FIKK FRED: 21.15 torsdag kveld sovnet uhelbredelig syke Jane inn etter å ha fått dødsgiften pentobarbital. Foto: SCANPIX DANMARK
FIKK FRED: 21.15 torsdag kveld sovnet uhelbredelig syke Jane inn etter å ha fått dødsgiften pentobarbital. Foto: SCANPIX DANMARK

I kveld tok Jane (53) sitt eget liv

Jane Marie Hoffmann fra Århus har en uhelbredelig nervecellesykdom. Døde med ektemannen ved sin side.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OPPDATERT: Jane Marie Hoffmann (53) har sovnet inn. Torsdag kveld fikk hun en dødelig dose av giften pentobarbital på Dignitas-klinikken i Sveits. Dette melder BT.dk like etter klokken 22 torsdag kveld.

- Nå har hun fått fred. Det var hennes største ønske. Hun sovnet stille inn klokken 21.15, forteller familien.

Ved sin side hadde hun ektemannen Kim (59).

Onsdag ettermiddag reiste hun til Zürich med sin mann og deres to barn, Rikke (23) og Rune (26). Da var den dødelige ALS-sykdommen så fremskredet at hun hadde store problemer med å snakke.

Hun har stått frem i mediene, og saken har torsdag vakt stort engasjement hos tv2.no-leserne.

Uhelbredelig sykdom

For to år siden fikk Hoffmann konstatert muskelsvinn. I august fikk hun vite at hun lider av den uhelbredelige nervecellesykdommen ALS.

Prognosen har kun en utgang. Sykdommen vil lamme henne fullstendig til slutt. Derfor har hun besluttet å ta sitt eget liv før hun mister kontrollen.

VILLE DØ: Jane lider av en uhelbredelig sykdom og har valgt å ta sitt eget liv på en klinikk i Sveits torsdag kveld. Foto: Privat
VILLE DØ: Jane lider av en uhelbredelig sykdom og har valgt å ta sitt eget liv på en klinikk i Sveits torsdag kveld. Foto: Privat

– Det er vanskelig, veldig vanskelig når man har barn man elsker høyt. Men det er det beste for meg og for dem, sa Jane til den danske avisen BT for to uker siden.

Siden jul har hun følt seg dårligere og dårligere. Hun har problemer med å snakke slik hun pleide og har mistet overskudd.

– Jeg er ikke redd for å dø, men redd for å leve. Jeg ville ikke risikere at jeg ikke selv fikk trykke på knappen. Da ville jeg for alvor vært fanget, sier hun.

Dør på fire minutter

Selvdrapet skjedde på den sveitsiske klinikken Dignitas og prisen er vel 100.000 kroner.

Dette er en av bygningene hvor klinikken Dignitas utfører assistert selvdrap. Foto: AFP
Dette er en av bygningene hvor klinikken Dignitas utfører assistert selvdrap. Foto: AFP

– Hun er ikke i tvil om at dette er det riktige tidspunktet å dø på, sier hennes mann, Kim Hoffmann, til BT torsdag.

Hun er nummer tre i køen torsdag. To andre vil dø i samme rom som henne like før.

Før prosessen tar til må hun samtale med lege og psykolog slik at de er sikre på at hun er sikker i sin sak. Deretter må hun signere et dokument som fritar klinikken for noe ansvar.

– Det virker urettferdig at man må til utlandet for å få hjelp til å dø. Det burde man kunne bestemme selv. Hvorfor skal jeg holdes i live for enhver pris? Hvorfor skal jeg lide hvis jeg ikke har lyst?, spør Jane.

På grunn av at hennes kropp er så svekket allerede kan hun ikke drikke giftstoffet Pentobarbital, slik det er anbefalt. Istedet skal giften føres inn i henne via en sonde. Fire minutter senere er Jane død.

Det er kun hennes mann som skal være tilstede fra familien. Han skal holde henne i hånden. Det er Jane selv som trykker på knappen som starter å overføre giftsoffet via sonden. Hun kan når som helst trekke seg.

Tårevått farvel hver gang

Jane har forberedt sin dødsdag i knapt en måned. Fredag 13. desember fikk hun vite at datoen i Sveits ville bli 9. januar.

Det er giftstoffet Pentobarbital som brukes i klinikken i Sveits. Foto: AP
Det er giftstoffet Pentobarbital som brukes i klinikken i Sveits. Foto: AP

Siden har hun brukt mye tid til å forberede sin egen død. Blant annet har hun skrevet tale og valgt musikk til sin egen begravelse. Hun har også skrevet lange brev til sine to barn.

Da hun fikk dommen var hun ikke i tvil om beslutningen.

– Min mor døde av Alzheimer i 1984. De siste ni månedene var hun innlagt på et pleiehjem og kunne ingenting. Det var et mareritt for hele familien og ikke verdig, sier Jane.

Hun har selv valgt å være helt åpen om sykdommen og beslutningen, blant annet på sin egen Facebookside. I en måned har hun løpende tatt farvel med kjente og kjære.

– Det er mange det skal sies farvel til og det har vært tårevått hver gang, forteller Kim Hoffmann.

– På den annen side er det greit å kunne få lov å si farvel til gamle kolleger eller venner, poengterer han.

Som sin kone har han valgt å se det positive i den vanskelige situasjonen.

– Vi har sørget for å hygge oss, snakke sammen og gråte sammen, sier han.

Flertall for aktiv dødshjelp

I Danmark er det hverken lovlig å yte aktiv dødshjelp eller begå assistert selvdrap, slik Jane Hoffmann gjør i dag. En rapport fra 2013 viste at 71 prosent av Danmarks befolkning mener at aktiv dødshjelp burde være lovlig.

Også i Sveits er aktiv dødshjelp ulovlig, men assistert selvdrap er lovlig. Siden 1990 har mange tusen fått hjelp til å ende sitt liv i Sveits.

Det er den danske organisasjonen «En verdig død» som formidler kontakten mellom danske personer som ønsker å ta sitt liv og klinikken i Sveits. Til nå har seks dansker dratt til klinikken og endt sine dager der. Ifølge BT er få danske politikere stemt for å legalisere aktiv dødshjelp i Danmark.

I Norge er aktiv dødshjelp forbudt. Høyre og KrF er klare motstandere. I 2009 vedtok FrP på landsmøtet at de ville gå inn for aktiv dødshjelp i sitt prinsipprogram. I Belgia og Nederland er aktiv dødshjelp tillatt under visse betingelser.