PANSERFORSVAR: Det gjorde vondt for Juan Andreu og de andre spanjolene å komme inn i midten til Bjarte Myrhol og Magnus Gullerud. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PANSERFORSVAR: Det gjorde vondt for Juan Andreu og de andre spanjolene å komme inn i midten til Bjarte Myrhol og Magnus Gullerud. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Du så frykten i øynene deres

Det norske midtforsvaret med Bjarte Myrhol og Magnus Gullerud skapte frykt hos spanske verdensmestere.

Ålborg (TV 2): I Norges åpningskamp mot Island kom aldri det norske forsvaret opp mot det nivået en vet de kan holde.

Krumtappen Bjarte Myrhol var ikke nådig mot seg selv etter kampen. En kamp han ikke var i nærheten av nivået som gjør ham til en av verdens beste linjespillere.

– Det spiller ikke så stor rolle hva pressen sier, for jeg er 100 ganger tøffere mot meg selv. I ettertid så ser jeg at jeg hadde lagt altfor mye i den første kampen. Jeg spilte rett og slett med høye skuldre og var nervøs. Jeg hadde en helt ny kropp og et nytt hode før kampen i dag, forteller han til TV 2.

Spiller ikke forsvar i klubblaget
Mot Spania var Myrhol tilbake der man er vant med å ha ham. Suveren offensivt og med livet som innsats i forsvarsarbeidet. Og det til tross for at han denne sesongen stort sett har sittet på benken når klubblaget Rhein-Neckar Löwen har spilt forsvar.

– Jeg har ikke fått så mye forsvarserfaring de siste månedene. Så det var gøy for meg å få komme inn og dele ut noen taklinger, og bidra bakover, sier Myrhol.

For sammen med Børge Lund i første omgang og Magnus Gullerud etter pause, så gjorde han det norske midtforsvaret pottetett. De spanske verdensmesterne ville etter hvert ikke inn til dem.

– Det er ikke ofte en spiller mot ballsikre spanjoler og du ser at de har frykten i øynene. Det hadde de ti minutter før slutt. Klart det gir oss en boost. Det er tilfeldigheter, som jeg mener også har med ferdigheter å gjøre, som avgjør mot slutten, sier Löwen-proffen.

To utvisninger for Lund
Gullerud har fått mye spilletid i oppkjøringen til EM, men må se at Lund og Myrhol er førstevalgene i midten bak. Men da lagkaptein Lund fikk sin andre utvisning i første omgang, var det duket for den tidligere Elverum-spilleren som Myrhols makker.

Og forsvaret ble muligens enda bedre med de to linjespillerne sammen.

– Det er fantastisk å få sånn tillit av Robert. Det gir utrolig mye selvtillit. Det er ikke så ofte en får sånne muligheter. Da er det bare å gå inn og kjempe alt man kan. Når man står sammen med så gode spillere, så blir det lettere også, forklarer han.

Bak dem tok Ole Erevik rollen som den levende veggen. I perioder var siddisen umulig å få ballen forbi. 

– Det var fantastisk moro. Vi kjemper og klorer. Vi får hjelp av Ole som er fantastisk i mål. Vi får med oss publikum . Vi er bedre enn dem på innsats og vilje. Det er bare synd det ikke går helt veien, oppsummerer Gullerud.

For i sluttminuttene var Spania akkurat litt kaldere i hodene enn Norge. 

– Det holdt ikke helt inn. Det er sånn det er. Det er de siste ti minuttene man skiller de virkelig store håndballspillerne og dem som er på vei frem og ønsker å bli like god som dem. Jeg velger heller å gi dem honnør for at de klarer å takle de situasjonene og holde hodene så kalde. At vi heller tar lærdom av det enn å være kritisk til egne valg, mener Myrhol.

Erevik: - Litt bittert
I likhet med Myrhol så hadde ikke Erevik noen stor dag mot Island. Også han fikk revansjerte seg ettertrykkelig mot Spania. Men likevel klarte ikke målvakten å få frem det brede smilet.

– Jeg hadde lyst til å revansjere den smådårlige innsatsen på søndag. Men det hjelper lite når vi taper med to mål, sier han, og tror man etter hvert vil klare å riste av seg skuffelsen og glede seg over det som var bra i kampen.

– Vi gjør en god kamp. Vi må huske hvem vi spiller mot. Vi spiller mot verdens kanskje beste lag. Det ville vært en sensasjon av en annen verden hvis vi tok et poeng eller to. Men jeg synes vi hadde fortjent det. Og det er litt bittert, oppsummerer Erevik, som spilte på hjemmebane i Gigantium i Ålborg.

Torsdag venter Ungarn i den siste gruppekampen. En kamp Norge må vinne for å gå videre til mellomspillet. 

Takket være at Island kom tilbake etter å ha lagt under store deler av kampen, og fikk med seg uavgjort mot magyarene, så holder det at Norge slår Ungarn med ett mål.

– Vi styrer det selv. Det blir en ny kamp hvor vi kommer til å trenge den innsatsen og gutsen vi har i dag hvis vi skal ha håp om poeng, sier Myrhol.