NY UTSETTELSE: Dommeren aksepterte at Joshua French er for syk til at rettssaken mot ham kan fortsette. Foto: Fredrik Græsvik/TV 2
NY UTSETTELSE: Dommeren aksepterte at Joshua French er for syk til at rettssaken mot ham kan fortsette. Foto: Fredrik Græsvik/TV 2

Kongo-rettssaken utsatt igjen

Rettssaken mot Joshua French fortsetter 21. januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er veldig positivt og viser at domstolen tar saken alvorlig, sier Frenchs forsvarer Hans Marius Graasvold til TV 2.

Saken mot French startet tirsdag, men ble utsatt på grunn av problemer med tolken. Fredag ble saken gjenopptatt klokken 11.30, to og en halv time forsinket.

Den nye tolken, som snakker godt engelsk, ble godkjent av retten. Deretter ba Joshua Frenchs kongolesiske forsvarer, Marie André Mwila Kayembe, om at saken utsettes på grunn av Frenchs helsetilstand. Han forklarte at French fikk en reaksjon etter tirsdagens rettsmøte.

Forsvareren sa at French ikke er i stand til å svare på spørsmål om saken og at det er hans rett å begjære saken utsatt.

Les TV 2s direkte referat fra rettssaken.

Mente French er frisk nok

Aktor svarte at han ikke mener French er syk og at han spiller et spill. Han viste til at French de siste dagene har vært i aktivitet i fengselet. Han sa at han respekterer retten til å be om utsettelse, men mener det ikke er nødvendig.

– Vi er kommet til et punkt hvor vi er nødt til å gjennomføre saken, sa aktor.

Sakens aktor var svært høylydt da han fikk ordet.

Joshua French fikk spørsmål om han ville uttale seg til retten. French svarte at han ville la advokaten føre ordet.

– Min klient er syk og kan ikke svare på spørsmål, sa advokat Kayembe.

French presiserte at han ikke er veldig syk, men føler seg dårlig og trøtt.

Deretter bestemte presidenten for militærtribunalet at saken skal utsettes. Etter noe diskusjon ble den nye datoen satt til tirsdag 21. januar.

Presidenten for tribunalet ba også om at en norsk lege undersøker French.

Tydelig preget

Joshua French ankom rettssalen klokken 11.15. Han var tydelig preget av at han er syk. Han fikk en vannflaske av sin mor og snakket med sin advokat og andre aktører i retten.

Frenchs forsvarer Hans Marius Graasvold varslet tidligere denne uken at han ville be om at saken utsettes på grunn av Frenchs helsetilstand.

UTSATT: Joshua French i retten fredag med sin advokat og tolk. Foto: Frode Hoff/TV 2
UTSATT: Joshua French i retten fredag med sin advokat og tolk. Foto: Frode Hoff/TV 2

– Hans tilstand er sånn at vi mener det eneste forsvarlige er at saken utsettes. Dette er rettens ansvar, å sørge for at en tiltalt i en sak er i stand til å gjennomføre saken. Derfor må saken utsettes, sa advokat Graasvold til TV 2 før rettssaken startet.

Graasvold sier French er syk på grunn av det store presset han har vært utsatt for over lang tid. Samtidig hadde advokaten ingen informasjon om hva slags behandling French har fått.

Da Graasvold møtte pressen etter at retten var hevet fredag, sa advokaten at han reagerer sterkt på aktors aggressive oppførsel i retten.

– Jeg synes ikke det er en rettssak verdig. Det er en alvorlig sak og alvorlige anklager, og bakgrunnen for at vi ber om utsettelse, skyldes forhold som er så alvorlige at han skulle holdt seg for god for den type oppførsel, sa Graasvold.