VIL HA UTSETTELSE: Joshua French sa fredag til advokat Hans Marius Graasvold at han har sterkt behov for å hvile. Foto: Roar Dalmo Moltubak/TV 2
VIL HA UTSETTELSE: Joshua French sa fredag til advokat Hans Marius Graasvold at han har sterkt behov for å hvile. Foto: Roar Dalmo Moltubak/TV 2

Vet ikke hva slags behandling French har fått

Forsvarer Hans Marius Graasvold sier Joshua French er for syk til at rettssaken kan fortsette.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et møte med sin advokat fredag morgen ga Joshua French sterkt uttrykk for at han trenger å hvile.

– Det er fullt forståelig. Hans tilstand er sånn at vi mener det eneste forsvarlige er at saken utsettes. Dette er rettens ansvar, å sørge for at en tiltalt i en sak er i stand til å gjennomføre saken. Derfor må saken utsettes, sier advokat Hans Marius Graasvold.

Manglet tolk

Rettssaken mot Joshua French skulle fortsette fredag, etter at den ble utsatt tirsdag på grunn av problemer med tolken. French er tiltalt for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland.

I mellomtiden har French blitt syk. Torsdag varslet Graasvold at han vil be om at saken utsettes.

Graasvold sier til TV 2 fredag at de ikke har fått resultatene av de undersøkelsene som skal være gjort av French.

– Vi har heller ikke oversikt over hvilke undersøkelser det skal være snakk om. Så vi har behov for å få innsyn i disse for å få satt oss inn i hva som har skjedd. Og så må vi vurdere om det er behovet for en ekstern evaluering, om det er behov for en norsk medisinsk sakkyndig som kan bistå.

– Har French fått noen behandling av helsepersonell det siste døgnet?

– Jeg har ikke full oversikt over hva kongoleserne gjør. Det er de som har tatt hånd om dette. Vi har hele tiden sagt klart og tydelig at han har behov for bistand. Jeg håper han har fått det, men jeg vet ikke, sier Graasvold.

Bekymret over rettssaken

Da Kari Hilde French ankom Ndolo-fengselet fredag morgen, leverte hun dokumenter fra menneskerettighetsorganisasjonen Reprieve til den norske pressen. Brevet er datert 20. desember, altså etter at den nye drapstiltalen mot French ble tatt ut.

Organisasjonen peker på at det strider mot grunnloven å stille French for en militær domstol, og den uttrykker alvorlig bekymring for at French skal få en rettferdig rettssak.

Politiske møter

Parallelt med dagens planlagte rettssak mot Joshua French befinner UDs utsending Kai Eide seg i politisk møte om saken og ikke i rettssalen. Dette opplyser ministerråd Jon Otto Brødholt.

Noe videre informasjon om møtet vil ikke Utenriksdepartementet gå ut med. Pressevakt Svein Mickelsen sier til NTB at det er nødvendig å være tilbakeholden med informasjon i saken og vil heller ikke kommentere hvem Kai Eide er i møte med.

Også torsdag ble det avholdt møte om saken der Kai Eide og hans team deltok, den gang i fengselet i Kinshasa. Tema for møtet var status og fremdriften i saken, i lys av helsesituasjonen til Joshua French.