Ordfører-opprør mot Navarsete

Sp-ordførere i Nord-Trøndelag ber Liv Signe Navarsete gå av som partileder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter det TV 2 erfarer, har Senterpartiets ordførerne i Nord-Trøndelag fylke samlet seg rundt et brev hvor de karakteriserer situasjonen i Senterpartiet som uholdbar. Brevet skal ha blitt sendt til partiets sentrale ledelse.

Flere av Sp-ordførerne i fylket mener at Liv Signe Navarsete bør trekke seg som partileder, etter det TV 2 får opplyst. 

Ordførerne i Senterpartiets høyborg, Nord-Trøndelag, tar dermed bladet fra munnen i den pågående debatten om Senterpartiets fremtid.

Knusende rapport

Den 18. desember la den interne havarikommisjonen frem en rapport etter partiets dårligste valg i historien. Dommen var knusende og ga partileder Liv Signe Navarsete strykkarakter for hennes innsats i valgkampen i media og på TV. 

TV 2 kjenner til innholdet i brevet der ordførerne gir uttrykk for at situasjonen i Senterpartiet er uholdbar.

De mener at partiet så fort som mulig må ta grep for å komme i stand til å snakke om politikk i stedet for indre stridigheter, forteller en kilde til TV 2. 

Oppskaket 

Kilder opplyser til TV 2 at brevet ble forfattet etter at ordførerne i fylket ble innkalt til en felles telefonkonferanse der den prekære situasjonen i Senterpartiet ble drøftet.

Der kom det frem at ordførerne mener at et lederbytte vil være nødvendig for å flytte fokus fra indre konflikt til politikk.

– Flere ordførere tok til orde for at Liv Signe Navarsete måtte byttes ut, forteller en kilde til TV 2.

Kilden forteller at flere ordførere var svært oppskaket over den vedvarende dårlige situasjonen i partiet. 

Avgang før 2015

Flere ordførere sa at Liv Signe Navarsete burde gå av før landsmøtet i 2015, forteller flere kilder til TV 2. 

I telefonkonferansen, som ble gjennomført kort tid etter at evalueringsrapporten ble lagt frem i desember, ble ordførerne enige om at det skulle forfattes et notat. Notatet skulle sendes til den sentrale partiledelsen.

Fylkeslagsleder Tomas Iver Hallem og Stjørdal-ordfører Ivar Vigdenes var blant initiativtakerne. 

- Vi ga dem en fullmakt basert på det som var tatt opp i møtet, forteller en annen kilde til TV 2. 

Senterpartiet har ordføreren i hele 14 kommuner i Nord-Trøndelag. Ved siden av Sogn og Fjordane, der partileder Navarsete kommer fra, er trønderlagsfylket det viktigste til Senterpartiet. 

– Lederdebatten vil fortsette

I dag var flere av de 14 Sp-ordførerne i Nord-Trøndelag sammen  på trønderkonferanse på Hell.

PEKES PÅ: Marit Arnstad er en av dem som trekkes frem mulig leder i Senterpartiet etter Liv Signe Navarsete. Hun ber ordførerne besinne seg. Foto: PETER BREIVIK / TV 2.
PEKES PÅ: Marit Arnstad er en av dem som trekkes frem mulig leder i Senterpartiet etter Liv Signe Navarsete. Hun ber ordførerne besinne seg. Foto: PETER BREIVIK / TV 2.

Lederdebatten vil bare fortsette, tror ordfører i Leksvik, Einar Strøm.

– Etter et dårlig valg og med oppmerksomheten som har vært, vil det komme en lederdebatt i alle organisasjoner, sier Strøm til TV 2.

– Min erfaring med ledelse sier at det alltid er den øverste lederen som har det største ansvaret for å vurdere hva som skal gjøres for å bringe ro i partiet og gi fokus på det vi er til for, sier ordfører i Nærvik, Steinar Aspli.

En av dem som blir pekt på som mulig arvtaker etter Navarsete, stortingsrepresentant fra Nord-Trøndelag og tidligere statsråd Marit Arnstad, ber ordførerne besinne seg.

– Jeg vil si til dem at Navarsete ble valgt til leder for trekvart år siden. Ingen andre lederkandidater har meldt seg. Ledelsen i Senterpartiet, både leder og nestledere, sa senest rett før jul at de ønsker å sitte til 2015, og da bør partiorganisasjonen forholde seg til det, sier Arnstad til TV 2.

Navarsete er i kveld på et kurs i regi av Forsvarets høgskole. Hun vil ikke kommentere saken overfor TV 2.