanget av slik hacking er sterkt økende blant tenåringer og at politiet er bekymret.

– Dette skjer oftere og oftere og er nå gått så langt at vi alltid råder folk om å enten slå av webkameraet eller sette en tapebit foran kameraet, sier van Zwieten.

Tape over kameraet

Som oftest skjer selve hackingen ved at du får en e-post fra en ukjent person som du klikker på. Ofte pleier disse epostene å gi seg ut for å være reklame eller ha lokkende bilder eller video.

Politiet anbefaler å tape over webkameraet for å være sikker. Foto: NOS
Politiet anbefaler å tape over webkameraet for å være sikker. Foto: NOS

Men man kan også få infisert datamaskinen gjennom å klikke på et bilde, omså på Facebook.

Fra det øyeblikket du klikker vil en liten programvare installere seg selv på maskinen din og gi utenforstående tilgang til den.

– Hvis du ikke ønsker å bli spionert på eller avlyttet må du i det minste ha kontroll over ditt eget utstyr slik at hackerne ikke er i stand til å infiltrere maskinen din, sier van Zwieten.

Selv pleier han å tape over webkameraet for å være sikker.

– Jeg synes ikke det er å gå for langt. Tvert i mot tror jeg det er smart å gjøre det, uansett om det er en PC, laptop, nettbrett eller omså en mobiltelefon. Spesielt folk som ikke jevnlig bruker webkameraet bør gjøre det, sier han.

Rettssaken mot 18-åringen startet torsdag denne uken. Han har erkjent forholdet.

Ta forholdsregler

Også i Norge er dette et problem. Derfor har nettstedet barnevakten laget en liste over råd til foreldre om barns bruk av webkamera. 

Her er utdrag fra listen: 

  • Tenk gjennom hvor i huset webkameraet står. Det kan være lurt å plassere webkamera i åpne rom fremfor på barnerommet. 
  • Dersom du har tenåringer i huset: Snakk sammen om ansvarlig bruk av kameraet. Andre kan misbruke personlige bilder eller videoopptak gjort gjennom webkameraer. 
  • Snakk med barnet om at andre kan gjøre videoopptak av det du sier og gjør foran kameraet. Man bør derfor ikke gjøre noe foran et webkamera man ikke ønsker at hele verden skal kunne se etterpå.

Les alle rådene fra barnevakten her