UTSLÅTT: Skuffede norske spillere, f.v.: Kristian Kjelling, Håvard Tvedten, Børge Lund, keeper Ole Erevik (sittende), Espen Lie Hansen, Christoffer Rambo, Harald Reinkind og Steffen Berg Løkkebø etter EM-kampen i håndball mellom Norge og Ungarn.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
UTSLÅTT: Skuffede norske spillere, f.v.: Kristian Kjelling, Håvard Tvedten, Børge Lund, keeper Ole Erevik (sittende), Espen Lie Hansen, Christoffer Rambo, Harald Reinkind og Steffen Berg Løkkebø etter EM-kampen i håndball mellom Norge og Ungarn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Nesten-laget som kan forsvinne

Som så mange ganger før, så ble det bare nesten for håndballguttene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ålborg (TV 2): Nesten er ordet som har forfulgt det norske herrelandslaget i håndball de siste årene. I 2005 gikk de nesten til semifinale i VM. Det samme i EM i 2008 og VM i 2009. 

Hver gang de har vært like ved å blande seg inn i verdenstoppen, så har de vært de små marginene unna.

– Kraftig lei
Derfor har de fått stempelet "nesten-landslaget". Et stempel de ikke har vært veldig glad i.

– Jeg begynner å bli kraftig lei av det nesten-greiene. Jeg var helt overbevist om at nå skulle marginene være på vår side, sier Håvard Tvedten.

Stordabuen er den som har vært med lengst. Han debuterte allerede i VM i 2001, og har akkurat unnagjort sitt tiende mesterskap.

Ikke alle veteranene er enig i at det blir riktig å dra frem nesten denne gangen.

– Det hadde vært et ran hvis vi hadde vunnet kampen i dag. Så jeg vet ikke hvor mye nesten det var, mener Ole Erevik.

– I dag er vi ikke i en situasjon hvor vi har matchball. Vi kjemper for å komme tilbake. Vi ligger tre mål under. Det er ikke vi som kløner det bort på slutten. Vi kjemper oss til uavgjort. Men vi skulle gjerne hatt en ball til så vi hadde vunnet, sier Kristian Kjelling.

– Jeg synes ikke vi skal skylde alt på det nesten-stempelet som media har skapt. Jeg synes vi har gjort to gode kamper mot to gode lag. Det kan ingen ta fra oss. Men selvsagt er det bittert å dra hjem etter en uke, er Børge Lunds evaluering.

Erlend Mamelund mener landslaget ikke lenger kan skylde på uflaks når de ryker.

– I det lange løpet så er det vel på ferdigheter som mangler. Det er ikke flaks eller uflaks. Det er ferdighetene som er for dårlig. Vi må se oss selv i speilet og innse det, sier Haslum-strategen.

I tenkeboksen
Men nok et mesterskap er over før det virkelige alvoret starter for de norske guttene. Nå teller flere av veteranene på knappene om de vil fortsette.

– Det snakkes om en langsiktig prosess. Men vi må bygge her og nå, så får det langsiktige komme i denne prosessent vi holder på med nå. Så får jeg ta en avgjørelse sammen med familien om videre spill. Men jeg skal ikke si her og nå at jeg ikke blir med videre, for jeg har lyst til å være med hvis kroppen og formen er bra, sier Tvedten.

Erevik skal snart bli pappa for første gang, og innrømmer at han ikke har anelse på hva som venter ham.

– Jeg har en høygravid kjæreste hjemme og venter mitt første barn om tre uker. Jeg har aldri prøvd å være far før. Det kommer til å være prioritet nummer en. Så får vi ta en prat hjemme. Jeg skal ikke stå her og si at jeg gir meg, for det har jeg ikke bestemt meg for. Men jeg kommer til å snakke med fruen hjemme, så får vi ta en avgjørelse om noen måneder, sier Aalborg-målvakten.

Lund har denne sesongen kombinert rollen som trener med spill for Bodø. Og i EM har han vært rendyrket som forsvarsspiller. Han innser at landslagskarrieren nå går mot slutten.

– Jeg er vel såpass gammel at jeg tror jeg skal inn i tenkeboksen for første gang. Og kjenne litt på forskjellige ting, forteller han.

Mamelund er den eneste i kvintetten som ikke er passert 30 år. Men heller ikke han er sikker på om han fortsetter på landslaget.

– Jeg må evaluere situasjonen etter sesongen. Jeg må snakke med Robert og se hva det blir. Jeg har hatt en drøm om å vinne medalje med Norge. Den har jeg hatt siden jeg var en liten gutt. Jeg synes pilen peker i riktig retning. Da må vi bare fortsette å jobbe hardt, sier Mamelund.

Kjelling fortsetter
Den eneste som i utgangspunktet ikke har tenkt tanken på å gi seg er Kjelling. Bjerringbro-Silkeborg-spilleren har allerede hatt en landslagspause, og har ingen planer om å gi seg igjen allerede nå.

– Jeg har meldt meg klar til tjeneste. Jeg har ikke tenkt noe mer på det. Jeg er motivert og har ingen planer om å stikke av nå, lover han.

Norges Håndballforbund har en styrevedtatt målsetting om at alle norske landslag skal kjempe om medaljer i mesterskap. Også herrelandslaget. I EM kan Norge best bli nummer 13.

– Vi er ikke i nærheten av å ta medalje nå. Vi kommer ikke til å være i nærheten av å ta medalje i Qatar - hvis vi kommer til Qatar. Vi må stikke fingeren i jorden og innse at vi ikke er topp ti i verden, oppsummerer Erevik.

Og er man ikke topp ti i verden, så kommer man heller ikke til OL i Rio i 2016.