Her er Arnes (90) nye flytevest-lov

NARVIK (TV 2): Arne Pedersen vil selv foreslå en ny lov når han møter i Ofoten tingrett i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg tenkte å gi dem et forslag til den tullete bestemmelsen. Barn under 16 år som er på havet i åpen båt skal ha vest på seg. Voksne folk må selv få lov til å bestemme over sitt eget legeme. Det må bli opp til hver og en om de vil ha vest, mener Arne Nicolai Pedersen.

Det blir helt feil å true med mulkt og straff, mener han.

– Jeg har opplevd fem år med trussel om straff. Når den tida er over trodde jeg vi skulle få bestemme sjøl, fortsetter mannen som har levd gjennom en verdenskrig.

Arne Nicolai Pedersen er 90-åringen fra Forra i Ofoten som nektet å betale forelegget på 500 kroner for ikke å ha flytevest om bord i båten sin.

Følg hele rettssaken i vårt livesenter her!

Kjent for sine friske gloser

Tildragelsen ble behørig dokumentert av avisa Fremovers medarbeider, som var med Kystvaktas patrulje da de i august i fjor kom over 90-åringen som dro flyndregarn utenfor Forra ved Narvik i Nordland. 

– Æ ska si dæ: æ har lekt i fjæra sia æ gikk i kortbokse! Å æ va faan ikkje gamle karen før æ blei sendt på havet førr å ro kokfesk tell famellien. Så ska nånn fortælle mæ at æ ska ha flytevæst? sa Pedersen da inspektører fra Kystvakta sjekket båten hans i august i fjor.

90-åringen ytret også noen gloser som etter journalistens mening var såpass friske at de ville ført til umiddelbar domfellelse lenger sør i landet.

Lite sannsynlig med fengselsstraff

Torsdag må Arne Pedersen møte i Ofoten tingrett. Ifølge forelegget skal han betale 500 kroner i bot, eller hvis boten ikke betales, straffes med fengsel i én dag.

Ifølge politiadvokat Torgeir Kvitvik er det imidlertid svært lite som taler for at 90-åringen må sone. Om han fortsatt nekter å betale, sendes saken til Statens innkrevingssentral.

– Jeg er ikke uenig i at dette er en liten sak som ikke hører hjemme i retten, sier politiadvokaten til TV 2.

– Vi har en masse sånne småsaker. Forelegg bør vedtas på stedet så folk blir ferdig med det. Men noen få gjør ikke det, og hva skal vi gjøre da? Om det ikke følges opp, vil jo folk slutte å vedta forelegg, sier Kvitvik.

Han legger til at folk misforstår om de tror at saken legger beslag på store offentlige ressurser. Det er ikke så mange arbeidstimer som går med, påpeker han.

– Det er ikke jeg som har tatt saken til retten, det er Arne Pedersen, sier Kvitvik.

Fikk flytevest i gave av Redningsselskapet

I mellomtiden har Arne blitt rikskjendis. Støttegruppen på Facebook har 30.000 medlemmer.

At Redningsselskapet nå forærer Arne en flytevest, gjør ikke stort inntrykk. For ham spiller det liten rolle om graven blir på havet eller på land.

Øverst i artikkelen kan du se video av 90-åringens reaksjon på flytevest-gaven.

Skal prøve å ikke banne i rettssalen

Arne Nicolai Pedersen ble født en iskald vinterdag med østavindskuld og bitende kulde, 20. februar 1923. Han ble hilst velkommen til verden med bannskap fra to av moras brødre som hadde rodd i fem-seks timer for å hente jordmor til gårds.

De hadde bantes hele turen og det fortsatt de med under hele oppveksten. 

Han skal prøve å banne når han torsdag møter i retten for første gang.

– Så du fikk bannskapen inn med morsmelka?

– Ja, det kan du godt si. Men jeg opplever ikke at jeg bannes. Det er noe som ligger i språket.

Se hele videoen av Redningsselskapets hilsen til Arne: