Stemoren: – Jeg fikk en skyldfølelse

Se unik bildeserie av Anders Behring Breiviks liv. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dokumentarfilmen «Stemorens fortelling», som vises på TV 2 i kveld klokken 21.45, forteller Anders Behring Breiviks stemor, Tove, sin historie.

I den nakne dokumentaren får vi blant annet høre om Breiviks oppvekst, stemorens forhold til massemorderen og hennes opplevelse av tiden etter 22. juli. 

Hun forteller det var da hun dro til blomsternedleggelsen utenfor Domkirkeplassen i Oslo at hun forstod omfanget av stesønnens grusomheter.

– Det var et sterkt syn dette blomsterhavet. Det gjorde et veldig inntrykk, så jeg orket ikke å stå der så lenge. Jeg var også redd folk skulle kjenne meg igjen, men jeg måtte legge ned blomster. Da jeg snudde meg og gikk, så var det akkurat som jeg da oppfattet hvor stort omfanget var. Jeg fikk det ikke til å synke inn at dette er på grunn av Anders – at han har gjort dette – det strevde jeg veldig med, forteller Tove. 

Se stor bildekarusell av Breiviks oppvekst, samt de siste bildene stemoren tok av ham øverst i artikkelen.

Det første møtet

Tove traff Breivik for første gang da han var fire år gammel – i 1983. Hun hadde blitt sammen med Breiviks far som hun bodde med i Paris. Det første møtet mellom Tove og den daværende 4-åringen fant sted da de skulle på hyttetur i Telemark. Hun beskriver ham som sjenert og tilbaketrukken. 

På vårparten samme året giftet Tover og Breiviks far, Jens, seg. Den påfølgende høsten forsøkte Jens og Tove å få omsorgsretten til gutten - som da bodde med moren og sin eldre søster.

– Vi fikk noe telefoner fra naboer om at det var mye bråk i leiligheten og at de hadde inntrykk av at Anders og storesøsteren ble overlatt mye til seg selv. Det var jo det som gjorde at rettsaken kom opp. Det var Jens som følte at han måtte gå rettens vei for å få til en omsorgsforandring.

– Jeg ble innkalt som vitne i rettssaken og grundig spurt om hvordan jeg ville takle morsrollen og om jeg var glad i barn. 

Til Toves overraskelse tapte de rettsaken.

– Tror du ting ville vært annerledes dersom dere hadde fått foreldreretten til han høsten 1983?

– Jeg må innrømme at det var noe av det første jeg tenkte etter 22. juli, og som jeg var veldig opptatt av. Tenk om dette kunne vært forhindret - uansett hvem som gjorde hva og hvordan ting hadde gått , så må jeg jo innrømme at jeg tenkte at kanskje dette kunne ha vært unngått, tenk om dette kunne vært unngått. Og da følte jeg en stund at jeg hadde sviktet. Jeg fikk en sånn skyldfølelse da, at jeg ikke hadde jobbet mer for å holde litt nærmere kontakt med han oppover i voksen alder og prøvd å komme meg litt mer innpå han. Sånne tanker for gjennom meg ofte og det har vært slitsomt.

Oppveksten

Etter hvert som årene gikk fikk Tove og Breivik nær kontakt. Hun har ingen egne barn og anså derfor Breivik som sitt eget. 

– Jeg har hatt et veldig godt forhold til alle mine nieser og nevøer, men Anders var den som kom innpå livet mitt på en helt annen måte enn de andre barna. Jeg har ikke følt at nieser, nevøer og barna til mine venninner var «mine unger», det men det begynte jeg å føle med Anders, så han kom veldig tett innpå livet mitt, forteller hun i dokumentaren og utbroderer hvordan Brevik var som barn. 

Det tok slutt mellom Jens Brevik og Tove i 1994, men hun hadde sporadisk kontakt med stesønnen etter dette.

Det siste møtet

Tove traff Brevik for siste gang i mars 2011 - i underkant av fire måneder før terrorangrepet. 

– Den siste gangen snakket han om at han hadde gitt opp å prøve å kontakte sin far, sier hun og legger til:

– Han var jo veldig opptatt av å fortelle meg om denne boka si da. Det satt han sin lit til at det skulle bli en stor bok, en sensasjon. Da regnet han med at faren skulle bli imponert. Han var veldig opptatt av at faren skulle være stolt, det uttrykket brukte han mange ganger. Han savnet nok veldig å ha en far som roset ham, for det hadde han jo ikke. 

Stemoren var den siste som tok bilde av massemorderen før 22. juli. Hun tok bilde av ham da han var på besøk i leiligheten henne på Frogner i Oslo i mars. Tove slettet de to bildene hun tok da det ble kjent at Breivik var gjerningsmannen bak terrorangrepet. TV 2 har i etterkant fått bildene rekonstruert. 

Se stor bildekarusell av Breiviks oppvekst, samt de siste bildene stemoren tok av ham øverst i saken.

Se TV-reportasje om dokumentaren her: