TILTALT FOR DRAP: En mann er tiltalt for drap på sin unge kone på Grua i juni 2013. Foto: Harald Eiken/TV 2
TILTALT FOR DRAP: En mann er tiltalt for drap på sin unge kone på Grua i juni 2013. Foto: Harald Eiken/TV 2

Drapstiltalt brast i gråt i retten: – Det svartnet for meg

Gjøvik/Bergen (TV 2): Den drapstiltalte mannen forklarte seg i rettssalen mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 29 år gammel mann har mandag erkjent straffskyld for drapet på sin 11 år yngre kone på Grua i Oppland i juni 2013

Etter drapet flyktet mannen sammen med parets to år gamle datter, men ble pågrepet i Italia og utlevert til Norge.

29-åringen nektet lenge for å ha drept sin tidligere kone før han stakk av med parets to år gamle datter. Mandag kunne aktor Thorbjørn Klundseter fortelle at han i politiavhør i forrige uke erkjente å ha drept sin kone med kniv.

– Truet med selvmord

På rettssakens første dag forklarte den tiltalte mannen seg. Han forklarte at han og kona hadde kranglet, og at hun truet med å ta sitt eget liv. 

– Hun tok fram en kniv og truet med å stikke seg selv hvis jeg ikke ga slipp på henne. Etter de ordene var jeg ikke helt meg selv. Jeg ble sint, sa mannen.

Han fortalte videre at kona gikk opp på badet. 

– Det svartnet for meg

– Jeg åpnet døren til badet. Da så jeg at hun sto der og dusjet. Da tok hun kniven som var plassert på vaskemaskinen og holdt den mot magen. Det svartnet for meg, sa mannen.

Mannen brast i gråt i retten da han fortalte at han stakk henne med kniven flere ganger.

Deretter forklarte han at han tok med seg deres to år gamle datter og rømte ut av landet. 

– Jeg skjønte ikke hvor jeg var før jeg kom til Danmark. Etter det dro jeg til Italia. Da jeg var fengslet i Italia trodde jeg at jeg var på et asylmottak. Det går ikke helt opp for meg, jeg tror at det har vært en drøm hele tiden, sa mannen.

Han sa i vitneboksen at kona ikke var mindreårig, men at hun var 23 år gammel. De var blitt rådet av et familiemedlem at hun skulle søke som mindreårig. 

– Jeg mente vi skulle søke sammen. Men kona mi sa at vi får opphold om hun søkte alene. Jeg gikk med på det. Så gikk hun alene, sa han.

Sikkerhetsvurderinger

Den lille jentas bistandsadvokat Inger Marie Støen sier jenta tas hånd om av barnevernet og bor på hemmelig adresse.

– Det er sikkerhetsvurderinger som er årsaken til det. Vi har ingen indikajsoner på at andre familiemedlemmer vil kidnappe jenta, men man vil være på den sikre siden, sier Støen til TV 2.

Jenta blir fulgt opp med tanke på at hun kan ha vært vitne til drapet. Det er foreløpig ikke aktuelt at tanten på Grua overtar omsorgen for jenta.

Den drepte 17-åringen kom til Norge som enslig mindreårig asylsøker i mars 2013. Den drapstiltalte kom sannsynligvis til Norge samtidig, men skal ifølge aktor Thorbjørn Klundseter ikke ha meldt seg som asylsøker. 

– Vedtaket fra UDI bygget på at hun var mindreårig og enslig forsørger, sa Klundseter i sin innledende prosedyre mandag.

Dersom opplysningen om at hun kom alene ikke var riktig kunne tillatelsen trekkes tilbake. Den kunne også trekkes tilbake dersom en ektemann skulle dukke opp.

Klundseter sier dette kan ha betydning for årsakssammenhengen. De to har hatt kontat på telefon.