HISSIG: Arne i diskusjon med lensmannen om forelegget han er bedt om å betale. (Foto: Ragnar Bøifot/Fremover)
HISSIG: Arne i diskusjon med lensmannen om forelegget han er bedt om å betale. (Foto: Ragnar Bøifot/Fremover)

Arne (90) må i fengsel for å ikke ha brukt flytevest

– De får bare komme og ta meg, for det er ikke snakk om at jeg møter opp til soning! sier han til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Historien om 90 år gamle Arne Nikolai Pedersen fra Bogen i Nordland gikk landet rundt i sommer.

Den 12. august holdt han på å dra opp et flyndregarn da han ble stoppet av Kystvakten, som påpekte at det er pålagt å ha flytevest i båten. Men 90-åringen nektet å godta boten.

– Hva faen skal jeg med det? Jeg har passert 90 år og vært på sjøen siden jeg var guttunge. Hvorfor skal jeg ha en flytevest ved bena om jeg faller ut med hodet først, sa 90-åringen da han ble stoppet, sier Pedersen til TV 2. 

– Det er idioti

Nå har Pedersen fått et forenklet forelegg i posten.

Midtre Hålogaland politidistrikt har vurdert saken og ilagt 90-åringen et forelegg på 500 kroner, subsidiært én dag i fengsel.

– Dette finner jeg meg ikke i. Det er idioti og jeg betaler ingenting! De får bare komme og ta meg, for det er ikke snakk om at jeg møter opp til soning, sier Pedersen til TV 2 og legger til:

– Vi får se om jeg har mange nok dager igjen å leve, men om de kommer å henter meg, så skal jeg klare å tilbringe én dag i fengsel når jeg først har levd så lenge.

Ligger våken om natten

Pedersen mener at de fire flytetankene han har i båten sin er mer enn nok flytehjelp.

– Om jeg skulle være så uheldig å falle over bord, så ville flytetankene mine kunne bære både meg, Kystvakta og hele mannskapet deres. Pålegget om redningsvest er i dette tilfellet helt tullete.

– Jeg lå ikke lengre enn 40 meter fra land, og satt hele tiden midt i båten da jeg dro garnet. Det var ingen fare ved situasjonen jeg befant meg i, det hele var tullball.

Å betale forelegget er uaktuelt for 90-åringen, som heller da ønsker et fengselsopphold. Han innrømmer at saken går inn på ham.

– Jeg har våknet om natta og tenkt på dette, og da får jeg ikke sove igjen. Det viktigste er at prøver å ikke tenke på dette på dagen, for da går det utover de rundt meg. Jeg vil leve godt de dagene jeg har igjen, forklarer Pedersen, som håper politiet henlegger saken.