Bodil (45) var den første i Norge som fikk dødshjelp i 1996

Se 18 år gammel video fra dødsleiet hvor Bodil Bjerkmann forklarer hvorfor bistått selvmord burde vært lovlig. Få timer senere mottok hun en drepende overdose.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske Bodil Bjerkmann overtalte legen sin til å gi henne en overdose morfin og ketogan med døden til følge 13. juni 1996.

Som 27-åring fikk hun den uhelbredelige nervesykdommen multippel sklerose (MS) i 1977. Da hun var 45 år gammel hadde hun blitt fullstendig lammet av sykdommen og orket ikke å leve lengre. 1996 satt hennes venn og lege, Christian Sandsdalen, sprøyten som tok livet av henne.

Få timer før dødssprøyten ble satt, ble det gjort et videoopptak av Bodil som forklarer hvorfor hun vil dø.

– Jeg mener at dette med å få lov til å dø, å bestemme det selv, har noe med respekten for individet å gjøre. Så lenge man er i stand til å uttrykke seg selv og er psykisk klar, så synes jeg det skulle være tillatt å få hjelp av profesjonelle mennesker. Jeg håper inderlig mitt eksempel blir tatt til følge for andre som er i samme situasjon, slik at de kan få hjelp til å slutte å lide, sier Bodil i videoen fra sykesengen like før hun dør. 

Øverst i artikkelen kan du se hele den eksklusive videoen av Bodil fra sykesengen bare timer før hun frivillig dør.

– Trist at det ikke har skjedd noe på ti år

Det var Bodils nevø, Reidar Falkensten, som filmet henne på dødsleiet. Han ga filmen til TV 2 i 2004 fordi han ønsket en åpen debatt om aktiv dødshjelp, åtte år etter tantens død.

– Jeg håper bildene av henne kan få folk til å forstå at det er mange som trenger denne formen for hjelp, sa han i 2004. 

Ti år senere uttrykker han sin frustrasjon over at det norske regelverket mot aktiv dødshjelp ikke har endret seg. 

– Jeg syntes det er trist at det ikke har skjedd noe i forhold til dette. Jeg har ikke forandret mitt ståsted i denne alvorlige problemstillingen, sier Falkensten til TV 2.

PÅ GRAVPLASSEN I 2004: Bodils nevø, Reidar Falkensten, håpet videoen fra dødsleiet ville føre til en lovendring. Ti år senere er han skuffet over den fryste loven. (Foto: TV 2)
PÅ GRAVPLASSEN I 2004: Bodils nevø, Reidar Falkensten, håpet videoen fra dødsleiet ville føre til en lovendring. Ti år senere er han skuffet over den fryste loven. (Foto: TV 2)

Dømt for overlagt drap

Legen, Christian Sandsdalen, satt to injeksjoner med morfin og fire timer senere en injeksjon med ketogan for å avslutte Bodils liv i 1996. Etter dødsfallet ble han dømt for overlagt drap i lagmannsretten. 

Høyesterett konkluderte senere med at handlingen var straffri som nødrettshandling. 

Saken er den første i Norge hvor en lege er blitt satt under tiltale for såkalt aktiv dødshjelp. Høyesteretts avgjørelse var basert på at det vesentlige i saken var at handlingen var lovstridig og at den skulle legge grunnlaget for fremtidig stilling til bistått selvmord.

I Norge er aktiv dødshjelp forbudt gjennom Straffelovens §235 og §236. Loven ble sist behandlet i Stortinget i 2009 og det ble da enstemmighet vedtatt at forbudet skulle opprettholdes. 

Skapte debatt

Torsdag forrige uke fortalte TV 2 om danske Jane Marie Hoffmann (53) som endte sitt liv gjennom aktiv dødshjelp. Torsdag kveld fikk hun en dødelig dose av giften pentobarbital på Dignitas-klinikken i Sveits. 

De norske reaksjonene ble enorme da Janes uttalelser kom på trykk. 

– Jeg er ikke redd for å dø, men redd for å leve. Jeg ville ikke risikere at jeg ikke selv fikk trykke på knappen. Da ville jeg for alvor vært fanget, sa hun til den danske avisen BT for to uker siden.

Overlege i nevrologi og humanetiker, Morten Horn, skrev en kronikk for TV2.no om hvorfor han mener aktiv dødshjelp bør forbli ulovlig, selv om han opplyser at unyanserte spørreundersøkelser antyder rundt 70 prosent av det norske folk ønsker lovlig dødshjelp.

Se engelskmannen Craig Ewerts (59) siste minutter før han tok bistått selvmord på britisk TV i 2008: