KOMMER LIKEVEL: Kong Carl Gustaf og dronning Silvia kommer har ombestemt seg og kommer til Norge på 17. mai.  Foto: AP Photo/Frank Augstein
KOMMER LIKEVEL: Kong Carl Gustaf og dronning Silvia kommer har ombestemt seg og kommer til Norge på 17. mai.  Foto: AP Photo/Frank Augstein

Svenskekongen kommer 17. mai

Snur og takker likevel ja etter voldsom kritikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kong Carl Gustaf og dronning Sivia kommer likevel til grunnlovsjubileet på Eidsvoll 17. mai.

Tidligere denne uken takket det svenske kongeparet nei til invitasjonen med den begrunnelsen at den svenske kongen ikke besøker andre land på deres nasjonaldag. Men i år er ikke 17. mai bare en nasjonaldag, det er også en feiring av at det er 200 år siden den norske grunnloven ble skrevet på Eidsvoll, noe som skal markeres med en egen jubileumsfeiring.

Dette gjør nå at kong Carl Gustaf har ombestemt seg og likevel vil delta på arrangementet på Eidsvoll, skriver det svenske kongehuset på deres nettsider.

– Hurra!

TV 2s kongeekspert, Kjell Arne Totland, var mandag sjokkert over det svenske avslaget og ba svenskekongen ombestemme seg. 

– Dette blir bare dumt, sa en rystet Totland da. Torsdag har pipen en annen lyd: 

– Jeg sier bare «Hurra for 17. mai!». Veldig hyggelig å høre at «noen» nå har ombestemt seg og at det svenske kongeparet nå kommer til grunnlovsjubileet på Eidsvoll 17. mai likevel, sier Totland, som forteller at han håpet at svenskekongen ville ombestemme seg.

– Det står stor respekt av at de ombestemte seg når de innså rekkevidden av avslaget, sier Totland.

– Dårlige rådgivere

Totland tror det første avslaget var lite gjennomtenkt og at det kan skyldes dårlige rådgivere.

– Etter de sterke reaksjonene på avslaget både i Norge og hjemme i Sverige, har de tydeligvis revurdert situasjonen og kommet fram til at svenskekongen bør være på plass sammen med Danmarks dronning og Norges konge. For som jeg også sa forleden : Dette er jo ikke en invitasjon til å feire 17. mai med oss nordmenn men til å feire selve årsaken til at vi feire vår nasjonaldag som vi gjør. Og det er i aller høyeste grad noe som angår alle de nordiske land og hører med i både svensk, dansk og norsk historie, sier Totland.

Les Totlands kongeblogg på TV2.no