Kan få 30 flere lærere hvis de slår seg sammen

Millioner å spare på kommunesammenslåing.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange av landets kommuner kan spare betydelige beløp på sammenslåing. Moss og nabokommunene ville hatt 16 millioner mer til eldre, syke og skole hvis de slo seg sammen.

Utredningsbyrået Ny Analyse har på oppdrag fra TV 2 regnet på effekten av å slå sammen kommuner.

De tror at de fire Østfold-kommunene Moss, Rygge, Råde og Våler kan spare millioner på byråkrati hvis de slår seg sammen.

– Politisk uvilje

Men så langt har en sammenslåing vært politisk umulig.

– Det står nok på politisk uvilje, sier ordfører i Moss, Tage Pettersen (H). Han er positive til sammenslåing, og tror det er politikerkollegaer i nabokommunene som er bremsen, ikke de nesten 60.000 innbyggerne i de fire kommunene.

Konkusjonen til Ny Analyse er at en sammenslåing vil kunne kutte kommunenes utgifter med 16 millioner kroner årlig.

Dette tilsvarer finansieringen av mellom 25 og 30 lærer-årsverk , eller like mange par ekstra hender i eldreomsorgen.

En kort kjøretur unna

KAN SPARE MILLIONER: Innenfor en kjøretur på 20 minutter bor det i underkant av 60.000 mennesker. De kan spare 16 millioner på å slå seg sammen, er konklusjonen til Ny Analyse.
KAN SPARE MILLIONER: Innenfor en kjøretur på 20 minutter bor det i underkant av 60.000 mennesker. De kan spare 16 millioner på å slå seg sammen, er konklusjonen til Ny Analyse.

Men vara-ordføreren i Rygge, Kåre Dahl (Frp), lar seg ikke overbevise.

– Hvorfor være stor når man er lykkelig som liten. Vi har en god kommune som drives veldig bra. Hvorfor skal vi da gå sammen med en annen kommune som etter min mening ikke drives like bra, sier Dahl til TV 2.

Avstanden mellom de fire kommunene i Østfold er ikke stor. TV 2 inviterte vara-ordføreren i Råde med på kjøretur. Se hvor lang tid det tok fra rådhus til rådhus i de to Østfold-kommunene i videovinduet øverst.

Detaljstyring

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) vil ha færre kommuner. Han advarer landets lokalpolitikere mot å sette seg på bakbeina. Om de ikke frivillig slår seg sammen, blir det mer statlig detaljstyring.

– De store oppgavene som kommunesektoren står overfor, kan enten løses gjennom at vi får større og mer robuste kommuner som kan ta mer ansvar eller gjennom mer statlig styring. Det er ingen trussel, det er en observasjon, sier Sanner til TV 2.