SØRKEDALEN 7. JANUAR: Skiføret passer best for hardbarkede entusiaster. Foto: Gisle Bjorå/TV 2
SØRKEDALEN 7. JANUAR: Skiføret passer best for hardbarkede entusiaster. Foto: Gisle Bjorå/TV 2

Katastrofeføret: Hvordan skal dette gå under Oslo-OL?

Mild vinter skaper ingen uro blant de som jobber for å få Oslo som OL-by.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Som alle andre skulle vi gjerne hatt snø, men vi er ikke bekymret for at vinteren ikke skal komme til Oslo i 2022, sier kommunikasjonsdirektør Ingunn Olsen i Oslo2022.

Vi har lagt bak oss den tredje varmeste desembermåneden som er registrert de siste 100 årene. På Blindern i Oslo var måneden den nest varmeste som er registrert siden målingene startet i 1937.

Kontrasten til iskalde desember 2012 er stor, men vi skal ikke lenger tilbake enn til 2006 for å finne en desember som var enda varmere.

Den åttende januardagen er det fortsatt varmegrader i lavlandet så langt nord som til Bodø, og i store deler av landet må skientusiaster ty til rulleski.

Dårligste fohold i manns minne

Skiføret på Østlandet kan ikke kalles annet enn elendig. Føremelder Tom Stensaker i Skiforeningen i Oslo har aldri opplevd noe lignende.

– Selv ikke de dårlige vinterne på 80- og 90-tallet, sier Stensaker til TV 2.

I Trondheim har kommunens mannskaper byttet ut snøploger med feiekoster. 

– Det er et uvanlig syn i Trondheim i januar. Jeg tror aldri jeg har opplevd før at vi bruker sånt utstyr i januar, sier ingeniør Kjetil Haarberg i Trondheim bydrift.

Mildere og våtere

Klimaforskere regner med at vintrene vil bli enda mildere i framtida.

– Det betyr at den vinteren vi ser nå, i hvert fall langs kysten, er et bilde på en normalvinter i andre halvdel av dette århundret, sier klimaforsker Helge Drange ved Universitetet i Bergen.

Ingen ting tyder imidlertid på at det blir bart i marka det neste tiåret, beroliger klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt. De naturlige variasjonene fra år til år er mye sterkere enn klimaendringene.

– I 2010 hadde vi den kaldeste novemberen siden 1900. Desember 2013 og vinteren fram til nå er noe av det varmeste vi har målt. Vi forventer store variasjoner også i årene framover, så det er vanskelig å forutsi hvordan det blir i 2022, sier Hygen til TV 2.

Han legger til at sannsynligheten for at det er lite snø i 2022, likevel er større enn doe hundre år siden.

Liten endring gjør stor forskjell

Et par graders forskjell kan gjøre svært stor forskjell på vinterværet. Om temperaturen ligger akkurat under 0, kan det bli rikelig med snø og gode skiforhold. Bikker temperaturen over 0, blir det bart og trist som i år.

Så hva skjer om Oslo får OL og vinteren 2022 blir varm og snøfattig som i år?

– Vi skal uansett sørge for optimale forhold, forsikrer Ingunn Olsen i Oslo2022.

– Historisk sett kommer det en kuldeperiode før februar, når lekene skal avvikles. Det optimale er å lage en såle av kunstsnø og at det så kommer naturlig snø på toppen av løypene. Om det ikke kommer naturlig snø, blir det bra likevel, sier Olsen.

Ifølge værvarselet skal det bli kaldere i hele landet fram mot helgen. Så for de som lengter etter snø og skiføre, er det bare å konstatere at vinteren slett ikke er over.

TRONDHEIM SENTRUM: Selv om det er januar, er det lite som minner om vinter. Foto: Øyvind Hermstad/TV 2
TRONDHEIM SENTRUM: Selv om det er januar, er det lite som minner om vinter. Foto: Øyvind Hermstad/TV 2