SVETTET I RETTEN: Joshua French under i retten i forrige uke. Nå er saken utsatt til 21. januar. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SVETTET I RETTEN: Joshua French under i retten i forrige uke. Nå er saken utsatt til 21. januar. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Tilstanden er svært alvorlig for French

– Han kjente meg ikke igjen i dag, sier forsvareren. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Advokaten til Joshua French jobber nå sammen med UD for å skaffe ham medisinsk behandling. Freddag ble rettssaken mot ham utsatt til 21. januar på grunn av helsetilstanden hans.

– Helsesituasjonen hans er betydelig forverret, sier hans kongolesiske forsvarer, Marie André Mwila Kayembe, til TV 2. 

I fengselet holdes French nå innelåst. Det jobbes med å få på plass en norsk lege, og den norske sjømannspresten i Kongo for å støtte den drapstiltalte nordmannen.

– Klarer ikke svare

Det lå et enormt press på French da han stilte i retten fredag. Aktor Katenda Nkulu antydet i retten at French spiller syk. Dette avviser advokaten, og også folk nær French forteller at tilstanden hans er betydelig forverret de siste dagene.

Kayembe er bekymret for klienten.

– I hans tilstand kan du ha mot og styrke til å stå for retten. Men han vil ikke være i stand til å svare på spørsmål, sier nordmannens kongolesiske forsvarer.

 Da han besøkte French i fengselet søndag, kjente ikke nordmannen ham igjen. 

– Han kjente meg ikke igjen, og ville ikke snakke med meg, sier Kayembe.

– Må handle raskt

Nå mener Kayembe at det må handles raskt.

– Hvis det er mulig å få tak i en norsk lege, vil det være det beste. Men her må det handles raskt for å unngå at situasjonen blir så ille som den ble for Moland. Hvis ikke vil vi angre, sier forsvareren.

18. august 2013 ble Tjostolv Moland funnet død på fengselscellen i Kinshasa. Det ble da konkludert med at Moland tok sitt eget liv, men 9. desember ble French tiltalt for å ha drept kameraten.