Mener Rekord-Cech ikke er Premier Leagues beste keeper gjennom tidene

Erik Thorstvedt mener Peter Schmeichel hører hjemme på toppen. Gi din stemme her!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

London/Bergen (TV 2): Chelsea er ett av lagene i Premier League som har sluppet inn færrest mål denne sesongen. Kun 19 baklengs er status for de blå fra London etter 21 spilte kamper - en del av æren for det skal Petr Cech (31) ha.

Solid Chelsea-redkord
Den tsjekkiske keeperkjempen befestet sin posisjon som klubbens kanskje beste burvokter gjennom tidene i forrige rundes 2-0-seier over Hull. Cech holdt nullen for 209. gang som Chelsea-spiller og gikk dermed forbi legendariske Peter Bonetti på toppen av listen.

Briten spilte i Chelsea fra 1959 til 1979 og stoppet på 208 «clean sheets» for London-klubben.

– Jeg er stolt over prestasjonen. Det betyr at jeg har spilt fast for en av verdens beste klubber. Det er alltid konkurranse om plassene i store klubber. Jeg har holdt plassen helt siden jeg kom til klubben. Det er noe jeg er stolt av. Å få flere «clean sheets» enn en av de største legendene i klubben, er en prestasjon, sier Cech til TV 2.

LEGENDER: Peter Bonetti i aksjon mot Manchester Uniteds George Best under en kamp i 1966.
LEGENDER: Peter Bonetti i aksjon mot Manchester Uniteds George Best under en kamp i 1966.

Den tsjekkiske landslagsmålvakten er likevel klar på at individuelle prestasjoner ikke kan måle seg med lagprestasjoner. 

– En ting jeg er fornøyd med er at vi har vunnet 14 trofeer på veien mot 209 «clean sheets». Du vil heller vinne kamper og trofeer enn bare å samle sammen «clean sheets», sier Cech.

– Jeg vil heller vinne en kamp 5-4 enn å spille 0-0. Fordi på 0-0 får du «clean sheet», men du kan ikke vinne ligaen. Lagresultater er alltid viktigere enn individuelle resultater. Lagtrofeer er viktigere enn individuelle trofeer.

– Ekstreme tall
TV 2s Premier League-ekspert og tidligere toppkeeper, Erik Thorstvedt, er imponert over Cechs prestasjoner.

– Det er ekstreme tall. Cech spiller på et godt lag, men han må være god selv. Det er jo ikke langt unna halvparten av kampene, så det er ekstremt. Jeg kommer ikke på noen i farten som kan «matche» de tallene, sier Thorstvedt.

Chelsea-manager José Mourinho hyllet Cech etter rekordkampen. 

– Nå har han slått rekorden til Mr. Bonetti, men jeg tror han kan ta Premier League-rekorden neste år, sa Mourinho til Chelseas hjemmesider.

Kun James er foran
Det kan godt hende blir en realitet. I 2-0-seieren over Hull gikk Cech opp på 150 «clean sheets» i Premier League. Det er en bragd 31-åringen har klart på sine 313 kamper i den øverste divisjonen i England.

Kun David James med sine 169 «clean sheets» er over Cech på listen.

Cech kan derimot vise til den høyeste redningsprosenten i Premier League. 747 redninger i 313 kamper gir sisteskansen en prosent på 75,98. Tidligere Tottenhams Heurelho Gomes fikk bare 95 Premier League-kamper for Spurs, men er likevel på andreplass med en redningsprosent på 75,35. Joe Hart ligger på tredjeplass med 73,8.

VANT MESTERLIGAEN: Petr Cech var viktig for Chelsea på veien mot Mesterliga-trofeet i 2012. (AP Photo/Martin Meissner)
VANT MESTERLIGAEN: Petr Cech var viktig for Chelsea på veien mot Mesterliga-trofeet i 2012. (AP Photo/Martin Meissner)

Mener Schemichel er tidenes beste
Cech har for alvor etablert seg som en av bautaene i Chelsea de siste årene. Helt siden han kom til London fra Rennes i 2004 har han stått for kontinuitet på keeperplassen i Roman Abramovitsj' æra i klubben. Cech har også vært en del av Chelsea-stammen som har sikret tre ligatittler, fire FA-cuper, to liga-cuper og ikke minst Mesterligaen de siste ti årene.

– Chelsea hadde ikke vunnet Mesterligaen uten Cech. Flere så at han hadde en nedadgående kurve, men har var helt ekstrem den sesongen Chelsea vant Mesterligaen. I flere kamper lå laget bakpå og hadde ekstremt lite ballbesittelse. Han har variert litt, men har egentlig vært ganske stabil, sier Thorstvedt.

Det er liten tvil om at Cech er helt i toppen når Premier Leagues beste keeper gjennom tidene skal kåres. Men er han den beste? Thorstvedt mener nei.

– Jeg holder Schemichel som den beste. Jeg tror ikke det er mange som setter Cech på toppen. Du kan si at Cech er en veldig god keeper, men han har en tilbakeholden personlighet. Schmeichel påvirket kamper i kraft av sin personlighet. Han var ekstremt offensiv i stilen og gikk ut på banen for å dominere. Det påvirket motstanderlaget mentalt. Cech er ikke den som lager vei i vellingen, sier Thorstvedt.

Schmeichel ble den første i Premier League-historien til å nå 100 «clean sheets». Selv mener Cech det er vanskelig å peke ut hvem som er tidenes beste Premier League-keeper.

– Det er vanskelig å sammenligne forskjellige æraer og generasjoner, fordi fotballen utvikler seg hvert år, sier Cech.

Spent på Courtois-løsning
Thorstvedt mener Mourinhos gjerrige filosofi, samt et solid forsvar, er litt av grunnen til at Cech har holdt nullen så mange ganger.

Thorstvedt er nå spent på å se hva Chelsea gjør med keepersituasjonen i klubben etter årets sesong. Blåtrøyene har nemlig en solid sisteskanse i Thibaut Courtois på lån hos Atlético Madrid.

– Jeg synes Cech har vært ekstremt bra i Chelsea. Det var et kjempekjøp av Chelsea. Så har du en rar situasjon i klubben der du har en keeper (Courtois journ.anm) på lån i Atlético som kanskje er bedre. Hvordan Chelsea håndterer det blir spennende å se. Hvor lenge tør de ha ham utlånt? Cech er ikke så gammel. Han kan fortsatt stå i mange år. Det er bare opp til Cech å spille bra, så kommer det an på hvordan han gjør det, sier Thorstvedt. 

Statistikk er hentet fra premierleague.com og chelseafc.com!