Overlege Morten Horn (innfelt) ønsker ikke aktiv dødshjelp i Norge. Jane Hoffmann dro til Sveits for å ta sitt eget liv. Foto: Scanpix Danmark/Privat
Overlege Morten Horn (innfelt) ønsker ikke aktiv dødshjelp i Norge. Jane Hoffmann dro til Sveits for å ta sitt eget liv. Foto: Scanpix Danmark/Privat

Overlege advarer mot aktiv dødshjelp i Norge

Overlege Morten Horn frykter at aktiv dødshjelp kan bli innført i Norge ved en glipp. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Debatten raser på TV 2s Facebook-sider og på TV2.no i saken om ALS-syke Jane Marie Hoffmann (53), fra Århus i Danmark, som torsdag kveld tok sitt eget liv på en klinikk i Sveits.

Foreningen rett til en verdig død mener dødssyke pasienter i Norge burde kunne velge å få hjelp til assistert selvdrap dersom de ønsker det.

– Det er en uverdig situasjon for disse i Norge. Dette er tross alt selvvalgt og de burde fått hjelp i Norge og sluppet å måtte gjemme seg bort i utlandet, sier Olav Weyergang-Nielsen, organisasjonssekretær i foreningen, til TV 2.

Overlege i nevrologi ved Oslo Univeritetssykehus Ullevål, Morten Horn, jobber med ALS-syke og ønsker ikke aktiv dødshjelp i Norge.

– Nei, for oss som jobber med denne pasientgruppen er det viktig å få fram at hovedregelen er at den naturlige døden for disse pasientene som regel er nokså skånsom og fredelig, sier han til TV 2.

– De blir som regel ikke kvalt, slik mange frykter. Det vanligste er at pasienten puster gradvis dårligere, synker inn i det vi kaller en kullsyrenarkose, og så sovner de bokstavelig talt stille inn, sier Horn.

Frykter det kan bli lovlig

Jane Hoffmann fikk i august vite at hun lider av den uhelbredelige nervecellesykdommen ALS. Prognosen har kun en utgang. Sykdommen vil lamme henne fullstendig til slutt. Derfor besluttet hun å ta sitt eget liv før hun mister kontrollen.

Dignitas-klinikkens hus i Zürich, hvor de assisterte selvdrapene finner sted. Foto: SCANPIX
Dignitas-klinikkens hus i Zürich, hvor de assisterte selvdrapene finner sted. Foto: SCANPIX

– Jeg er mot legalisering av aktiv dødshjelp fordi det er etisk feil, jeg kan ikke skjønne hvordan det er mulig å avgrense det på en rettferdig og forsvarlig måte, sier Horn.

Overlegen frykter at aktiv dødshjelp blir lovlig i Norge som følge av en opphetet enkeltsak.

– Ja, man kan se for seg en enkeltsak som vekker oppsikt og får stor mediedekning. Der det blir en politisk debatt om en sterkt lidende pasient, sier Horn.

Han peker på at sårbare individer kan føle seg presset til å be om dødshjelp selv om de egentlig ikke ønsker det. 

– Jeg synes ikke det er riktig at vi skal normalisere at leger tar livet av pasientene sine, sier Horn.

Eksplosiv økning

Aktiv dødshjelp er i dag tillatt i Nederland, Belgia og Luxembourg. De tillater både eutanasi (død ved injeksjon) og assistert selvdrap (pasienten får medikamenter som kan brukes til å begå selvdrap). 

– Nederland og Belgia har opplevd en nærmest eksplosiv økning i antall eutanasi-tilfeller siden dette ble fullt legalisert for drøyt 10 år siden. Siste tall fra Nederland fra 2012 var at nesten 4200 eutanasi-tilfeller ble rapportert. Omsatt til norske forhold ville det tilsvare opp mot 1.200 tilfeller årlig, poengterer Horn.