IKKE AUTORISERT: Joshua French er her sammen med Patrice Citera (t.h.), journalisten som uforvarende ble oppnevnt  tolk, under første dag av rettssaken i Ndolo militærfengsel. Nå garanterer militærdomstolen at en autorisert tolk skal være klar innen fredag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
IKKE AUTORISERT: Joshua French er her sammen med Patrice Citera (t.h.), journalisten som uforvarende ble oppnevnt tolk, under første dag av rettssaken i Ndolo militærfengsel. Nå garanterer militærdomstolen at en autorisert tolk skal være klar innen fredag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Garanterer å skaffe autorisert tolk til French 

Det kongolesiske utenriksdepartementet er bedt om å rydde opp i tolkeproblemene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ledelsen i militærdomstolen i Kongo som bekrefter dette overfor TV 2. 

– Justisdepartementet har bedt om å få låne en autorisert tolk av det kongolesiske utenriksdepartementet, sier Muta Nzine, kabinettsekretær i militærdomstolen til TV2.no. 

Lover orden innen fredag 

Han kan ikke bekrefte at tolken allerede er på plass, men at problematikken skal være løst innen fredag. 

– Tolken kommer til å være klar innen fredag, bekrefter Nzine. 

Tirsdag ble rettssaken i Ndolo-fengselet utsatt etter kort tid. Det var nettopp på grunn av problemer med å skaffe en tolk. 

I utgangspunktet var det ikke oppført en offisiell tolk som kunne oversette mellom engelsk og fransk. Dagbladets egen tolk ble helt uten forsvarsel satt til oppgaven.

Kai Eide, det norske utenriksdepartementets spesialutsending var blant dem som reagerte på den mangelfulle oversettelsen.

Joshua French sine forsvarsadvokater reagerte umiddelbart, og ba om at saken skulle bli utsatt inntil ny tolk var på plass. 

– Jeg har stor forståelse for at forsvarsadvokatene ba om en ny tolk. I en slik sak er det veldig viktig at tolken i tillegg til å kunne engelsk, også kan fagterminologien, sa Kai Eide etter at utsettelsen var et faktum. 

Skjermes

Den kaotiske starten på rettssaken ble en påkjenning for drapstiltalte Joshua French. 

Onsdag gikk hans norske forsvarsadvokat Hans Marius Graasvold ut med en klar oppfordring til norske medier. French skal skjermes fra norske journalister når rettssaken begynner for fullt.  

– Joshua French har vært under et enormt press de siste fire, fem månedene. Dette kulminerte under rettssaken i går. Han opplevde det som ubehagelig og også stressende å bli intervjuet underveis og på en måte bli tatt ut av det fokuset som han er helt avhengig av å ha, sa Graasvold.

Både French og advokaten er likevel tydelig på at de ønsker at norsk presse skal delta og videreformidle det som skjer under rettssaken. 

MINDRE PRESS: Joshua French ønsker fullt fokus på sin egen forklaring, og vil ikke at norske journalister skal intervjue ham under rettssaken. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK.
MINDRE PRESS: Joshua French ønsker fullt fokus på sin egen forklaring, og vil ikke at norske journalister skal intervjue ham under rettssaken. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK.