BETENKT. United-manager David Moyes har fått mye å tenke på etter en elendig start på sesongen.
BETENKT. United-manager David Moyes har fått mye å tenke på etter en elendig start på sesongen.

Supporterleder: – I motgang blir samhørigheten styrket

Enkelte av fansen vender klubben ryggen, men Manchester Uniteds supporterleder håper klubben kan komme styrket gjennom krisen.

Se Premier League på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no

Manchester United fortsetter å sette negative rekorder. Tapet mot Sunderland var det første mot de svarte kattene på 14 år, og det tredje tapet på rad. Det har ikke skjedd på 13 år. 

Sesongen så langt har vært katastrofal for Manchester United og David Moyes, med skader på nøkkelspillere og rykter om misnøye i garderoben. Dette har blitt forsterket av at Wayne Rooney, Nemanja Vidic og Patrice Evra ennå ikke har villet forlenge sine kontrakter med de røde djevlene.

Medlemssvikt
Også Uniteds skandinaviske supportergruppe har følt motgangen på kroppen og medlemstallet har gått ned siden samme tid i fjor.

 – Det er litt færre medlemmer i Supporterlubben akkurat nå sammenliknet med i fjor, men samtidig teller man jo først opp disse tallene endelig 31. mai, sier Dag Langrød, redaktør for united.no

Han innrømmer at noen kanskje har vært mindre ivrige enn før i motgang, men at grunnen kan være andre ting enn bare dårlige resultater,

– Man så i fjor at flere andre Supporterklubben også gikk litt ned på medlemstall. Det er lett å se Barcelona, Real, Bayern og de beste lagene på tv for tiden. Det er ikke bare engelsk fotball. Nå dominerer noen andre lag, og da vokser kanskje noen barn opp som Barcelona eller Dortmund-fans. 

United-supporteren håper at motgangen vil samle klubben.

 – Så får vi se hvordan ståa er 31. mai. Av og til i motgang så blir jo samhørigheten styrket.

 Har du Manchester United-spillere på ditt lag? Spill Premier League-manager 

Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk 

– Stå bak deres manager
Noen av de siste ordene Sir Alex Ferguson sa til United-fansen da han løftet troféet for siste gang som manager på Old Trafford i mai var «stå bak deres manager».

Det har vært vanskeligere enn mange fans håpet på, og supporterne virker delt i spørsmålet om Moyes fortjener mer tid.

En som både tror og mener den tidligere Everton-manageren burde få mer tid er sjefsredaktør i klubbens skandinaviske supporterklubb, Dag Langerød.

– Han må få mer tid enn seks måneder, men det bør være mulig å se utvikling og sommervinduet er viktig, sier han til TV 2 Sporten.

Han tror det skal mye til for at skotten ikke overlever sesongen.

VIL FÅ TID: Redaktør i united.no, Dag Langerød tror Moyes vil få mer tid til å få skikk på United-skuta. Foto: Privat.
VIL FÅ TID: Redaktør i united.no, Dag Langerød tror Moyes vil få mer tid til å få skikk på United-skuta. Foto: Privat.

– Vi kan ikke tape hver kamp, men jeg tror han overlever også med en sesong på 6. plass, men det må skje ting senest i sommer.

Andre forutsetninger
Mange av de som støtter Moyes bruker det faktum at Sir Alex Ferguson også hadde en elendig start som United-manager, og at David Moyes faktisk har bedre statistikk enn landsmannen etter 31 spilte kamper.

Trevor Morley synes det blir feil å bruke den logikken.

– Det er en annen tid og andre forutsetninger. Han tok over et mesterlag og en av verdens rikeste klubber. Det var de ikke i 1986 da Ferguson tok over.

Han mener også at det er et negativt tegn at 50-åringen skyldte på dommeren etter 1-2 tapet mot Sunderland i ligacupen.

– Ja, avgjørelser gikkmot laget hans, og de hadde ikke flaksen med seg, men at han har kommet til et punkt der han tyr til unnskyldninger er ikke et bra tegn. 

United.no-redaktøren Langerød ser det på en annen måte.

– Det er taktisk fra en del managere. Snakker man om dommerne tar det noe av fokuset , i stedet for at alt fokuset blir på nok en kamp under pari, sier han til TV 2.

FRUSTRERT: David Moyes var frustrert på sidelinjen da United tapte sin første kamp mot Sunderland på 14 år.
FRUSTRERT: David Moyes var frustrert på sidelinjen da United tapte sin første kamp mot Sunderland på 14 år.

Forandret for lite
Da David Moyes overtok Manchester-klubben ble han rådet av Ferguson til å beholde støtteapparatet som var i klubben. Et støtteapparat som kjente klubben ut og inn. Moyes gjorde det omvendte. Han kvittet seg med suksesstrenerne René Meulensteen, Mike Phelan og Eric Steele, og hentet inn sine egne folk som han stoler på.

Dette har blitt noe av det 50-åringen har blitt kritisert mest for. Både av media, eksperter og fans.

Langerød forstår Moyes’ valg.

– Meulensteen var en fantastisk trener, og det er lett å se på sånne forklaringer. Men jeg kan forstå at når han skal overta verdens største klubb så ønsker han å ha de folkene han stoler 100 prosent og kjenner fullt ut ved sin side.

Mens mange mener Moyes har forandret for mye, for fort, går United.no-redaktøren litt motstrøms. 

LAGT OPP: Behovet for en ny midtbanetype som Scholes er tydelig i dagens United lag.
LAGT OPP: Behovet for en ny midtbanetype som Scholes er tydelig i dagens United lag.

– Kanskje han forandret ting for lite. Moyes valgte å la alle spillerne få vise seg frem fordi de var mestere, selv om han til noen ga uttrykk for at jobben nok var tøffere enn den mange trodde den var. Kanskje han burde kjøpt mer, solgt mer og prøvd å få inn egne spillere, i stedet for spillere som kun var vant til Sir Alex og som fremdeles ikke ser ut til å ha kommet seg over sjokket det var at han ga seg.

– Ønsker ikke B-løsninger
Overgangsvinduet har åpnet igjen, og fansen skriker etter nye signeringen. En rekke stjerner er linket til klubben, men det kan være vanskelig for United å få de spillerne de vil ha. Samtidig har klubben blitt mindre attraktiv å dra til etter Sir Alex Ferguson la opp. Den nåværende situasjonen i klubben hjelper heller ikke.

Dag Langerød er usikker på om det blir noen nye signeringer, men er klar på hva han vil at United skal gjøre.

– Jeg er veldig klar på at jeg ikke ønsker midlertidige B-løsninger, men jeg ønsker at United blar opp – og heller betaler klar overpris for noe de mener er bra også på lang sikt allerede nå.

De fleste snakker om behovet for midtbanespillere som kan bidra mer med mål og assist. Når man ser på statistikken i Premier League så langt i sesongen er det ikke noe tvil om at det er der skoen trykker. 

Av de åtte øverste lagene i ligaen, bidrar Uniteds midtbane med klart minst mål og assist. Kun seks mål og fire assists har kommet fra midtbanen dette året. Naboen og rivalen Manchester City har på sin side 16 mål og 16 assists fra spillere på midten. Altså i en helt annen klasse en de røde naboene.

Lørdag kan United få sjansen til å bedre på statistikken, da møter de Swansea hjemme på Old Trafford. Vinner Swansea, vil det være det fjerde strake tapet på rad for United i alle turneringer, og presset vil øke ytterligere på Moyes.

Se Premier League på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no