FORSVARER SEG SELV: Generalsekretær i Norges Idrettsforbund Inge Andersen kjenner seg ikke igjen i stemningen Mads Drange tegner fra møtet de to imellom.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
FORSVARER SEG SELV: Generalsekretær i Norges Idrettsforbund Inge Andersen kjenner seg ikke igjen i stemningen Mads Drange tegner fra møtet de to imellom. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Inge Andersen: – Drange mangler bevis

Generalsekretæren i Norges idrettsforbund mener Mads Dranges anklager om norsk doping bygger på et for tynt grunnlag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mads Dranges (32) bok «Den store dopingbløffen» skaper stor debatt i Idretts-Norge.

I boken skriver den tidligere antidopingtoppen at han fant spor av dop i norske blodprøver fra 2000-tallet. I oktober 2007 varslet Drange lederen av Antidoping Norge, Anders Solheim, om funnene. De to møtte Inge Andersen i et møte året etter, hvor Drange beskriver stemningen som «trykket».

Han sier han har dannet seg et godt bilde av innholdet i boken, uten at han har lest den i sin helhet.

Mangelen på konkrete bevis gjorde at generalsekretæren ikke tok saken videre da han ble gjort kjent med funnene.

– Jeg ble forelagt en blodprofilanalysemetode i 2008 hvor han (Drange) kom med helt anonymiserte blodverdier. Det kom ingen navn, ingen idretter, forteller Andresen til TV 2. 

Ifølge ham var det dermed ikke stort han kunne gjøre for å ta saken videre.

– Det er ikke forelagt noe som tyder på vi har hatt positive dopingsaker. Da ville vi hatt dømte utøvere. Det har vi ikke, sier Andersen om sin egen rolle.

SKAPER DEBATT: Mads Dranges bok «Den store dopingbløffen.»
SKAPER DEBATT: Mads Dranges bok «Den store dopingbløffen.»

Generalsekretæren i Norges idrettsforbund hilser en diskusjon rundt antidopingarbeidet velkommen, men bergenseren savner mer konkret informasjon fra Drange. 

– Enhver bok og informasjon som kan bringe vår kunnskap om antidopingarbeid og dopingarbeid videre, vil være bra.  Så registrerer jeg at denne boken overhodet ikke kommer med noen bevis, men den vi løfte en debatt om antidopingarbeidet, særskilt internasjonalt som han kritiserer mest, men også nasjonalt, sier han til TV 2. 

Generalsekretæren sier Drange var svært positiv og ville jobbe videre med å få prøvene videre testet. 

– Men de som kunne gjøre noe videre med dette, var Antidoping Norge og Mads Drange selv. Vi har skilt mellom kontrollvirksomheten og idrettsorganisasjonen, akkurat slik han selv anbefaler, sier Andersen.

Han syns det er trist for idretten at slike saker stadig vekk kommer frem.

- Det er forferdelig for det norske toppidrettsmiljøet. Det er trist for alle de som skal kjempe i Sotsji, som med stor sannsynlighet er rene, sier Andersen.

Han syns også det er trist at Mads Drange valgte å forlate organet som jobbet mot doping i idretten.

– Det beste stedet Mads Drange kan utvikle dette arbeidet, er i Antidoping Norge. Det var jo der han kom fra. Han satt i det systemet som kan gjøre noe med det.

– Er det da spesielt at han forlater det og skriver bok i stedet?

– Det må Mads Drange svare på selv, sier Andersen.

– Ville du selv ha skrevet en slik bok? 

– Nei. Jeg velger å jobbe innenfor systemet.

Kaggestad støtte Drange

TV 2s ekspertkommentator Johan Kaggestad mener signalene som gis i boken må tas på alvor. 

- Det viktigste er det han sier. Vi skal ikke le eller fordumme varslere. Bare husk på Lance Armstrong. De som sto frem ble trakassert offentlig og så viste det seg at det de sa var sant, minner han om. 

- Jeg synes det er modig og interessant av ham. Det er hans opplevelser, det bør vi lytte til og det må han få komme med, legger han til. 

TV 2-ekspert Odd-Bjørn Hjelmeset er blant flere kritikere av Dranges bok. Tidligere torsdag uttalte den pensjonerte langrennsprofilen at han mener navn må på bordet før diskusjonen blir relevant.

– Jeg regner med han skriver boken for å tjene penger, men jeg er overrasket over måten ting blir løst på. Nå slenger han bare ut påstander. Hvis det er så enkelt å skrive en bok, må det være den enkleste tingen i verden, sa 42-åringen til TV 2.