Vil frede Navarsete i ett år

Flertallet av Sp-topper sier nei til ekstraordinært landsmøte med ledervalg i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ringerunde TV 2 har gjort til medlemmene i Senterpartiets sentralstyre og landsstyre viser at flertallet sier nei til å kalle inn til ekstraordinært landsmøte i 2014 og vil dermed frede partileder Liv Signe Navarsete frem til neste ordinære landsmøte, våren 2015.

Tidligere i dag sa Navarsete til TV 2 at hun åpner for et ekstraordinært landsmøte i år fordi hun ønsker å gjøre slutt på lederstriden.

– Det er noen som ikke ønsker meg som leder og partiet må diskutere hvordan vi håndterer det. Vi har et regelverk for å håndtere denne type situasjoner. Vi er ikke tjent med å ha denne situasjonen gående lenge. Det er viktig at vi får en prosess for hvordan vi skal håndtere de spørsmålene som har kommet opp, sa partilederen til TV 2. 

Overraskelse

Senterpartiets vedtekter slår fast at det er sentralstyret eller landsstyret som kan kalle inn til ekstraordinært landsmøte.

Etter intervjuet med Navarsete har TV 2 snakket med de fleste av medlemmene i Senterpartiets sentralstyre og landsstyre. Navarsetes uttalelse blir mottatt med overraskelse av mange i partiet. Fredag kveld hersker det stor uenighet om Sp-lederens fremtid, men flertallet av dem TV 2 har snakket med, ønsker ikke et ekstraordinært landsmøte.

Et flertall av sentralstyremedlemmene sier til TV 2 at de ikke ønsker et ekstraordinært landsmøte nå. Over halvparten av medlemmene i landsstyret sier også nei til ekstraordinært landsmøte. Seks landsstyremedlemmer sier at de ønsker et slikt møte, og mange er fortsatt er i tenkeboksen.

Valgt til 2015

– Navarsete er valgt frem til 2015 og det er ikke lenger enn ni måneder siden hun ble enstemmig gjenvalgt, så hun sitter frem til 2015, sier Gro Anita Mykjåland, sentralstyremedlem fra Aust-Agder.

– Vi i Senterungdommen ønsker ikke ekstraordinært landsmøte, sier ungdomspartileder Erling Laugsang til TV 2.

 Stortingsrepresentant Jenny Klinge tror Navarsetes tid som leder nå nærmer seg slutten. Og sentralstyremedlem fra Østfold, Per Inge Bjerknes, tror det blir nytt ledervalg allerede i år.

– Slik jeg tolker situasjonen i partiet og signalene fra partilederen, så mener jeg at det går mot et ekstraordinært landsmøte i partiet for å få en avklaring som hele vår organisasjon nå ønsker, sier sentralstyremedlem fra Østfold, Per Inge Bjerknes.

Flere fylkesstyrer skal ha telefonmøter de nærmeste dagene.