Se hvordan Syria er lagt i ruiner:

Her er stedet FN har sluttet å telle døde

Borgerkrigen i Syria tar så mange liv at FN  har sluttet å telle døde. Det er ikke mulig å ha oversikt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sivilbefolkningen i Syria opplever daglig store lidelser i borgerkrigen.

Over 130.000 mennesker er hittil drept, og nå har FNs høykommisær for menneskerettigheter gitt opp å telle antall døde i borgerkrigen. Det er ikke lenger mulig å holde oversikt. 

– Minst 45 drept

Denne uken ble flere titalls opprørere drept i Homs. Akkurat hvor mange er usikkert, men statlige medier og opposisjonelle aktivister melder soldater drepte flere tiltalls opprørere da de prøvde å bryte hærens beleiring av byen.

I følge Det syriske observatoriet for menneskerettigheter, en opposisjonsvennlig eksilgruppe, ble minst 45 opprørere drept.

– De ble drept mens de forsøkte seg på en operasjon som skulle avslutte beleiringen. De ble tatt i bakhold av regjeringsstyrkene i nærheten av Khaldiya-nabolaget, som myndighetene kontrollerer, sier gruppens leder Rami Abdulrahman.

Den opprørskontrollerte byen har vært beleiret av president Bashar al-Assads styrker i flere måneder.

Ikke unikt

Bildet i topp av artikkelen illustrerer tydelig hvordan Syria er lagt i ruiner gjennom de siste årene. Det første bildet er tatt i en gate i Homs, Syrias tredje største by, i 2011. Det andre er tatt tidlig i januar i år. 

Bildet er ikke unikt for Homs. Slik ser det ut i bydeler og områder i alle de store byene i Syria.

Homs ble i begynnelsen av opprøret kalt «revolusjonens hovedstad» av opprørerne. Det har innbyggerne måtte betale dyrt for, og store deler av byen er lagt i ruiner. Regimet har bombet med fly, skutt med artilleri, brukt stridsvogner og bekkastyrker i kampene.

Flere bydeler, bebodd av sunnimuslimer, er lagt i ruiner. Den mest kjente er Baba Amr, som i flere uker i februar/mars 2012 ble utsatt for et intens bombardement, og hvor ikke ett eneste hus står umerket tilbake.

Før krigen startet bodde det rundt 800 000 mennesker i Homs. I dag er det rundt 150 000 igjen. 

Ba verden om hjelp

I mars 2012 fikk verden se et bilde av en liten, fortvilet jente fra Homs i Syria. Gråtende holdt hun opp en plakat hvor hun ba om hjelp til barna i byen. Like etterpå ble jenta skutt av en snikskytter. Fra bildebyråene den gang kom bilde av den samme jenta - liggende død på et bord. 

BA VERDEN OM HJELP: Denne jenta holdt opp en plakat der hun ba verden om hjelp. Ikke lenge etterpå ble hun drept av en snikskytter.
BA VERDEN OM HJELP: Denne jenta holdt opp en plakat der hun ba verden om hjelp. Ikke lenge etterpå ble hun drept av en snikskytter.

I samme periode som jenta ble skutt og drept av en snikskytter oppholdt BBC-reporter Paul Woods seg i utkanten av Homs. Han gjorde intervjuer med flere desertører fra den syriske hæren. De fortalte det samme. De hadde fått ordre om sivilie var utpekt som mål.

– Vi ble gitt ordren: Dere skyter på alt som rører på seg. Sivile eller militære – dere skyter på alle, fortalte Woods. 

Bombet boligblokk

Tirsdag ble en boligblokk i Douma utenfor Damaskus truffet av Assads raketter. 

Flere barn ble hentet ut i live, men fire mennesker ble drept, blant dem en liten gutt.

Se reportasje: