TIL NORGE: Damene som gjorde punken kontroversiell igjen, Maria Aljokhina (t.v.) og Nadezjda Tolokonnikova. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev
TIL NORGE: Damene som gjorde punken kontroversiell igjen, Maria Aljokhina (t.v.) og Nadezjda Tolokonnikova. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev

Pussy Riot kommer til Norge

Russlands kvasseste punkband kommer for å vise filmen «Pussy vs Putin».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to løslatte Pussy Riot-medlemmene kommer til Festspillene i Bergen for å vise filmen. De skal også snakke om sitt nye prosjekt, opplyser Festspillene i en pressemelding.

Maria Aljokhina og Nadezjda Tolokonnikova slapp ut av fengselet lille julaften, etter å ha sittet fengslet for blasfemi.

Punkbandet ble fengslet etter at de gjorde et provoserende stunt i en kirke. Men kritiske røster har beskyldt russiske myndigheter for å fengsle dem for sine meninger, noe som har ført til en større debatt om landets demokrati.

Filmet alle kontroversene

Festspillene i Bergen sier om filmen de russiske aktivistene skal vise:

«Pussy vs Putin» fra 2013 er en insider-film laget av Gogol's Wives Production. De to har fulgt hvert skritt i punkkollektivets kamp mot Putin fra deres første opptreden på taket av en trolleybuss iført fargerike balaklavaer. Her er scener fra musikkvideoinnspillinger, deres fremførelse av «Jomfru Maria, frels oss fra Putin» i Kristus Frelser-katedralen og scener fra tiden i fengselet.  De har også fulgt støtteaksjonene og protestene i inn- og utland.  

– Filmskaperne har fulgt oss fra den spede start. De er viktige medspillere i utviklingen av de politiske og estetiske uttrykkene våre. Denne filmen er unik. «Pussy vs. Putin» gir en objektiv skildring fra innsiden. Vi håper alle som støtter oss kommer og ser, skriver de to Pussy Riot-medlemmene Maria Aljokhina og Nadezjda Tolokonnikova i en e-post.

Etter filmvisningen arrangerer Festspillene en samtale hvor også filmskaperne, den russiske kulturlederen Alexander Cheparukhin og Russland-forskeren Martin Paulsen deltar. 

Demokrati og identitet

Festspilldirektør Anders Beyer er svært glad for at de kommer til Bergen.

– I år er det grunnlovsjubileum og Festspillene ønsker å markere dette ved å diskutere demokrati og identitet. Det vil gå igjen som en råd tråd i festspillprogrammet. Pussy Riot har kjempet hardt for ytringsfrihet og demokratiske verdier og det blir interessant å høre på dem, sier Beyer.

Norske fengsler

Når Pussy-Riot er i Norge, ønsker de å snakke om sitt nye prosjekt Zona Prava. De planlegger også en tur til Oslo, og vil besøke fengsler og se fjordriket når de er i landet.  

– Prosjektet Zona Prava har som mål å slå ned på alt som berøver og ødelegger menneskers frihet. Vi kjemper for å reformere inhumane fengselssystemer. Norge har et reformert, verdensledende fengselssystem som vi vil lære mer om. Derfor blir møtet med et norsk fengsel viktig for oss, forteller de to via Festspillenes pressemelding.