Bjørndalen skeptisk til dopingbok: – Synd at folk blir mistenkeliggjort

Også skiskytterkongen spekulerer i at Mads Drange har et pengemotiv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Reaksjonene i Idretts-Norge har vært sterke etter at det ble kjent av Mads Drange hevder å funnet spor av doping hos norske utøvere. 

Generalsekretæren i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, hevder Drange mangler bevis

Odd-Bjørn Hjelmeset har på sin side uttalt at han regner med Drange har skrevet boken for å tjene penger.

– Gjør penger på det

Det sier også skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen på spørsmål om det irriterer ham at temaet kommer opp.

– Det er alltid noen som vil tjene penger på andres vrede, sier Bjørndalen til TV 2.

 Føler du deg på noen måte mistenkeliggjort?

– Overhodet ikke. Jeg har vært ren i alle år, og trent knallhardt. Jeg har avlagt så mange dopingprøver at det ikke koster meg en kalori, men det er synd at folk blir mistenkeliggjort hvis man ikke har jukset.  Hvis det er tilfelle så er det jo rett og rimelig, men jeg har veldig vanskelig for å tro det.

 Hva synes du om timingen, rett før OL?

– Det er smart for boksalget hans. Han gjør penger på det, gjentar Bjørndalen.

– Hersketeknikk

Mads Kaggestad uttalte til TV 2 tidligere torsdag at han reagerer sterkt på at det er personer i Idretts-Norge som går i strupen på Drange.

– Jeg oppfatter det som en hersketeknikk som minner meg veldig om da Floyd Landis og Tyler Hamilton sto fram og fortalte. De ble mobba, trakassert og til og med saksøkt. Nå prøves det å svekke Dranges troverdighet på samme måte. Det gir meg kalde gufs fra tiden med Landis og Hamilton, sier Kaggestad, som advarer på det sterkeste mot å kappe hodet av varslerne. 

– Det har gått rett vei

Det Ole Einar Bjørndalens ikke skjønner er hvordan noen eventuelt skulle sluppet unna med juks.

– Jeg skjønner ikke hvorfor han har vært ansatt der, dersom det bare er testing for syns skyld. Vi avlegger dopingprøver i Antidoping Norge og Wada, i to forskjellige testsystemer. Vi blir testet hver gang vi er topp tre og vi blir av og til trukket ut, samt ti ganger ekstre i løpet av et år. Da har vel han også gjort en for dårlig jobb om han mener det har vært mye juks, men jeg tror det ville blitt avslørt for lenge siden om det hadde vært det, sier skiskytteren.

Han er en av få utøvere som har vært med helt siden tiden Drange beskriver i sin bok, og Bjørndalen mener antidopingarbeidet har gått rett vei de siste årene.

– Det har vært rett utvikling, og mer testing. I IBU har det vært smartere testing, ved at man plukker ut dem man mistenker. Topp tre blir alltid testet, også plukker man ut noen.  Det er veldig bra. Du har også screening av blodverdier i forkant av rennene. Har du for høye verdier så må du teste flere ganger og noen følger det opp veldig mye. Det har gått rett vei, sier han.