Marlise Munoz og hennes sønn Mateo. Nå ligger hun hjernedød på sykehus, gravid med sitt andre barn. Foto: CBS
Marlise Munoz og hennes sønn Mateo. Nå ligger hun hjernedød på sykehus, gravid med sitt andre barn. Foto: CBS

Gravide Marlise (33) holdes kunstig i live mot familiens ønske

Familien går til retten for å få slått av respiratoren som holder henne og fosteret i live.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ambulansesykepleier Marlise Munoz (33) ble i november funnet bevisstløs på stuegulvet hjemme av sin mann Erick. Trolig hadde hun fått en blodpropp. 

Familien ble fortalt at hun ble erklært hjernedød av legene kort tid etter ankomst på John Peter Smith sykehuset i Forth Worth.

Ekteparet, som har ett barn fra før, er begge ambulansearbeidere og Marlise hadde ofte diskutert med familien hva som eventuelt skulle skje hvis hun kom ut for en ulykke og ble holdt kunstig i live.

– Hun hadde ikke lyst å bli holdt kunstig i live, det hadde hun gitt oss klar beskjed om, sier hennes mor, Lynne Machado, til CBS.

Familien samlet seg derfor på sykehuset for å ta et siste farvel, men ble lamslått da en lege fortalte at sykehuset ikke aktet å følge familiens ønske om å slå av respiratoren.

Er 20 uker på vei

Marlise var gravid i fjortende uke, og fordi lovgivningen i Texas ikke tillater sykehus å avslutte livreddende behandling av gravide pasienter, vil hun istedet etter planen bli holdt kunstig i live inntil fødselen er gjennomført.

Marlise og Erick Munoz med deres sønn, Mateo. Foto: CBS
Marlise og Erick Munoz med deres sønn, Mateo. Foto: CBS

Sykehus har hele tiden stått på sitt, og nå er Marlise 20 uker på vei.

– I alle tilfeller vil vi følge loven for helsetjenester som gjelder i Texas. Skulle en rettsinstans komme frem til at vi må slå av respiratoren, gjør vi det. Vår posisjon er den samme, vi følger loven, sier J. R. Labbe, talskvinne for sykehuset, til NBC.

– Vi føler at loven her blir misbrukt, at den ikke blir brukt riktig. Min datter ønsket ikke at dette skulle skje, sier Lynne Machado.

Sterke reaksjoner

Saken har vakt sterk reaksjoner i USA, og utenfor sykehuset har det vært protestaksjoner fra organisasjoner som mener det er galt å ta liv, uansett.

Flere amerikanske kvinnerettighetsaktivister har tatt til orde for å få forandret lovgivningen, som de mener er kvinnediskriminerende da kvinners rett til å bestemme over eget liv blir overprøvd av sykehuset og helsevesenet.

Rettskjennelse denne uken

Familien har nå tatt advokat og saken ventes å komme for en domstol tidlig denne uken, kanskje allerede mandag.

– Vi håper å få en rettskjennelse om å fjerne Marlise fra respiratoren, sier familiens advokat til NBC.

Jo lengre graviditeten varer, jo mindre er sjansene for at en domstol vil tillate å koble ut respiratoren.