ARSENAL-BLOKKEN: Per Mertesacker (t.v.) og Laurent Koscielny nekter å tape når de to spiller 90 minutter sammen for Arsenal.
ARSENAL-BLOKKEN: Per Mertesacker (t.v.) og Laurent Koscielny nekter å tape når de to spiller 90 minutter sammen for Arsenal.

Denne duoen er Arsenals suksessoppskrift

Har ikke tapt på to år med stopperduoen på banen i 90 minutter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arsenal er ligaleder i Premier League etter en forrykende start på sesongen. Fremover blomstrer Arsène Wengers mannskap som alltid - nå er også «Gunners» bunnsolide bakover.

Imponerende statistikk
Mye av grunnen til det er Per Mertesacker og Laurent Koscielny. Stopperduoen har dannet et fryktinngytende samarbeid i Arsenal-forsvaret. Statistikken viser at «Gunners» ikke har tapt en kamp siden 22. januar 2012 når Mertesacker og Koscielny har spilt sammen i 90 minutter.

På de 27 spilte kampene har Arsenal vunnet 19 ganger, spilt uavgjort åtte ganger og holdt nullen 16 ganger.

– Det er ikke tilfeldig. Mertesacker og Koscielny utfyller hverandre meget bra. Det sprer trygghet i Arsenal-laget, sier TV 2s Premier League-ekspert Claus Lundekvam.

Arsenal er sammen med Chelsea og Everton det laget i Premier League som har sluppet inn færrest mål denne sesongen. 19 baller i eget nett står Arsenal på etter 21 kamper.

– Jeg tror duoen Mertesacker og Koscielny har hatt mye å si for Arsenals suksess denne sesongen. Det ser absolutt ut til at Wenger endelig har funnet den ideelle konstellasjonen i midtforsvaret, sier Lundekvam.

KRAFTSTOPPER: Per Mertesacker i duell med Aston Villas Christian Benteke. AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS
KRAFTSTOPPER: Per Mertesacker i duell med Aston Villas Christian Benteke. AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS

– Arsenal er blitt kyniske
Den tidligere Southampton-midtstopperen er likevel klar på at det kollektive Arsenal er grunnen til det defensvie løftet.

– En må fremheve Mathieu Flamini og Mikel Arteta. De gutta har vært med på å gjøre Arsenal mye vanskeligere å slå. Laget er blitt mye gjerrigere. De har funnet balansespillerne som ikke bare angriper. Det er flere spillere i laget med defensive gener som kan stoppe kontringer, forklarer Lundekvam.

Laurent Koscielny (t.v.) og Per Mertesacker i duell med Borussia Dortmunds Robert Lewandowski i Mesterligaen.    TOPSHOTS/AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS
Laurent Koscielny (t.v.) og Per Mertesacker i duell med Borussia Dortmunds Robert Lewandowski i Mesterligaen. TOPSHOTS/AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS

– Hva har endret seg?

– Jeg synes de er blitt mer kyniske. De tar mer hensyn til motstander og kampsituasjon. Arsenal har jo alltid spilt attraktiv angrepsfotball, men de har vært naive og sårbare for kontringer når de kaster mye folk i angrep. Jeg mener vi ser klare tegn på at Wenger har tatt grep og gjort noe med akkurat det. Akkurat det kan være forskjell på om Arsenal er med i kampen om tittelen eller ikke.

Mertesacker i 100
Da Arsenal slo Aston Villa 2-1 i forrige serierunde, noterte Mertesacker seg for sin kamp nummer 100 i Arsenal-trøyen. Den 198 centimeter høye tyskeren er for alvor i ferd med å etablere seg som Arsenal-helt, men veien har vært humpete.

– Vi har diskutert Mertesacker mange ganger i studio. At han er treig og mange andre ting, men statistikken viser at han er tryggheten selv. Arsenal har en kjapp spiller i Koscielny, mens Mertesacker kan rydde opp og spre trygghet. Det er viktig, sier Lundekvam.

Også Petter Myhre er imponert over stopperduoens superstatistikk.

– En ting er at de har gjort det meget bra, men de spiller også på en måte som passer stopperne bedre. Spesielt Mertesacker. Han slipper å være så langt ute, men kan være inne foran mål og renske unna. Da er de to stopperne meget bra, sa Myhre i TV 2s Premier League-studio etter mandagens kamp mellom Aston Villa og Arsenal.

Vil ikke dra Adams-sammenligning
Få spillere har klart å opparbeide seg samme status i Arsenal som stopperlegenden Tony Adams. Den tidligere kapteinen ledet Arsenal fire ligatitler i sin Arsenal-karriere.

Da Mertesacker ble hentet til Arsenal fra Werder Bremen i 2011, sa Wenger at den tyske stopperen kan bli den nye Adams. Lundekvam mener det ennå er for tidlig å sammenligne de to, men sier at Mertesacker er «godt på vei».

ARSENAL-LEGENDE: Tony Adams og Arsène Wenger med Premier League-trofeet i 1998.
ARSENAL-LEGENDE: Tony Adams og Arsène Wenger med Premier League-trofeet i 1998.

– Jeg tror mange Arsenal-supportere har trykket Mertesacker til sitt bryst på grunn av hans profesjonalitet. Han er i tillegg en hardtarbeidende spiller. Det er ikke tilfeldig at han er der han er, han har tross alt spilt 95 landskamper for Tyskland, sier Lundekvam. 

– Han kan bli en yndling i Arsenal, men det er litt tidlig å sammenligne med Tony Adams. Det Mertesacker har levert så lagt er imidlertid meget bra! 

PS: Arsenal tapte mot Aston Villa i sesongåpningen, men da ble Koscielny utvist. Tap ble det også mot Manchester City, men da ble Koscielny båret av banen med skade.