UFØRE ETTER TERROREN: Ifølge myndighetene i New York latet halvparten av de 104 tiltalte som de ble uføre etter terrorangrepet 11.september 2001. Illustrasjonsfoto: AP
UFØRE ETTER TERROREN: Ifølge myndighetene i New York latet halvparten av de 104 tiltalte som de ble uføre etter terrorangrepet 11.september 2001. Illustrasjonsfoto: AP

11.september-helter tiltalt for gigantsvindel

Nettverket har lurt myndighetene med falske skader etter terrorangrepet, og mottatt flere hundre millioner dollar i trygd, ifølge statsadvokaten i New York.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge myndighetene i New York har minst 72 tidligere politibetjenter og flere titalls brannmenn vært involvert i en gigantisk svindeloperasjon.

De involverte er tiltalt for å ha lurt til seg flere hundre millioner dollar i statlig uføretrygd, minst 50 av de mistenkte har hevet uføretrygd for skadet de, ifølge myndighetene, har løyet om i kjølvannet av 11.september. 

Flere av dem har hevdet at de ble arbeidsuføre og fikk store psykiske problemer etter terrorangrepet på Manhattan for over tolv år siden, melder BBC.

Fire bakmenn

Myndighetene hevder det dreier seg om trygdesvindel for flere hundre millioner dollar, i så fall over en milliard norske kroner.

Ifølge statsadvokaten i New York, Cyrus Vance blir fire personer ansett som hovedmistenkte for svindelen. De fire mennene måtte tirsdag møte i retten i New York. 

– Frekkheten er sjokkerende. Mange involverte hevdet at de har blitt psykisk syke som et resultat av 11.september, og det vanærer de som faktisk responderte først og tjenestegjorde byen med deres eget liv og helse som innsats, sa Vance tirsdag, ifølge BBC.

Myndighetene mener de fire som satt på tiltalebenken tirsdag har ledet operasjonen og trent opp tidligere, nå pensjonerte politi- og brannmenn, om hvordan de skal late som de er mentalt forstyrret, samt å jukse på hukommelsestester slik at de fikk utbetalt uføretrygd. 

Statsadvokat Cyrus Vance i New York sier mer informasjon om den omfattende svindelen vil avdekkes i løpet av de kommende månedene. Foto: AP
Statsadvokat Cyrus Vance i New York sier mer informasjon om den omfattende svindelen vil avdekkes i løpet av de kommende månedene. Foto: AP

Avslørt på sosiale medier

Én av de tiltalte, og tidligere politimann, fortalte sin lege at han led av alvorlig panikkangst og ikke klarte å forlate huset sitt. Men så dukket det samtidig opp bilder på sosiale medier hvor han lekte seg på vannscooter.

En annen pensjonert politimann fikk statlig støtte for en nakkeskade, og deretter åpnet han og trente på et kampsport-studio. Én annen hevdet at han led av alvorlig sosial angst, men ble sett stående i en salgsbod under en gatefestival. 

De fire hovedtiltalte i saken ble løslatt mot kausjon på én million dollar, eller godt over 6 millioner norske kroner.

–  Som en New York-borger og amerikaner finner jeg disse handlingene motbydelige, spesielt av de 72 som var medlemmer av New York City-politiet som har vanæret seg selv og bragt skam over sine familier ved å utnytte systemet slik, sier øverste sjef for politiet i New York, William Bratton, ifølge CNN.

Graden av funksjonshemming

Ingen av de tiltalte erklærte seg skyldige i tiltalen tirsdag. 

– Det virker ikke som om noen tviler på at noen av de 104 tiltalte er funksjonshemmet. Det virker som om det er graden av funksjonshemming det blir stilt spørsmål ved, sier advokaten til én av de hovedtiltalte mennene, Brian Griffin.

Ifølge statsadvokat Cyrus Vance er tiltalen bare begynnelsen på en opprullende sak mot de tiltalte, og at etterforskningen de kommende månedene vil avdekke mer informasjon rundt svindeloperasjonen.