KOMMENDE BESTEMOR: Julia Navarro (t.v) og datteren Lorena McKinnon sitter sammen i sofaen hjemme i Utah. Lorena gleder seg til å bli mor til barnet som hennes mor igjen snart skal føde. (AP Photo/The Salt Lake Tribune, Al Hartmann)  DESERET NEWS OUT; LOCAL TV OUT; MAGS OUT
KOMMENDE BESTEMOR: Julia Navarro (t.v) og datteren Lorena McKinnon sitter sammen i sofaen hjemme i Utah. Lorena gleder seg til å bli mor til barnet som hennes mor igjen snart skal føde. (AP Photo/The Salt Lake Tribune, Al Hartmann) DESERET NEWS OUT; LOCAL TV OUT; MAGS OUT

58-åring skal føde sitt eget barnebarn

Julia Navarro gjør seg klar for å bli bestemor. Moren til barnet hun snart føder er datteren Lorena (32).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utah-kvinnen Julia Navarro (58) er høygravid og som andre høygravide stryker magen og snakker mykt til det lille fosteret. 

Ved siden av sitter datteren Lorena McKinnon (32), som er like ivrig med å ta og føle på barnet. Det er nemlig datterens barn som 58-åringen bærer og skal føde for henne. 

– Som en familie må vi hjelpe hverandre, sier Navarro til den amerikanske avisen Salt Lake Tribune.

«Hvorfor ikke meg?»

Datteren Lorena og hennes ektemann giftet seg i 2005 og har siden den gang forsøkt å få barn flere ganger.

Men det gikk ikke, og legene som først forsøkte prøverør gav paret etter hvert to alternativer; surrogati eller adopsjon. Etter runder med surrogatiforespørsler blant venner og også søsteren til Lorena, sa til slutt moren Julia, «hvorfor ikke meg?», skriver avisen.

Dermed var prosessen i gang. Først måtte de sjekke om 58-åringens helse var god nok. I tillegg måtte de undertegne kontrakter som bestemte foreldreforholdet i forhold til barnet, samt snakke med en psykolog om hva de var i ferd med å gjøre.

– Psykologen ville sørge for at vi var mentalt forberedt på dette. De fleste surrogati-kontrakter skrives jo med personer du ikke kjenner. Det var rart å ha en kontrakt med moren min, forteller Lorena McKinnon til avisen. 

45 prosent sjanse for å lykkes

Legene som skulle utføre selve befruktningen fortalte at det var bare 45 prosent sjanse for å lykkes, på grunn av alderen til Navarro. Men befruktningen var vellykket på første forsøk, og graviditeten var i gang.

Graviditeten har, ifølge avisen, vært en god opplevelse for både moren og datteren. Selv om datteren av og til har forsøkt å gi råd til sin mor om hva hun kan spise og hva hun må gjøre.

– Jeg ba henne drikke vann. Og at hun ikke måtte spise erter og ikke sitte med benene krysset, det har jeg hørt ikke er bra, forteller Lorena.

Men de eldste er gjerne eldst, og moren Julia minnet datteren på at hun tross alt har født to barn tidligere.

Tidlig i januar er det bare uker fra at Julia føder sitt eget barnebarn. En opplevelse familien neppe ville vært foruten.

– Ja, det kan hende vi gjør det igjen. Vi har fortsatt fem egg liggende, forteller datteren McKinnon.