FØDT UTEN LIVMOR: Lise håper livmortransplantasjon en gang kan åpne for at kvinner som er født med samme tilstand som henne kan få barn. Til venstre sees to fostre i mors mage på ultralyd. Illustrasjon: Colourbox/Privat/Montasje:TV 2
FØDT UTEN LIVMOR: Lise håper livmortransplantasjon en gang kan åpne for at kvinner som er født med samme tilstand som henne kan få barn. Til venstre sees to fostre i mors mage på ultralyd. Illustrasjon: Colourbox/Privat/Montasje:TV 2

Lise (35) er født uten livmor: – Det er et sjokk for mange

Nå håper hun at livmortransplantasjon kan endre framtiden til tusenvis av unge kvinner.

Mandag ble det kjent at ni svenske kvinner er klare for befruktning etter livmor-transplantasjon.

– Dette vil gi et håp til spesielt yngre kvinner som kanskje har en mulighet til å bære fram egne bilogiske barn, sier leder for MRKH Norge, Lise Gimre.

Lise Gimre er 35 år, og har selv syndromet.

De fleste tilfellene av manglende livmor oppdages ikke før godt ut i puberteten. Når mensturasjonen ikke har kommet i 17-18 alderen, oppsøker man gjerne lege.

– Det er et sjokk for mange. Det er ikke bare det at man ikke har livmor. Man har også en svært kort skjede. Man får beskjed om å bruke dildo for å forlenge skjeden, men informasjonen jentene får er i mange tilfeller svært mangelfull.

– Noen leger har til og med aldri hørt om syndromet, og vet ikke hva de ser på, forteller Gimre.

Sendt hjem for å kjøpe dildo

35-åringen opplyser at åtte av ti med syndromet opplever å ikke få god nok oppfølging av legene sine. Det er et team på Rikshospitalet i Oslo som jobber med dette, men ellers er kunnskapen blant leger dårlig.

– Man er tenåring og får beskjed om å kjøpe en dilido. Vi har til og med hørt om mødre som får beskjed om å kjøpe dildo til datteren sin, men man skal egentlig ha et tilpasset sett. Det tar mange måneder med strekking for å oppnå en tilnærmet normal skjede, sier Gimre.

De fleste venter med å gå i gang med dette fordi de er så unge. Man kan få operasjon, men leger fraråder dette til fordel for å forsøke å strekke skjeden selv.

Gimre er opptatt av at diagnosen er tøff å få for en ung jente. Å være ung å se venninner som utvikler seg, får mensturasjon og starter et sexliv kan være sårt.

– Mange går gjennom depresjon og sorg. Man føler seg alene. Som regel kjenner man ikke andre i samme situasjon. Så mange som tre av ti sliter med selvmordstanker, forteller Gimre. 

Tøff ungdomstid

Når det gjelder få barn har man mange år å forbedrede seg på før det blir aktuelt. Men det er et sammensatt problem. Man får gjerne en kjæreste som vil ha bilogiske barn, og det kan bli sårt og vanskelig, sier hun. 

Å være født uten livmor og kort skjede innebærer også at sexlivet kan være problematisk med mye smerter.

– For mange er dette flaut å snakket om og man føler seg annerledes. Mange deler det ikke med noen, sier Gimre. 

Gimre selv har klart seg fint. Hun har to fosterbarn, men hun legger ikke skjul på at ungdomstiden var tøff.

– Det tok mange år å akseptere det. Det tok lang tid å kunne ha et godt sexliv uten smerter, men nå i voksen alder har jeg det fint, sier 35-åringen. 

Nytt håp

Man antar at én av 5000 personer på verdensbasis blr født med syndromet. I Norge blir 5-6 jenter født med dette hvert år.

Livmor-transplantasjonene i Sverige er et resultat av ti års forskning og det er slektninger som har donert livmorene som nå skal befruktes.

Skulle de svenske legenes innsats vise seg å være en suksess betyr dette en helt annen framtid for de unge med syndromet. 

Kvinnene som har fått transplantert livmorer i Sverige har ulik medisinsk bakgrunn. Noen har fått fjernet livmoren etter kreft. Andre er født uten livmor, slik som Lise Gimre.