Carlsen avfeier æreskodeks som tull

Magnus Carlsen innrømmer at han ikke fremmer sjakk som en gentleman-sport.

TV 2 (Bergen): Magnus Carlsen er ikke helt som andre sjakkspillere, verken ved sjakkbrettet eller utenfor. Som en av få i sjakksirkuset nyter han  lukrative sponsoravtaler, blant annet med klesgiganten G-Star Raw. Mye av årsaken til det er hans uortodokse stil som sjakkspiller. Ofte bryter denne stilen med bildet av den klassiske, uttrykksløse sjakkspilleren.

- Jeg er nok ikke den fremste eksponenten for sjakk som en gentleman`s sport. Men det mener jeg også er positivt, og noe som gir meg et fortrinn i konkurranse, sier Magnus Carlsen til TV 2.

- Sjakksportens bad boy?

- Ikke sånn, jeg er selvsagt en som følger reglene, men som strekker seg lenger enn de andre for å vinne, forklarer Carlsen.

For eksempel er det dårlig sjakk-kotyme å juble for seier, fordi man skal ha respekt for motstanderen. Da Carlsen sikret seg VM-tittelen i Chennai i november, viste han ingen reaksjon ved brettet.

Men TV 2 vet at Carlsen er kjent for å vise hele sitt følelsesregister på bakrommet, både ved seier og tap. Han kan også gjøre manøvere ved brettet som ryster motstanderne.

I høst like før VM gjorde Carlsen noe så uhørt som å takke nei til motstanderen Levon Aronian remi-forslag, selv om uavgjort ville holdt til turneringsseier i USA. Dermed satte han 400 000 kroner han uansett hadde i lomma på spill.

Og selvfølgelig endte Carlsen opp med å vinne partiet…

- Det har jo tradisjonelt sett vært en gentleman`s greie at man ikke skal spille videre i remistillinger. Men det føler jeg at jeg ved flere anledninger har bevist er bare tull, avslutter Carlsen.

Se reportasje i videovinduet øverst!