Israels statsminister Benjamin Netanyahu kunngjorde fredag nye planer om utbygging på palestinske områder.  AFP PHOTO / ABIR SULTAN / POOL
Israels statsminister Benjamin Netanyahu kunngjorde fredag nye planer om utbygging på palestinske områder.  AFP PHOTO / ABIR SULTAN / POOL

Israel bygger 1.400 nye boliger på Vestbredden

Utsatte kunngjøringen i to uker, mens USAs utenriksminister John Kerry var på besøk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Israel kunngjorde fredag planer om å bygge minst 1.400 nye boliger på den okkuperte Vestbredden, 600 av dem i Øst-Jerusalem. 

Senere enn ventet

Kunngjøringen av boligbyggingen var likevel ikke uventet. I slutten av desember ble 26 langtidssonende palestinske fanger løslatt - et trekk den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu fikk stor kritikk for på hjemmebane.

Løslatelsen var en del av den israelske-palestinske fredsavtalen som ble meglet frem sommeren 2013 av USAs utenriksminster John Kerry. Ifølge nyhtesbyrået Associated Press er det ikke første gang Netanyahu kommer med slike byggeplaner etter at motstanden har vært stor hjemme. De palestinske fangene satt fengslet for drap på israelske soldater og sivile og ble regnet som terrorister. 

Statsminister Benjamin Netanyahu utsatte kunngjøringen i to uker i et forsøk på å blidgjøre USAs utenriksminister John Kerry, som har vært på sitt tiende besøk i Israel og Palestina i forbindelse med fredsforhandlingene.

Fordømmes

USA sier at boligbyggingen er ulovlig og ikke bidrar til at fredsforhandlingene skal lykkes foran en frist som Kerry har satt til april.

Palestinas sjefforhandler Saeb Erekat fordømmer kunngjøringen og sier den viser at Netanyahu er ute etter å ødelegge tostatsløsningen med en israelsk og en palestinsk stat side om side. Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer Israels planer om utbyggingen.

TV 2 / NTB