DØD: Israels tidligere statsminister Ariel Sharon er død, 85 år gammel. Det melder israelske medier. Bildet er fra 2005. Foto: Reuters
DØD: Israels tidligere statsminister Ariel Sharon er død, 85 år gammel. Det melder israelske medier. Bildet er fra 2005. Foto: Reuters

Ariel Sharon er død

Israels tidligere statsminister døde i dag, 85 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sharon har ligget i koma i åtte år siden han ble rammet av et slag i mars 2006, på høyden av sin makt.

Han døde i dag, 11. januar, 85 år gammel. Det ble først meldt av israelsk militærradio, og senere bekreftet av sykehuset der han ble behandlet. 

Sharon ble behandlet ved Sheba Medisinske senter utenfor Tel Aviv. 

Forværret tilstand

1. januar i år ble det rapportert om at Sharons helsetilstand var blitt kraftig forverret. Han fikk alvorlige nyreproblemer etter et kirurgisk inngrep i fjor høst, og flere av hans vitale organer skal ha sviktet rett over nyttår.

Israelske og amerikanske eksperter sa likevel i fjor at det hadde vært betydelig hjernevirksomhet hos ham da han under en MRI-skanning ble vist bilder av sin familie. Familien har en sjelden gang også sett ham åpne øynene og bevege på fingrene.

I starten av januar gikk likevel direktøren ved Sheeba-sykehuset ut og sa det var lite de kunne gjøre for Sharon, og at det gikk mot slutten.

– Vi behandler han med masse kjærlighet og støtte, men det er ikke så mye vi kan gjøre, sa Zeev Rotstein.

Omstridt

Sharon ledet den politiske høyresiden. Sharon ble statsminister i Israel i år 2001, og havnet i koma fem år ut i sin statsministerperiode, midt under valgkampen for neste periode. 

Tidligere hadde han også vært forsvars- og utenriksminister, og han hadde bakgrunn som en av de viktigste israelske generalene.

Han ble allerede i 1966 svært omstridt, både som kriger og politiker. Sharon var blant annet en av de viktigste generalene blant annet under Seksdagerskrigen i 1967 og under Yom Kippur-krigen i 1973.

Han er beryktet for å, under sin tid som forsvarsminister, ikke gjøre noe for å stanse nedslaktingen av palestinere i Sabra og Chantilla. Dette førte til et forsøk på å stille ham for krigsforbryterdomstolen, og etter en intern rapport om massakrene måtte han gå av. 

Som statsminister valgte han å trekke ut bosettere og soldater fra Gaza, og flere på vestbredden, noe som var det stikk motsatte av det han hadde gjort tidligere i sin karriere. Da han falt i koma var han i ferd med å imøtekomme noe av Palestinas og det internasjonale samfunnets ønske om en tostatsløsning.