FLERE ENN NOEN GANG: Seksjonsoverlege og leder ved overgrepsmottaket i Oslo, Henriette Myhre Waitz forteller at 434 personer fikk hjelp etter seksuelle overgrep i fjor. Det er rekordmange. Foto: Carl Martin Nordby/ NTB Scanpix.
FLERE ENN NOEN GANG: Seksjonsoverlege og leder ved overgrepsmottaket i Oslo, Henriette Myhre Waitz forteller at 434 personer fikk hjelp etter seksuelle overgrep i fjor. Det er rekordmange. Foto: Carl Martin Nordby/ NTB Scanpix.

Rekordmange søker hjelp på overgrepsmottak

Leder ved overgrepsmottaket håper tendensen er at flere tør be om hjelp. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Seksjonsoverlege og leder ved overgrepsmottaket i Oslo, Henriette Myhre Waitz sier til TV 2 at de aldri har hjulpet flere ofre for seksuelle overgrep enn i 2013. 

Hjelper rekordmange

– I fjor var det 434 personer som fikk hjelp ved overgrepsmottaket i Oslo. Det er det høyeste tallet vi noen gang har hatt, sier Myhre Waitz til TV 2. 

I 2012 var det 401 personer som oppsøkte overgrepsmottaket. Myhre Waitz sier det likevel er store mørketall. 

– Det er vanskelig å si om økningen skyldes en reell økning eller om flere søker hjelp. Det er jo alltid slik at vi håper at det betyr at flere søker hjelp, men vi kan ikke utelukke en økning i antall overgrep, sier hun. 

Hun ser ofte at personer som har blitt utsatt for overgrep får reaksjoner som kan gjøre det vanskelig å søke hjelp. 

– Den spontane reaksjonen er kanskje å dra hjem i trygge omgivelser, og muligens ta en dusj. Det kan gjøre det vanskeligere å sikre spor dersom man ønsker å anmelde forholdet, sier hun. 

Tøft møte

Når personer som har vært utsatt for overgrep henvender seg til overgrepsmottaket blir de tatt hånd om ved Avdeling for psykososiale tjenester. 

Der gjør de alt for å trygge personene som er i en tilstand av akutt krise. 

– Det er vanlig å ha til dels sterke reaksjoner den første tiden. Det kan være blant annet søvnforstyrrelser, innvaderende minner fra overgrepet og konsentrasjons- og hukommelsessvikt, sier seksjonsleder ved avdelingen Stine Wågsås. 

I tillegg til at mottaket får flere henvendelser enn tidligere, velger flere også å benytte seg av oppfølgingstilbudet. 

– Det er viktig å være klar over at det for mange tar tid å komme seg gjennom en slik prosess. Det er viktig å få frem at dette er normalt, sier Wågsås. 

Utviklingen viser at flere personer med ulik etnisk bakgrunn også benytter seg av tilbudet. 

Hun tror likevel fortsatt at overgrep er preget av å være tabu og skambelagt. 

– Våre klienter gir ofte uttrykk for at de engster seg for at andre skal finne ut hva som har hendt med dem, sier Wågsås. 

– Traumatisk 

Søndag ble en 17 år gammel jente dratt inn i en bil i Sandefjord og voldtatt av to menn. Bilen kjørte rundt i Sandefjord-området, og politiet har ikke pågrepet noen etter overgrepet.  

Jentas bistandsadvokat, Lene Høivang har jobbet med denne typen saker i over ti år. 

Hun ønsker ikke å utdype mer om den aktuelle saken, som fortsatt er under etterforskning. Hun har likevel mye erfaring fra overgrepssaker. 

– Det er sterkt å se hvor skadegjørende det er for den enkelte som har blitt utsatt for overgrep og hvor omfattende skadevirkningene av overgrepet blir, sier Høivang.