UØNSKET: Rosenborg føler seg uønsket i norsk hockey. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
UØNSKET: Rosenborg føler seg uønsket i norsk hockey. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Ingen i norsk hockey vil ha Rosenborg i Get-ligaen

Rosenborg-leder Per Jørgensen mener klubben hans er uønsket i Get-ligaen: – De andre klubbene misliker å forlate «busserien» sin rundt Oslo.

Oslo (TV 2) Hele hockey-Norge var samlet på Gardermoen mandag etter en sesong preget av mye utenomsportslig rot, der fokuset har vært på poengtrekk, lisenstrøbbel, ubetalte regninger og dårlig økonomi – istedenfor gode prestasjoner på isen.

 Ble ikke hørt
I seks timer satt representanter fra ishockeyforbundet og klubbene samlet for å diskutere utfordringene norsk ishockey står overfor. Mye handlet om poengtrekksakene til Storhamar, Lørenskog, Tønsberg og Rosenborg – til Rosenborg-direktør Per Jørgensens store frustrasjon.

 – Jeg har ikke vært med så lenge i norsk hockey og kjente knapt noen på møtet, så for meg var det viktig å få fokus på kreative løsninger på hva vi kan gjøre bedre og ikke alt det negative på poengstraff, lisens osv. Det forsøkte jeg å formidle flere ganger, men til døve ører, sier han til TV 2.

 Omdømmet blir ikke bedre av alt snakket om straffer og bøter. Få vekk alt det under sesong! Så får man heller ta det etter sluttspillet, innenfor visse frister for lisens for kommende sesong.

 – Omdømmet til norsk ishockey var blant temaene som skulle diskuteres. Følte du at dere kom noen vei der?

 – Overhodet ikke. Det burde vært satt av tid til konstruktive ting og idéer til hvordan vi skal løse problemene. Et godt alternativ til poengtrekk hadde for eksempel vært at klubbene det gjelder kun kan spille med fire utlendinger, fordi det er en straff i seg selv, samtidig som klubbene sparer penger på lønninger og det gir mer rom for å utvikle unge, norske spillere, argumenterer Jørgensen.

 Frys serien i tre år
Rosenborg-direktøren sitter inne med flust av ideer til forbedringer i norsk ishockey, som han føler ikke kom fram på møtet.

 – Et annet forslag for å stabilisere økonomien i norsk ishockey hadde vært å fryse serien i tre år der ingen rykker ned, men som også kan brukes til å sette krav. Maks fire utlendinger, krav til positiv egenkapital og få administrasjon på plass.

 – Da får man tre år til å rydde opp, få økonomien på stell, samtidig som man slipper peset med risikoen å rykke ned for de dårligst stilte klubbene – og blir kvitt jaget om å ha mange utlendinger man ikke har råd til. Samtidig kunne ett lag av gangen rykket opp hvert år, slik at vi fikk 13 lag. Da kunne man spilt dobbel serie med sluttspill og redusert ned på antall kamper, mener Jørgensen.

SAMLET: Her var alle klubbene fra Get-ligaen samlet før sesongstart. Foran fra venstre: Lillehammer trener Kevin Hartzell, Magnus Sundquist ( Stjernen),  Petter Thoresen (Stavanger) og Michael Smithurst (Storhamar).
Bak fra venstre: Bernhard Kaminski (Sparta),  Sergej Putsjkov (Tønsberg),  David Livingston ( Lørenskog),  Assistenttrener Sven Arild Olsen,  Sune Bergman ( Frisk Asker) og  Hasse Hansson (Rosenborg).
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SAMLET: Her var alle klubbene fra Get-ligaen samlet før sesongstart. Foran fra venstre: Lillehammer trener Kevin Hartzell, Magnus Sundquist ( Stjernen), Petter Thoresen (Stavanger) og Michael Smithurst (Storhamar). Bak fra venstre: Bernhard Kaminski (Sparta), Sergej Putsjkov (Tønsberg), David Livingston ( Lørenskog), Assistenttrener Sven Arild Olsen, Sune Bergman ( Frisk Asker) og Hasse Hansson (Rosenborg). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

 Ikke ønsket i hockey-Norge
Snakketøyet til Jørgensen går på høygir, men på møtet mandag føler han at knapt kom til ordet med innspillene sine. I stedet hevder han at Rosenborg blir stemoderlig behandlet av norsk ishockey.

 – Jeg føler at verken laget eller forbundet vil ha oss i serien. Istedenfor å ha busserien rundt Oslo så må de dra «langt» avgårde til kampene mot oss.

 – Trenerne klager over slitne spillere etter mange timer i buss, mens vi jo har bussreiser på ti timer til hver eneste bortekamp! tordner han.

 – Hva gjør dette med motivasjonen til Rosenborg ishockeyklubb for å drive videre?

 – Det blir jo litt enten eller. Enten så bretter du opp ermene og kjemper på videre, eller så blir du motløs.

 Ishockeypresidenten: – Ikke riktig
President Nils Gerhard Nilsen i Norges ishockeyforbund sier til Adresseavisen at det ikke medfører riktighet at det Get-ligaen ideelt sett skulle bestått av lag sør for Dovre.

 – Det er ikke korrekt. Snarere tvert i mot, vi skulle gjerne hatt med Bergen og et lag fra Nord-Norge også. Når det er sagt kan vi ikke lage spesialregler tilpasset hver klubbs behov. Vi er ikke en solidaritetskomité som har som oppgave å jevne ut de økonomiske forskjellene. Dette er toppidrett, ikke breddeidrett, sier Nilsen til Adressa.

HARDE TAK: Rosenborg her i aksjon mot Oslo-klubben Vålerenga.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
HARDE TAK: Rosenborg her i aksjon mot Oslo-klubben Vålerenga. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

 Edvartsen mellomfornøyd
Rosenborg har varslet at de kommer til å anke straffen på fire minuspoeng de er tildelt av forbundet grunnet ubetalt dommerregning, og arbeider nå sammen med klubbens advokater.

  – For det første hadde jeg et budskap om at jeg syns det er veldig ugreit at poengstraff brukes under sesongens spill. Det blir helt meningsløst at du trekkes fire poeng (under de forutsetningene det ble gjort til oss nå)  fordi du ikke har betalt en dommerregning. Vi har jo faktisk penger til gode som blir utbetalt i april, og det bekreftet Jon Haukeland i går.

 Heller ikke Lørenskog-direktør Svein-Erik Edvartsen var spesielt fornøyd med hvordan poengstraffene ble behandlet på møtet.

 – Forbundet ønsket ikke å reversere poengtrekkvedtak for noen klubber. Samtidig erkjente de at dagens klubblisensreglement ikke er godt nok og at de på den bakgrunn har igangsatt en revidering av dette, sier Lørenskog-direktør Svein-Erik Edvartsen til TV 2.

 – Hva syns Lørenskog om dette?

 – Det ble fremmet forslag fra flere klubber om å reversere alt som har med poengtrekk og gjøre, men dette ble blankt avvist av presidenten som følgelig medfører at flere poengstraffsaker vil versere videre.

 Skal møtes oftere
Før han følger opp:

  – Lørenskog er opptatt av likebehandling, forutberegnlighet og forutsigbarhet og det uttrykte vi klart og tydelig, sier Edvartsen.

Han ønsker ikke å si noe om Rosenborgs følelse av å være uønsket i Get-ligaen.

– Lørenskog ønsker svært gjerne at vår idrett skal bli enda mer nasjonal enn den er i dag og vi synes det er positivt at vi i dag har lag fra Stavanger og Trondheim. Vi skulle gjerne hatt med lag fra Bergen og Nord Norge også. Hvorfor Rosenborg ikke føler seg velkommen i GET-ligaen må de selv svare for. Vi har intet grunnlag for å mene noe om dette, sier Edvartsen. 

 I det minste kom det noe positivt ut av møtet.

 – Alle parter ble enige om vi må møtes oftere, at kommunikasjonen må bedres, og at så vel klubbene som forbundet har felles ansvar for at dette skjer, konkluderer direktøren.