ÅSTEDET: Pakistanske myndigheter undersøker her åstedet hvor en selvmordsbomber sprengte seg selv. Foto: AFP PHOTO/BASIT SHAH
ÅSTEDET: Pakistanske myndigheter undersøker her åstedet hvor en selvmordsbomber sprengte seg selv. Foto: AFP PHOTO/BASIT SHAH

Aitizaz (14) ofret livet for hundrevis av skolekamerater

14-åringen hylles nå som en martyr etter at han stoppet en selvmordsbomber i skolegården. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag gikk Aitizaz Hasan til skolen i Hangu, nordvest i Pakistan. 14-åringen var sent ute, og kom derfor ikke tidsnok til skolestart. Som straff ble han nektet å delta på første time.

Sammen med to andre skolekamerater sto han i skolegården da en mann i 20-årene kom gående mot ungdomsskolen.

Selvmordsbomber

Flere av elevene oppdaget at mannen hadde en bombeutløser på seg, og forsto alvoret. De løp av gårde for å komme i sikkerhet fra en mulig bombe.

14-åringen ble derimot stående, og holdt fast mannen slik at han ikke fikk beveget seg nærmere skolen. Mens Aitizaz forhindret mannen i å nærme seg skolen utløste mannen bomben han hadde festet til kroppen.

– Jeg hadde aldri trodd at min bror skulle dø en så ærefull død. Han ofret livet sitt for å redde andre, forteller broren Mujtaba, i et intervju med avisen The Express Tribune   

Skolen er den eneste i Ibrahimzai-området, et sjiamuslimsk-dominert område i Hangu. Nærmere 2000 elever var inne i skolens lokaler da bomben gikk av i skolegården.

Hylles 

Angrepet er det første på skolen, og terroristgruppen Lashkar-e-Jhangvi har uttalt at det er de som står bak angrepet.

Aitizaz var en populær gutt, og historien om hans heltedåd har på kort tid blitt kjent over hele verden. 14-åringen ofret sitt eget liv for å redde lokalmiljøet, og foreldrene vil ikke sørge over sønnens død.

– Min sønn fikk sin mor til å gråte, men han reddet hundrevis av andre mødre fra å gråte over deres barn, sier faren, Mujahid Ali. 

Pakistanske myndigheter har undersøkt åstedet for terrorangrepet, men har ikke kontakten familien til 14-åringen. Rektor ved skolen, Lal Baz mener familien bør hedres. 

– Angrepet var rettet mot unge og deres utdannelse, og jeg er overrasket over at verken lokale eller nasjonale myndigheter har besøkt familien. Deres stillhet er forkastelig, sier Baz.