Navarsete ønsker å gå av som Sp-leder

KONGSBERG/OSLO (TV 2): Det varslet hun fra talerstolen på Kongsberg lørdag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leder i Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, sier hun er beredt til å gå av som leder av partiet og ber partiet kalle inn til ekstraordinært landsmøte i april.

Det kom frem da hun gikk på talerstolen på Buskerud Sps konferanse på Kongsberg, lørdag.

Hun ber partiet velge ny leder og nye nestledere.

Det betyr at hun ikke ønsker at Ola Borten Moe, som er første nestleder, skal overta som leder av Senterpartiet.

Men på spørsmål fra TV 2 om det er grunnen, svarer Navarsete:

IKKE ØNSKET: Ola Borten Moe med blått øye og plaster i pannen på veg inn til sentralstyremøte i Senterpartiet på Stortinget. Han er ikke ønsket av Navarsete som ny leder. (Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix)
IKKE ØNSKET: Ola Borten Moe med blått øye og plaster i pannen på veg inn til sentralstyremøte i Senterpartiet på Stortinget. Han er ikke ønsket av Navarsete som ny leder. (Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix)

– Jeg har ingen kommentar til på hvem som skal ta over etter meg. Det er partiet som bestemmer. Men jeg mener det er rett at partiet setter sammen en ny ledelse som en har tro skal kunne samarbeide godt og løfte partiet videre. 

Se reportasje øverst i artikkelen!

Samlet vurdering

På en pressekonferanse etter at hun varslet sin avgang, sier hun at avgjørelsen kommer etter en samlet vurdering over lengre tid.

– Jeg har sett på den samlede situasjonen i partiet over tid. Det er ikke noen enkel avgjørelse, sier Navarsete til TV 2.

Kritikk

Etter et historisk dårlig valgresultat fikk Navarsete og resten av partiledelsen kraftig i en intern evalueringsrapport.

– For Senterpartiet har perioden fra Åslaug Hagas avgang i 2008 til dags dato vært preget av mer eller mindre sammenhengende krisehåndtering, het det i rapporten som summerte opp hva som gikk galt.

Rapporten beskrev en mangelfull tillit mellom partileder Navarsete og de to nestlederne, Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum.

Liv Signe Navarsete (55) ble valgt til leder i Senterpartiet i 2008. Hun var samferdselsminister i den rødgrønne regjeringen fra 2005 til 2009, og kommunal- og regionalminister fra 2009 til 2013. 

Litt vakkert

Professor i sammenliknende politikk Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen mener Navarsetes valg om å gå av er det beste for partiet.

– Hun setter egne ambisjoner bak partiets interesser. Og det er alltid litt vakkert å se på, mener Aarebrot.

Senterpartiet havner under sperregrensen på dagens måling Norfakta har gjort for Nationen og Klassekampen

Aarebrot tror Sp-velgerne er frustrert over å se av partiet som skal forsvare deres interesser er opptatt av indre strid i en tid der de føler distriktene er truet av kommunereform, sykehusreform og et Frp-ledet landbruksdepartement.

TAKKER NAVARSETE: Sps fylkesleder i Østfold, Per Inge Bjeknes. Her avbildet på Senterpartiets Landmøte i Loen
Foto: Alf Vidar Snæland / NTB scanpix
TAKKER NAVARSETE: Sps fylkesleder i Østfold, Per Inge Bjeknes. Her avbildet på Senterpartiets Landmøte i Loen Foto: Alf Vidar Snæland / NTB scanpix

– En slik situasjon ville normalt mobilisere disse velgerne, men uroen bidrar til frustrasjon blant kjernevelgerne, og det er farlig for et parti som ligger såpass lavt på meningsmålingene i utgangspunktet, sier Aarebrot.

Aarebrot tror nestleder Trygve Slagsvold Vedum kommer til å overta ledervervet i Senterpartiet. Slik kan partiet legge bak seg en konflikt mellom Senterpartiet i Trøndelag og på Vestlandet, sier professoren.

De to andre som blir trukket frem som aktuelle kandidater, Marit Arnstad og Ola Borten Moe, er begge trøndere.

– Hvis man skal legge striden bak seg, er det duket for en leder fra indre Østlandet. Vedum har også gjort en god figur. Han har greid å komme gjennom striden og ført Senterparti-politikk, sier Aarebrot.

Ber Borten Moe gå

– Jeg vil takke Liv Signe både for jobben hun har gjort for landet og partiet gjennom mange år, og for at hun bidrar til en helt nødvendig avklaring sånn at partiet kan få fokuset over fra personer til politikk, sier Per Inge Bjerknes som er Senterpartiets fylkesleder i Østfold.

Han sier det må være opp til partiet å bestemme hvem som skal overta ledervervet, men han mener Ola Borten Moe også må ta stille sin plass til disposisjon.

– Jeg vil sterkt oppfordre Ola til å ta ansvar på samme måte, sånn at begge blir byttet ut på det ekstraordinære landsmøtet.