SKJERMES: Advokat Hans Marius Graasvold vil skjerme Joshua French fra norsk presse under rettssaken i Kongo. Foto: Roar Dalmo Moltubak.
SKJERMES: Advokat Hans Marius Graasvold vil skjerme Joshua French fra norsk presse under rettssaken i Kongo. Foto: Roar Dalmo Moltubak.

Vil skjerme French fra norsk presse

Joshua Frenchs sier presset fra norske medier er for stort, og ber om ro under rettssaken. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Joshua French er under hardt press i rettssaken hvor han står anklaget for å ha drept sin beste venn og medfange Tjostolv Moland i august i fjor.

Ikke intervjue French

Onsdag oppfordret Hans Marius Graasvold, Frenchs norske advokat,  all norsk presse om ikke å intervjue French når rettssaken etter planen starter opp igjen fredag.

Oppfordringen kom på et møte han hadde invitert pressen til på et hotell i den kongolesiske hovedstaden Kinshasa.

– Joshua French har vært under et enormt press de siste fire, fem månedene. Dette kulminerte under rettssaken i går. Han opplevde det som ubehagelig og også stressende å bli intervjuet underveis og på en måte bli tatt ut av det fokuset som han er helt avhengig av å ha, sa Graasvold, skriver NTB.

Det er Joshua French som selv har bedt om ro.

Til tross for oppfordringen ønsker både Graasvold og French at norsk presse deltar og videreformidler det som skjer under rettsforhandlingene i Ndolo-fengselet. 

Begrunnelsen for å skjerme French er at den drapstiltalte og dødsdømte nordmannen trenger ro rundt rettssaken og at han er under et hardt press.

– French trenger å ha pause når det er pause. Han må fokusere på sin forklaring, sier Graasvold. 

Det vil ikke bli anledning for norsk presse å besøke den tiltalte på cella hans i Ndolo-fengselet, men dette er en beslutning fengselsledelsen og militærtribunalet trolig står bak.

Kaotisk start


Tirsdag startet rettssaken mot French, men ble avsluttet etter knappe 20 minutter fordi retten ikke hadde oppnevnt en tolk. Flere av de norske representantene, deriblant UDs spesialutsending Kai Eide reagerte på at en tilfeldig valgt tolk oversatte det French uttalte i rettssalen feil. 

Forsvarsadvokaten fremla et krav om at retten må finne en ny tolk, og rettssaken ble derfor utsatt til fredag. 

French ble tirsdag derfor etter kort tid flyttet tilbake på cellen i fengselet.

Det er mellom 15 og 20 norske pressefolk til stede i Kongo.