BURSDAGSGAVE: Nord-Koreas leder Kim Jong Un ser på basketkamp mellom tidligere amerikanske NBA-spillere og spillere fra Nord-Korea. Dennis Rodman deler hedersplassen med Jong Un. Oppvisningskampen ble arrangert på Jong-un sin egen bursdag.  REUTERS/KCNA.
BURSDAGSGAVE: Nord-Koreas leder Kim Jong Un ser på basketkamp mellom tidligere amerikanske NBA-spillere og spillere fra Nord-Korea. Dennis Rodman deler hedersplassen med Jong Un. Oppvisningskampen ble arrangert på Jong-un sin egen bursdag.  REUTERS/KCNA.

Rodman beklager at han ikke reddet misjonær i Nord-Korea

Får sterk kritikk for å ikke hjelpe fengslet landsmann i Nord-Korea. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag kom tidligere basketballstjerne Dennis Rodman med nok en uttalelse om sin siste tur til Nord-Korea. 

Rodman møtte pressen på flyplassen i Beijing etter å ha tilbrakt én uke hos Kim Jong-un. 

Rodman vakte sist uke stor oppsikt med å blant annet synge bursdagssang for Nord-Koreas leder Kim Jong-un under sitt besøk. Sammen med flere tidligere NBA-stjerner spilte de også basketkamp for en fullsatt hall i byen Pyongyang. 

Misjonær holdes fanget

Kritikken mot Rodman har vært omfattende, spesielt hans manglende kritikk mot landets håndtering av menneskerettigheter. 

Nå beklager Rodman at han ikke benyttet muligheten til å gjøre en innsats for å redde en amerikansk misjonær under besøket. 

– Jeg beklager. Jeg beklager at jeg ikke kunne gjøre noe. Det er ikke min skyld. Jeg ville bare gjøre noe bra, sier Rodman. 

Misjonæren Kenneth Bae har blitt holdt igjen i Nord-Korea i over et år. Han er dømt til 15 år i arbeidsleir på grunn av fiendtlige handlinger mot staten. 

Dennis Rodman måtte tåle sterk kritikk etter at han forrige uke antydet at Bae var skyldig i kriminelle handlinger. Familien til Bae reagerte kraftig på Rodmans antydningen om at han fortjener straffen på 15 år. Rodman kom senere ut med en beklagelse, og hevdet han var sterkt påvirket av alkohol. 

Skal på flere besøk

Det kontroversielle vennskapet til Kim Jong-un har fått mye omtale, spesielt etter avsløringene om at lederen henrettet sin nærmeste rådgiver og onkel, Jang Song Thaek. 

Rodman sier han skal returnere til Nord-Korea allerede neste måned, men vil ikke si noe om hvorfor.

Han anser seg som en personlig venn med den nordkoreanske diktatoren og besøkte han senest også i desember.

På flyplassen i Beijing viste Rodman er mer balansert side, og beklaget «situasjonen i Nord-Korea». Han spesifiserte ikke hvilke konkrete «situasjoner» han viser til. 

– Jeg beklager det som skjer i Nord-Korea. Jeg er ikke Gud og jeg er ikke en ambassadør. Jeg er ingen. Jeg vil vise verden at vi kan gå overens i sport, sa Rodman til CNN

Nord-Korea er et av landene i verden med flest rapporteringer om brudd på menneskerettigheter. Det kan være så mange som 200.000 personer som sitter fengslet på politisk grunnlag.