ARVEPRINS: Nestleder Trygve Slagsvold Vedum peker seg ut som den heteste kandidaten til å overta ledervervet i Senterpartiet. Her er han sammen med Liv Signe Navarsete som i dag varslet at partiet må velge ny leder. Bildet er tatt på Nobel-banketten i desember. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
ARVEPRINS: Nestleder Trygve Slagsvold Vedum peker seg ut som den heteste kandidaten til å overta ledervervet i Senterpartiet. Her er han sammen med Liv Signe Navarsete som i dag varslet at partiet må velge ny leder. Bildet er tatt på Nobel-banketten i desember. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Vedum taus om ledervervet

Flere peker på Trygve Slagsvold Vedum som soleklar kandidat til å overta etter Navarsete.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nestleder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum (35) blir av mange utpekt som den beste til å overta ledervervet i partiet. 

Lørdag kunngjorde Liv Signe Navarsete at Senterpartiet må velge ny leder.

– Det er vemodig fordi hun har fått til veldig mye, men jeg har respekt for hennes avgjørelse, sier Vedum til TV 2.

– Hadde hun ikke noe annet valg enn å varsle egen avgang?

– Alle ser jo at Liv Signe Navarsete har vært utsatt for et sterkt press lenge, som har overskygget mye av det gode arbeidet hun har fått til. 

Borten Moe peker på Vedum

En av dem som mener Vedum må overta som leder for Senterpartiet er hans omstridte nestlederkollega, Ola Borten Moe (37).

Selv er Borten Moe ikke aktuell kandidat, sier han til TV 2.

– Jeg er ikke kandidat til å bli partileder i Senterpartiet. Jeg sitter ikke på Stortinget og vi trenger en lederkandidat som kan samle hele partiet, sier Borten Moe.

– Jeg mener at Trygve Slagsvold Vedum er best egnet. Han bør overta som leder i Senterpartiet til våren, sier trønderen til TV 2.

Han sier han har respekt for Liv Signe Navarsetes avgjørelse om å gå av som leder.

– Det har vært en vanskelig avgjørelse. Jeg tror det var en kjærkommen avklaring for partiet. Nå skal vi jobbe sammen for å legge til rette for en så god og samlende prosess som mulig, sier Borten Moe.

– En leder fra Østlandet

Professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen Frank Aarebrot mener Trygve Slagsvold Vedum er den eneste som kan overta vervet som leder i Senterpartiet.

Slik kan partiet legge bak seg en konflikt mellom Senterpartiet i Trøndelag og på Vestlandet, sier professoren.

– Hvis man skal legge striden bak seg, er det duket for en leder fra indre Østlandet. Vedum har også gjort en god figur. Han har greid å komme gjennom striden og ført Senterparti-politikk, sier Aarebrot.

Taus

Selv vil ikke hedmarkingen Trygve Slagsvold Vedum svare på om han er aktuell som kandidat til ledervervet i Senterpartiet.

– Mange peker på deg som Sps nye leder. Hva tenker du?

-Nå skal vi ha en formell prosess som ender i et ekstraordinært landsmøte. Det viktige nå er at alle lag i partiet får ha en god og grundig prosess. 

– Ser du deg selv som Sps nye leder?

– Nå skjer ting veldig fort. Det viktige er at vi nå tar ting i ro og mak og i riktig rekkefølge, sier Vedum.

– Tull at Borten Moe må gå

– Jeg mener Trygve er en god kandidat til å overta ledervervet i Senterpartiet, sier tidligere leder i Senterungdommen Sandra Borch til TV 2.

Stortingsrepresentant Jenny Klinge er enig.

– Han  har vist seg å være en kjempeflink statsråd som landbruksminister, og jeg tror han kan være en samlende person for fremtiden, sier Klinge til TV 2.

Samtidig understreker hun at hun mener Ola Borten Moe må fortsette i ledelsen, og ikke stille sin plass til disposisjon slik blant andre Navarsete tar til orde for.

– Det er noe stort tull at noen mener at Ola Borten Moe også må gå som nestleder hvis Navarsete må gå som leder. Det bør det ikke være noen sammenheng mellom, sier Klinge til TV 2.

Tdligere samferdselsminister Marit Arnstad har blitt trukket frem som en aktuell lederkandidat. 

Arnstad sier til Trønderavisa at hun ikke ser på seg selv som lederkandidat.

Kritikk

Liv Signe Navarsete (55) ble valgt til leder i Senterpartiet i 2008. Hun var samferdselsminister i den rødgrønne regjeringen fra 2005 til 2009, og kommunal- og regionalminister fra 2009 til 2013. 

Etter et historisk dårlig valgresultat fikk Navarsete og resten av partiledelsen kraftig kritikk i en intern evalueringsrapport.

– For Senterpartiet har perioden fra Åslaug Hagas avgang i 2008 til dags dato vært preget av mer eller mindre sammenhengende krisehåndtering, het det i rapporten som summerte opp hva som gikk galt.

Rapporten beskrev en mangelfull tillit mellom partileder Navarsete og de to nestlederne, Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum.