BLE LIGGENDE LIVLØS PÅ BAKKEN: Fem år gamle Aada Laitinen falt over fire meter på Lekeland.
BLE LIGGENDE LIVLØS PÅ BAKKEN: Fem år gamle Aada Laitinen falt over fire meter på Lekeland.

Foreldrene til Aada (5) er sjokkert: – Dette er jo som ville vesten

Ingen fører offentlig tilsyn med lekene på lekeland. Like før jul falt fem år gamle Aada over fire meter på et lekeland i Lillestrøm.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mattilsynet sjekker maten som selges, El-tilsynet sjekker at det elektriske er i orden, og brannvesenet sjekker at lokalene er sikret etter forskriftene.

Men ingen offentlig instans er innom landets lekeland for å sjekke at lekene som barna bruker er i orden. 

Like før jul i fjor ble Aada Laitinen (5) innlagt på sykehus etter et fall på over fire meter på Hoppeloppeland i Lillestrøm. 

Jeg trodde virkelig ikke det var mulig at hun hadde falt helt ned, men det hadde hun. Fritt fall i fire-fem meter, ned på betonggulv med rundt 2 centimeter skumgummibeskyttelse, forteller Glen-Ove Forsland, som var vitne til ulykken. 

Ingen har ført tilsyn

Aadas foreldre, og TV 2, har forsøkt å finne ut hvem som fører tilsyn med de ulike lekelandene i Norge, men har blitt kastet fram og tilbake mellom ulike instanser. Til slutt svarer Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) slik:

– Det er flere myndigheter som er ansvarlig for ulike innretninger i et lekeland. I denne saken ser det ut som en labyrint, med innebygget trampoline. Ting tyder da på at det er vårt ansvar, sier Kari-Ann Thon Kristiansen, avdelingsleder for produkter og forbrukertjenester ved DSB. 

IKKE FØRT TILSYN: - Vi har tidligere ført en rekke tilsyn med lekeplasser, men lekeland har til nå ikke vært et prioritert område for oss, sier avdelingsleder i DSB, Kari-Ann Thon Kristiansen.
IKKE FØRT TILSYN: - Vi har tidligere ført en rekke tilsyn med lekeplasser, men lekeland har til nå ikke vært et prioritert område for oss, sier avdelingsleder i DSB, Kari-Ann Thon Kristiansen.

Men DSB har aldri ført tilsyn ved lekeland i Norge. 

– Nei, det har vi ikke. Vi har tidligere ført en rekke tilsyn på lekeplasser, men lekeland har til nå ikke vært et prioritert område for oss, sier Kristiansen.

Ut fra risikovurderinger bestemmer direktoratet hvor de skal ha fokus. Det er meldt om få ulykker på lekeland, og da har DSB valgt å fokusere på produkter og områder med større sannsynlighet for ulykker.

– Vi har ansvar for så mange produkter at vi kan ikke sjekke alle, sier Kristiansen til TV 2.

Etter Aadas ulykke har DSB vært i kontakt med politiet. 

– Vi har tilbudt vår assistanse, dersom det skulle vise seg at dette er et produkt under vårt ansvarsområde, sier hun.

Hoppeslott kontrolleres

Dersom et lekeland har et oppblåsbart hoppeslott, så gjør Statens jernbanetilsyn (SJT), med sitt ansvar for Tivoliloven, tilsyn på dem. 

– Vi gjør årlig tilsyn av hoppeslott, og i 2012 besøkte SJT 65 lekeland i Norge, sier avdelingsdirektør for taubane, park og tivoli i SJT, Arnstein Skogset, til TV 2.

– Men dere sjekker ikke andre ting, som sikkerhetsnettinger, skruer eller trampoliner? 

– Nei, svarer Skogset.

Kristiansen i DSB innrømmer at grensene for hvilke myndigheter som har tilsynsansvar for hva inne på et lekeland, kan være uklare.

– Det er eier som er ansvarlig for sikkerheten ved et lekeland. Etter et møte med SJT i fjor kom vi fram til at det i 2014 hadde vært fint med et felles tilsyn, for å vurdere de ulike elementene i et lekeland, sier hun, og legger til: 

– Vi synes det er uheldig at foreldrene føler seg som en kasteball.

– Ikke godt nok

De ulike lekelandene gjør egne kontroller, noe også Hoppeloppeland, hvor Aadas ulykke, skjedde. Noen velger å leie inn produsenten som har levert lekeutstyr, mens andre bruker egne interne kontrollører.

Aadas foreldre blir opprørt når de hører at det ikke føres offentlig tilsyn. 

– Hva? Ingen? Jeg kan ikke tro det, sier Aadas mamma, Marjo Laitinen. 

– Det er jo rene ville vesten å bare stole på at lekestedene kontrollerer seg selv, sier pappa, Tero Laitinen.

Marjo legger vekt på at foreldre har ansvar for å passe på barna inne på lekelandet, men at de har tatt det som en selvfølge at det tekniske utstyret er i orden - og at det blir godt nok kontrollert.

FALT OVER FIRE METER: I toppen av bildet ser man trampolinen som Aada (5) falt gjennom. Hun falt via det gule platået, og brast gjennom et banner - og over fire meter ned på gulvet. Foto: Privat
FALT OVER FIRE METER: I toppen av bildet ser man trampolinen som Aada (5) falt gjennom. Hun falt via det gule platået, og brast gjennom et banner - og over fire meter ned på gulvet. Foto: Privat

Skulle ikke være sikkerhetsnett

Verdens største produsent av utstyr til lekeland, SPI nordic play & leisure, leverte produkter til Hoppeloppeland i Lillestrøm, da de startet opp for ni år siden.

– Vi, som produsenter, har ikke ansvar for kontroll utover å sørge for at lekelandet er sikkert satt opp, sier daglig leder av SPI nordic play & leisure, Mikael Wettergren til TV 2.

Ledelsen ved lekelandet i Lillestrøm kontakt produsenten umiddelbart etter Aadas ulykke, og ba om inspeksjon. I tillegg har de bedt om at det settes opp sikkerhetsnett rundt platået under trampolinen. 

– Hvorfor var det ikke sikkerhetsnett rundt platået under trampolinen? 

– Platået er ikke ment som sikkerhet for dem som hopper. Det skal være teoretisk umulig å falle gjennom trampolinen. Platået er satt opp for at det ikke skal støve på dem som leker under, eller for at dem som er under skal klatre opp og komme i klem med trampolinen, sier Wettergren.

Når ulykken likevel er skjedd vil de i løpet av januar undersøke ulykken, og eventuelt komme med nye retningslinjer for sikrere lekeland.

– Norge er litt slappe

Wettergren sier Norge ikke har det samme regelverket som resten av Europa. 

– Hvert lekeland i Europa skal årlig kontrolleres av en uavhengig kontrollør. Men det regelverket finnes ikke i Norge, sier han til TV 2, og legger til: 

– Norge er litt slappe der. 

Han vil ikke gå mer i detaljer på den aktuelle ulykken før de har vært og undersøkt stedet. Fram til da er trampolinen sperret av.

Før ulykken ble trampolinefjærene ved Hoppeloppland kontrollert en gang i uken, nå vil de kontrollere fjærene hver dag. 

– Det er i alles interesse at slike lekeland er trygge. En slik negativ nyhet er positiv i den forstand at andre lekeland kanskje får øker fokuset på sikkerheten nå. Har man for eksempel gått uten ulykker i fem år, så kan man bli slapp, sier Wettergren. 

Barn på Lekeland kan bryne seg på alt fra sykkelbaner, til rutsjebaner og trampoliner. Foto: Torbjørn Brandeggen / TV 2
Barn på Lekeland kan bryne seg på alt fra sykkelbaner, til rutsjebaner og trampoliner. Foto: Torbjørn Brandeggen / TV 2